We gaan naar Zweden en we nemen mee…… flessen wijn! Dit jaar gaat er voor het eerst wijn mee naar een vakantiebestemming. De auto zal leger zijn op de terugweg dan op de heenreis. Niet dat er in Zweden geen wijn te krijgen is: de staatswinkels van Systembolaget zijn ruim gesorteerd en ik heb zelfs een wijngaard gevonden die we gaan bezoeken. Maar de prijs ligt in Zweden toch een stuk hoger. Zo betaal je er voor een fles rosé van Phélan Segur 129 kronen, ongeveer € 12,90. Dat is hier € 9,95.
Wat nemen we dan mee? Bij de Sligro kochten we een Chileense Merlot 2006 uit de Colchuagua Valley, van Luis Felipe Edwards, en een heel bleke rosé Gris Blanc van Gérard Bertrand, uit de Languedoc. Bij Grapedistrict sloegen we wat Albariño in, Orballo van Bodegas La Val.
Vooral de Merlot en de Gris Blanc vonden we ontdekkingen. Het feit dat we een doosje Chileense wijn kochten, zegt wel wat… Zowel de Merlot als de Gris Blanc komen van grote bedrijven, waarin de romantiek van de ‘ambachtsman’ die in zijn keldertje wijn maakt ver te zoeken is. Maar dat ook zo’n moderne en grootschalige aanpak uitstekende wijnen kan opleveren, daarvan getuigen deze twee voorbeelden.
Luis Felipe Edwards (LFE) is dan ook niet zomaar een bedrijf. De familie Edwards is sinds 1976 bezig met wijnmaken in de koelere delen van Chili, de Colchuagua en de Leyda Valley. Eerst werden bulkwijnen geproduceerd, maar sinds de jaren negentig is het roer om en ligt de aandacht op kwaliteit. Wijngaardtechnieken en kelderaanpak zijn inmiddels state of the art. 12 miljoen flessen worden per jaar naar 40 landen geëxporteerd. Die 12 miljoen flessen zijn verdeeld over meer dan acht lijnen en diverse druivenrassen. Ook kosjere wijn wordt gemaakt.
Op de uitgebreide website trof ik duidelijke teksten en een korte maar simpele verklaring voor de aantrekkingskracht van de wijnen: Chileense wijnen worden vergist op lagere temperaturen dan Oude Wereld-wijnen, waardoor ze fruitiger zijn. Bij LFE wordt bovendien het schilcontact beperkt tot zo’n zes tot zeven dagen, om een gelijkmatige smaak te verkrijgen. Een uitleg die je vaker leest, maar op deze Merlot in ieder geval helemaal van toepassing is, naar mijn idee.
Ook de Gris Blanc komt van een groot bedrijf met hoge kwaliteitseisen en veel verschillende lijnen: Gérard Bertrand, gevestigd in het Zuidfranse Narbonne. Bertrand is oorspronkelijk afkomstig uit de Corbières, maar breidde sinds begin jaren ’90 fors uit door diverse aankopen. Het bedrijf bezit inmiddels 325 ha. eigen wijngaarden verspreid over de hele Languedoc en werkt samen met 40 andere wijnbouwers. Bovendien is er een partnerschap met 10 coöperaties. Net als bij LFE gaan traditie en moderne inzichten hand in hand. De Gris Blanc die we proefden is bijna grijsrose, heel aromatisch en fruitig en verrassend vol van smaak. Gebruikt druivenras is de grenache gris, die onmiddellijk na de handmatige pluk gevinifieerd wordt. Daarbij blijven de druiven tot het moment van vergisting onder een koolzuurgasdeken, om zuurstof geen kans te geven. Vergisting gebeurt bij temperaturen tussen 15 en 18 °C, rijping mag enige weken op de droesem gebeuren.
’s Kijken of ze deze ook in Zweden hebben, en wat ze kosten… Nee, niet gevonden op de site van Systembolaget, de staatswinkels. Daarover later meer.
Foto: LFEWines