Naast frisse witte wijnen stonden er 30 januari op de proeverij van wijnen uit Castillië en Léon ook uitstekende warme en volle rode wijnen op de tafels, allemaal wachtend op een Nederlandse importeur. Hét Spaanse kwaliteitsgebied voor rood is vanouds Rioja, maar sinds enige decennia gebeuren er heel spannende dingen in Ribera del Duero. In 1982 kreeg dit gebied de DO-status; het is inmiddels na Rioja misschien wel het ‘indrukwekkendste’ herkomstgebied van Spanje. Vega Sicilia met de beroemde wijn Unico was er 25 jaar geleden al, maar de laatste jaren komen er jaarlijks wel een paar top-bodegas bij. 95% van de productie in het gebied is rood, voornamelijk van tempranillo.
Bodegas Resalte de Peñafiel werd opgericht in het jaar 2000 met als doel kwaliteitswijnen te gaan produceren. Gebouwen en apparatuur zijn uiterst modern; in de vinificatieruimten glimt het roestvrijstaal je tegemoet. Druiven komen van verschillende wijngaarden, in totaal 80 ha. In de kelders liggen 1700 eiken vaten die iedere 3 tot 4 jaar vernieuwd worden. De vormgeving van etiketten en cadeauverpakkingen van de Resalte-lijn is modern klassiek in stijlvol zwart, wit en grijs. Daarnaast is er een instapserie, de Peña Roble, eveneens stijlvol vormgegeven. De brochure van het huis zegt dan ook terecht: ‘Image is as important as quality in luxury products, thus, in our case, the bottle and the box are an accurate reflection of the winery’s identity’.
We proefden van Resalte de volgende drie wijnen:
– Peña Roble Crianza: 100% tempranillo, stokken van circa 15 jaar oud. Rijping 6 maanden in roestvrijstaal, 12 maanden in 30% Frans en 70% Amerikaans eiken, daarna weer 2 maanden op roestvrijstaal om alle aroma’s te blenden. Mijn notitie: fris en kruidig, mooi zuren. Een heerlijk fris instapwijn, goed bij barbecue en grill.
– Resalte 2006: 100% tempranillo, stokken 5-10 jaar oud. Rijping 4 maanden in tank, 3 maanden op nieuw Frans vaten, 1 maand rust op roestvrijstaal en 3 maanden op fles. Mijn notitie: een echt terroirwijn, met complex, nog tamelijk gesloten neus maar met duidelijk aanwezig potentieel. Nog even wegleggen.
– Gran Resalte: 100% tempranillo, 60-80 jaar oude stokken. Rijping 6 maanden op tank, 32 maanden in 100% nieuw Frans eiken, 2 maanden op tank en 30 maanden in de fles. Totaal heeft deze wijn dus 5 jaar rijping ondergaan! Er zijn slechts 1500 flessen van gemaakt. Mijn notitie: mooi zwart fruit in de neus, complexe smaak, lange afdronk, mooie zuren: een prachtige wijn!
Ook van Pagos de Quintana, een bedrijf dat in de negentiger jaren door een groep ondernemers werd opgericht, proefden we drie wijnen:
– Pagos de Quintana 2006: met slechts 6 maanden op barriques een mooie instapwijn.
– Crianza: 30-60 jaar oude tempranillostokken, prachtig aroma van rood fruit, een heel prettig drinkbare wijn.
– Reserva 2003: 24 maanden op vat, 17 maanden op fles, 60-90 jaar oude stokken. Duidelijk een al ontwikkelde wijn, met nog tannines voor jaren bewaarpotentieel.
De wijnen en vormgeving van Pagos de Quintana waren minder gelikt en modern dat die van Resalte, maar daarom niet minder interessant. Beide hoop ik snel op de Nederlands markt tegen te komen!
Naschrift d.d. 1 maart 2008
Een aantal wijnen van Resalte kwam ik deze week tegen in de gespecialiseerde wijnhandel! Ze in ieder geval te verkrijgen bij Van Huystee Wijnen in Laren.
Anonymous zegt
Beste Marielle,
Proficiat met dit mooie artikel over Resalte. Ik ben helemaal akkoord. Nog eens bedankt!
Groetjes, Laurence