• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Weekendje Brussel

18 oktober 2005 door Mariëlla Beukers

Met goede vrienden hebben we het afgelopen, zonnige weekend in Brussel doorgebracht. Het was de bedoeling dat het een bierweekend werd, met een bezoekje aan Cantillon, de enige echte Geuzebrouwerij in Anderlecht. Dat bezoekje hebben we gebracht – hartstikke leuk – maar meer nog werd het een wijnweekend. We dronken diverse fantastische én betaalbare wijnen, waarvan hier een kort verslagje.
Voor het late diner op vrijdagavond (vier uur in de file om in Brussel te komen) vonden we een Portugees familierestaurant, Tik Tak, vlakbij het Zuidstation. Het eten was er simpel, maar erg goed en erg vers. De wijnen waren er simpel, maar erg goed en goedkoop. Bij het vlees een Grao Vasco Dão 2001 van Sogrape, een stevige maar zeer drinkbare rode die ook in Nederland verkrijgbaar is. Aan mijn kant van de tafel, bij de visspiezen in tomatensaus, een verrukkelijke Casal Garcia Vinho Verde. Deze laatste wijn betoverde ons allevier: licht, een beetje prikkelend, verfrissend, citrus en een beetje gist in het aroma. Zo lekker en zo goedkoop (€ 10,00) dat we er nog maar een fles van namen. Was toch slechts 9.5% alcohol….
De volgende dag aten we wat meer op stand, in La Grande Ecluse, een oud sluisgebouw over de – in de stad geheel overkluisde – rivier de Zenne. Bij het lamsvlees kozen we een Chateau de Lancyre 2002 Vieilles Vignes, een Coteaux du Languedoc uit Pic Saint-Loup. Opnieuw een uitstekende, betaalbare keuze, die heel goed bij het vlees paste. Kruiden, donkerrood fruit in de neus, een heel klein beetje hout. Wel alchoholrijk, 13,5%.Tot slot misschien nog wel de leukste fles: bij de picknick in het park van de Abdij Ten Kameren een fles La Clotière 2004, een Saumur Champigny van de Cöoperatie in St. Cyr-en-Bourg, een van onze favoriete Loire-adresjes. Gekocht bij de Delhaize, samen met broodjes, kaas en ham. Gedronken uit champagneglazen, die we toch bij ons hadden vanwege een uit Nederland meegenomen fles Veuve Amiot (belletjes uit Saint Hilaire Saint Florent, ook Loire). Wat smaakte dat verrukkelijk, op 16 oktober in het zonnetje op het grasveld onder een grote esdoorn. Jong, stevig maar niet te, peperig, veel fruit, een uitstekend voorbeeld van hoe cabernet franc hoort te zijn.
De perfecte afsluiting – op een Art Nouveauwandeling door Elsene na dan – van een prima weekend.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in