Sinds een dag of 10 ben ik ook actief op een tweede blog, Wijn.blog.nl. Dit blog is gewijd aan korte nieuwtjes en mededelingen rondom. Ik heb dat blog overgenomen van eerdere beheerders, onder andere Hans Voorn, waar ik in de dagen van Wine Blogging Wednesday regelmatig contact mee had.
Wat is deze fles waard?
Opvallend genoeg komen er op dit blog heel veel vragen over de waarde en/of drinkbaarheid van flessen wijn uit nalatenschappen, gevonden in kelders etc…. Wat is de waarde van een fles wijn? is een vraag die bij veel mensen leeft. En de vraag is des te meer actueel nu uit China de berichten van fraude met zelfs lege flessen top-bordeaux steeds vaker voorkomen. Blijkbaar spreekt het vinden van oude flessen wijn in stoffige kelders en op koude zolders nog altijd aan. Is dat uit een romantisch idee, of hopen toch heel veel mensen stiekem die ene kostbare schat gevonden te hebben, waar ze rijk mee kunnen worden? Ik weet het niet, maar ik vond het tijd een aantal vuistregels te geven waar iedereen die met zo’n vraag zit misschien een paar eerste antwoorden uit kan halen.
Vuistregels
1. De meeste wijn in de wereld is GEEN bewaarwijn. Die moet opgedronken zijn tussen het jaar van op de markt brengen en zo’n vijf jaar erna.
2. Het zijn slechts een beperkt aantal wijnen die goede prijzen opbrengen: vooral Bordeaux, een paar Italianen en nog wat her en der. Vooral stevig rood!
3. Voor het bepalen van de prijs is belangrijk: het jaartal. Niet alle jaren leveren goede wijnen.
4. Ook is belangrijk de condities waaronder de fles bewaard is! Jaren op een zolder waar het ’s zomers snikheet en ’s winters ijskoud is? Vergeet het dan maar, die fles is azijn geworden.
5. Je kunt een deel zelf inschatten: als het vloeistofniveau onder de schouder van de fles is gezakt, heb je ook weinig kansen meer op een drinkbare wijn. Ook als de kurk er niet helemaal stevig inzit, is de kans op azijn levensgroot.
6. Misschien wel de belangrijkste regel: als je slechts één fles hebt, zou ik zeggen: trek hem lekker zelf open en maak er een leer- dan wel genietmoment van. Is het azijn, weet je dat ook weer. (Zorg daarom dat je altijd een echt, 100% zeker lekkere back-up fles bij de hand hebt.)Is het lekker, denk dan met plezier terug aan de gulle gever/ouder/oma, en geniet. Wat maakt het dan uit of de wijn 100, 200 of meer euro waard was geweest?
7. En tot slot: blijf je nog steeds overtuigd van het feit dat je wel eens iets moois in handen zou kunnen hebben, iets unieks? (Het komt voor….) Raadpleeg dan een goede en betrouwbare wijnhandelaar. Eentje die gespecialiseerd is in Bordeaux, bijvoorbeeld. Hij of zij kan je ook verwijzen naar een wijntaxateur; deze heeft echt verstand van dit soort zaken.