• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vuistregels voor keldervondsten

15 maart 2011 door Mariëlla Beukers

Sinds een dag of 10 ben ik ook actief op een tweede blog, Wijn.blog.nl. Dit blog is gewijd aan korte nieuwtjes en mededelingen rondom. Ik heb dat blog overgenomen van eerdere beheerders, onder andere Hans Voorn, waar ik in de dagen van Wine Blogging Wednesday regelmatig contact mee had.

Wat is deze fles waard?
Opvallend genoeg komen er op dit blog heel veel vragen over de waarde en/of drinkbaarheid van flessen wijn uit nalatenschappen, gevonden in kelders etc….  Wat is de waarde van een fles wijn? is een vraag die bij veel mensen leeft. En de vraag is des te meer actueel nu uit China de berichten van fraude met zelfs lege flessen top-bordeaux steeds vaker voorkomen. Blijkbaar spreekt het vinden van oude flessen wijn in stoffige kelders en op koude zolders nog altijd aan. Is dat uit een romantisch idee, of hopen toch heel veel mensen stiekem die ene kostbare schat gevonden te hebben, waar ze rijk mee kunnen worden? Ik weet het niet, maar ik vond het tijd een aantal vuistregels te geven waar iedereen die met zo’n vraag zit misschien een paar eerste antwoorden uit kan halen.

Vuistregels
1. De meeste wijn in de wereld is GEEN bewaarwijn. Die moet opgedronken zijn tussen het jaar van op de markt brengen en zo’n vijf jaar erna.

2. Het zijn slechts een beperkt aantal wijnen die goede prijzen opbrengen: vooral Bordeaux, een paar Italianen en nog wat her en der. Vooral stevig rood!

3. Voor het bepalen van de prijs is belangrijk: het jaartal. Niet alle jaren leveren goede wijnen.

4. Ook is belangrijk de condities waaronder de fles bewaard is! Jaren op een zolder waar het ’s zomers snikheet en ’s winters ijskoud is? Vergeet het dan maar, die fles is azijn geworden.

5. Je kunt een deel zelf inschatten: als het vloeistofniveau onder de schouder van de fles is gezakt, heb je ook weinig kansen meer op een drinkbare wijn. Ook als de kurk er niet helemaal stevig inzit, is de kans op azijn levensgroot.

6. Misschien wel de belangrijkste regel: als je slechts één fles hebt, zou ik zeggen: trek hem lekker zelf open en maak er een leer- dan wel genietmoment van. Is het azijn, weet je dat ook weer. (Zorg daarom dat je altijd een echt, 100% zeker lekkere back-up fles bij de hand hebt.)Is het lekker, denk dan met plezier terug aan de gulle gever/ouder/oma, en geniet. Wat maakt het dan uit of de wijn 100, 200 of meer euro waard was geweest?

7. En tot slot: blijf je nog steeds overtuigd van het feit dat je wel eens iets moois in handen zou kunnen hebben, iets unieks? (Het komt voor….) Raadpleeg dan een goede en betrouwbare wijnhandelaar. Eentje die gespecialiseerd is in Bordeaux, bijvoorbeeld. Hij of zij kan je ook verwijzen naar een wijntaxateur; deze heeft echt verstand van dit soort zaken.

Categorie: En verder.... Tags: wijn bewaren

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in