Met zijn twaalven waren we gisteren bijeen in Restaurant De Opera in Den Bosch: vrouwen werkzaam in de wijn uit heel Nederland. Docenten, importeurs, restaurateurs, winkelmanagers, inkopers, schrijvers, ze waren allemaal vertegenwoordigd. En allemaal zijn ze lid van de LinkedIngroep Vrouwen in de wijn.
Tjitske Brouwer MV van Vinoblesse wijdde ons in in de geheimen van de biodynamische wijnbouw, aan de hand van een gedegen presentatie en een twaalftal wijnen. Die wijnen waren weer ingebracht door leden: door Elise van Anfors, Suzanne van VinidelMondo en door Marieke, die uit eigen voorraad een prachtige Vin de Pays des Côtes Catalanes had meegebracht (Les Enfants Sauvages, Le Roi des Lezards).
Uiteraard hebben we veel geleerd (waarover later meer) en ook veel besproken. Want samen wisten we weer een boel meer dan ieder apart.
Opvallende constatering van een van de aanwezigen later bij het diner: dat het verhaal over biodynamische wijnen hier zo open en ontspannen behandeld werd, met veel discussie maar zonder gehamer op wetenschappelijke bewijzen. Dat is op andere plaatsen waar Tjitske haar lessen en lezingen over biologische en biodynamische wijnen geeft soms wel anders.
Het diner bij Nescio, op een steenworp afstand van De Opera, bood gelegenheid elkaar nog wat beter te leren kennen. Er zijn tevens plannen gemaakt voor vervolgbijeenkomsten van de Vrouwen in de wijn.
Overigens een echte aanrader, Nescio. Heerlijke kleine hapjes, en een cheesecake als dessert waar ik nog eens voor terug ga!
Tjitske, bedankt voor je uitstekende lezing, ik wil echt nog veel meer weten. Anne, bedankt voor je gastvrijheid, ik kom zeker nog eens eten. En Sanne, bedankt voor je hulp. Alle andere aanwezigen: bedankt voor de wijnen, de gezelligheid en de deling van kennis. Dat we het nog maar vaak mogen herhalen.