• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Weektopper #43 – Cheverny Blanc

31 oktober 2010 door Mariëlla Beukers

cheverny

Een ontdekking zit in een klein hoekje. In de sfeervolle kelders van Van Wageningen en de Lange, waar het lastig foto’s maken is, zoals je ziet, ontdekte ik vandaag een verrassende wijn uit Frankrijk. Menno en Dineke ten Berge hadden zich dit voorjaar laten verrassen door een jonge man die plotseling met een koeltasje voor de kelderdeur stond en voet bij stuk hield: zijn wijn moest en zou geproefd worden. Hij had dit adres doorgekregen als een goed adres, gespecialiseerd in Franse wijnen, en hij ging niet weg voordat zijn wijn een kans gekregen had. En de jonge man, op zoek naar afnemers, kreeg gelijk! Op de volgende voorjaarsproeverij van de wijnhandel was zijn wijn de ster van de proeftafel.

De wijn, een blend van sauvignon blanc en chardonnay, stamt uit het tamelijk onbekende Cheverny, en wordt gemaakt op Domaine Maison Père & Fils, gelegen ten zuiden van de Loire tussen Blois en Montrichard. De verhouding: 65% sauvignon blanc, 35% chardonnay. Het strakke van een sauvignon blanc is hij net even kwijt, maar de kenmerkende aroma’s van kruisbes en citrus zijn overdadig aanwezig. Vol, bloemig, fruitig, met veel zoet rijp fruit, dorstlessend en smakend naar meer. Mij deed de wijn sterk aan de sauvignon blanc’s van Quincy denken. Quincy ligt een stuk zuidelijker in het Loiregebied, bij Bourges. Net als in Cheverny zijn de bodems er arm en bestaan uit zanderige klei. De wijngaarden van beide gebieden liggen op licht glooiende hellingen. Dat de wijnen zoveel overeenkomsten vertonen, is dan ook vast geen toeval…

Het wijngebied Cheverny, om de hoek bij beroemde kastelen als Chambord en Chenonceau, omvat maar zo’n 450 ha., waarvan er 70 bewerkt worden door Domaine Maison. In de nieuwe Wijnencyclopedie van Jancis Robinson (hierover binnenkort meer), lees ik dat in de witte wijnen een beetje chardonnay zelfs verplicht is. Naast chardonnay en sauvignon blanc mag ook chenin blanc gebruikt worden.

Domaine Maison Père et Fils, Cheverny 2009, € 8,45.

Categorie: Proeven Tags: Cheverny, Frankrijk, Loire, Weektoppers

Lees Interacties

Reacties

  1. natasja zegt

    7 december 2010 om 22:53

    Hallo, ik ben al een tijdje op zoek naar deze wijn, ik heb hem gedronken in een restaurantje in Carentan en ik zou heel graag een paar flesjes willen bestellen.
    Enig idee waar dat kan?

    Alvast bedankt.

    Groeten,
    Natasja

  2. Mariëlla zegt

    8 december 2010 om 08:24

    Natasja, als je in omgeving Utrecht woont, ga dan eens langs bij de wijnhandel die ik noem, Van Wageningen en de Lange.
    En als je verder weg woont, kun je hen misschien bellen. Een doosje opsturen willen ze misschien best.

  3. Anonymous zegt

    31 januari 2011 om 20:28

    Net een fles gekergen.
    Het adres is
    van Wageningen en de Lange
    Oudegracht 113
    3511 AG Utrecht
    030 2310841

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in