Mijn speurtocht naar cava in Nederland is begonnen! En ik trof het gelijk goed, want dankzij de Vrouwen in de wijn kwam ik in het bezit van een fles Gran Cuvée Brut de Brut 2004 van Roger Goulart, cavaproducent in Sant Esteve Sesrovires, een plaatsje ten noordwesten van Barcelona, net binnen de grenzen van de DO Penedès en de DO Cava. Hoe dat allemaal zit, waar je cava mag maken bijvoorbeeld, wat het is en waar de naam vandaag komt, daar kom ik binnenkort over te spreken. Voor deze weektopper concentreer ik me alleen op de wijn en zijn maker, en natuurlijk de Nederlandse importeur. De cava’s van Roger Goulart worden geïmporteerd door Taste & Tintle, opgericht door Jacqueline van der Kloet, Robert Schuurman en Paul Wortmann. Sinds 2006 specialiseren zijn zich in de import van kwalitatief hoogstaande mousserende wijnen. En met het huis Roger Goulart hebben ze inderdaad een uitstekende producent te pakken!
Bij Roger Goulart maken ze al cava’s sinds 1882. Aan het eind van de 19e eeuw werd de traditionele methode om mousserende wijnen te maken zoals die beoefend werd in de Champagne steeds populairder in Noord-Spanje, en veel producenten pikten een graantje mee van de toenemende vraag naar mousserende wijn. De plaatstelijke druif xarel.lo, aangevuld met macabeo en parellada, bleek een goede basis voor de Spaanse variant op champagne. Al snel ging het de firma Goulart voor de wind; een prachtige wijnkelder werd gebouwd, een ware kathedraal voor de cava. Architect was Ignasi Mas i Morell, een vertegenwoordiger van de modernistische stijl die op dat moment enorm populair was en bijvoorbeeld in de straten van Barcelona nu nog bewonderd kan worden. In 1919 was het gebouw gereed, en het staat er nog steeds. Het siert de etiketten en de de metalen plaatjes bovenop de kurk van de cavaflessen van Goulart.
Roger Goulart maakt een serie van zes cava’s, van simpele wijnen voor alledag tot stevige exemplaren voor bij een culinaire maaltijd. De Gran Cuvée Brut de Bruts behoort tot de laatste categorie, al dronken we hem bij een alledaagse maaltijd van rijst met een linzencurry met tuinerwten en bloemkoolroosjes. Een pittige Indiaas gerecht, geserveerd met pappadums. De cava combineerde er heerlijk bij! Vooral pappadums en cava is een combinatie die ik nog eens verder wil uitproberen. Maar ook bij de stevige curry hield de cava zich uitstekend staande, en bluste op verfrissende wijze telkens onze aardig geprikkelde kelen. We roken veel zacht fruit, peer en ananas bijvoorbeeld, en slechts een heel lichte hint van geroosterd brood en noten. In de mond is de wijn vol en zacht, met een bescheiden maar toch prikkelende mousse.
Naast de drie traditionele druivenrassen xarel.lo, macabeo en parellada is ook een beetje basiswijn van chardonnay toevoegd, voor de karakteristieke aroma’s van toast en noten – aldus de brochure. De wijn heeft 48 maanden gerijpt in de kelders, ruim drie jaar meer dan de verplichte 9 maanden!
Deze Roger Goulart Gran Cuvée is met recht mijn topper deze week! Voor € 19,50 bovendien een fles mousserende wijn van een kwaliteit die je voor die prijs onder de champagnes niet snel zal vinden.