• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

WBW-4 – Het Eindoordeel

27 september 2006 door Mariëlla Beukers

Helaas bevestigen de twee wijnen die we uitkozen voor Wine Blogging Wednesday in september opnieuw het algemene imago van de supermarktwijnen: technisch vaak goed gemaakte wijnen, geschikt voor een heel groot publiek. Geef je er echter serieuze aandacht aan, ook als ‘leek’, dan blijft er weinig van deze wijnen over. Het zijn wijnen die snel vermoeien, waar geen spanning of lol in zit, die na één slok weg zijn en geen indruk achterlaten. Of het moet dat eeuwige zoetje zijn, dat deze maand bij niemand in de smaak viel. Het ging in september om de Jean Rosen Pinot Blanc uit de Elzas, verkrijgbaar bij Plus en Super de Boer en de Michel Schneider Pinot Blanc uit de Pfalz, verkrijgbaar bij de Mitra.

Eerlijk gezegd viel het anderszins ook niet mee deze maand: slechts één andere proever heeft zich gemeld. Zelfs niemand heeft het heerlijke recept uitgeprobeerd dat Onno Kleyn weer voor WBW plaatste. We zullen het er maar op houden dat iedereen in september zo druk is met in het ritme komen na de zomer, dat er geen tijd overbleef om even naar de supermarkt te gaan. Wat dat betreft zullen we het jullie volgende keer een stuk makkelijker maken, let maar op de Wine Blogging Wednesday-aankondiging van woensdag 4 oktober!

Maar nu de oordelen over ‘september’. Carla proefde de Jean Rosen en dronk hem eerst zonder iets te eten erbij. Ze vond hem vervelend zoet in de afdronk. Met een stukje Munsterkaas als begeleiding ging het wat beter, maar dat lag vooral aan de kaas en niet aan de wijn. Zij zal de Jean Rosen niet meer kopen.

Van dat zoete, daar hadden meer mensen last van. Op het Ministerie van Eten en Drinken vonden ze het zoet in de wijnen te opdringerig, alsof de smaak daardoor wat verstopt was. De Jean Rosen had een nadrukkelijke, onaangename geur. De Michel Schneider vonden ze wat slapjes, hooguit te gebruiken als terraswijn. Bij een maaltijd kregen de wijnen wat meer waardering. Ook Paul en Ellen zullen de wijnen niet meer kopen.

Ed schreef de onderstaande persoonlijke notities: “Beide wijnen hebben veel onderlinge overeenkomsten, de verschillen zijn gering. Ook wat kleur betreft kon ik weinig verschil tussen Schneider en Rosen ontdekken. Beide wijnen zijn mild droog, redelijk fris met wat fruit (appeltjes). Persoonlijk zag ik de wijnen liever wat droger gevinifieerd. Door hun vrij neutrale smaak en het kleine restzoetje, zullen ze, commercieel gezien, beter in de markt liggen dan zoals ik ze graag had gezien.
De twee Pinot Blancs zijn op zich zelf correcte wijnen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Elzasser van Jean Rosen, want deze is, mijns inziens, toch iets meer uitgesprokener en diepgaander dan de Duitser van Michel Schneider.”

En daar heb ik zelf helemaal niets meer aan toe te voegen. Het zouden mijn eigen woorden kunnen zijn. Met als aanvulling dat ik de wijnen op een feestje misschien nog zou willen drinken, maar Nico ze echt veel te zoet vond. Voor hem komen ze er niet meer in.

Volgende week pakken we het daarom weer eens anders aan: geen supermarktwijnen! Maar wat dan wel? Dat houden we natuurlijk nog even geheim. Kijk op 4 oktober, in de Nationale Wijnweek, op

Wijnkronieken
Wijnerij
wijnsuggestie
Proost.blogo.nl
Ministerie van Eten en Drinken
Onno Kleyn’s Culilog
Wijn.blog.nl

Al deze blogs zullen de wijnen van oktober weer presenteren en bovendien proberen iedere woensdag iets over het thema te schrijven.

Tot volgende week!

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Edith zegt

    27 september 2006 om 14:37

    Dat is jammer, dat dit keer maar weinig mensen buiten het vaste clubje mee hebben gedaan. Ik moet bekennen dat ik ook ben afgehaakt en wel omdat de plus, super en mitra voor mij toch een flink eind omfietsen betekenen en dat is voor witte wijnen voor mij wel een hele opgaaf. Toch heb ik het geprobeerd, maar de Michel Schneider bij 2 mitra’s al op. Tja, dan haak ik af hoor!

  2. Mariëlla zegt

    27 september 2006 om 14:43

    En gelijk heb je, het is niet anders. Maar volgende keer hoef je de deur niet uit, let maar op volgende week!

  3. Wim zegt

    10 oktober 2006 om 09:50

    Beetje late reactie op de WBW van september, maar toch, ter aanmoediging: wij hadden het recept van Onno Kleyn dus wel klaargemaakt (niks mis mee) en de Elzasser gedronken (niet opwindend maar ok), maar we konden niet vergelijken want de Pfalz-versie die ik had gekocht bleek zwaar kurk te hebben… Volgende keer beter? Aan die Spaanse wijnen van deze maand wagen we ons trouwens waarschijnlijk weer níet, sorry. Maar ik blijf het volgen , met plezier.

  4. Mariëlla zegt

    10 oktober 2006 om 10:09

    Leuk, bedankt voor je reactie Wim. Je bent geen fan van Spaanse wijnen? Die van Telmo Rodriquez (Dehesa Gago), moet goed zijn, volgens de berichten.
    Hopelijk tot een volgende keer.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in