• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Weektopper: Cava Gran Cuvée 2004, Roger Goulart

25 januari 2009 door Mariëlla Beukers

Mijn speurtocht naar cava in Nederland is begonnen! En ik trof het gelijk goed, want dankzij de Vrouwen in de wijn kwam ik in het bezit van een fles Gran Cuvée Brut de Brut 2004 van Roger Goulart, cavaproducent in Sant Esteve Sesrovires, een plaatsje ten noordwesten van Barcelona, net binnen de grenzen van de DO Penedès en de DO Cava. Hoe dat allemaal zit, waar je cava mag maken bijvoorbeeld, wat het is en waar de naam vandaag komt, daar kom ik binnenkort over te spreken. Voor deze weektopper concentreer ik me alleen op de wijn en zijn maker, en natuurlijk de Nederlandse importeur. De cava’s van Roger Goulart worden geïmporteerd door Taste & Tintle, opgericht door Jacqueline van der Kloet, Robert Schuurman en Paul Wortmann. Sinds 2006 specialiseren zijn zich in de import van kwalitatief hoogstaande mousserende wijnen. En met het huis Roger Goulart hebben ze inderdaad een uitstekende producent te pakken!

Bij Roger Goulart maken ze al cava’s sinds 1882. Aan het eind van de 19e eeuw werd de traditionele methode om mousserende wijnen te maken zoals die beoefend werd in de Champagne steeds populairder in Noord-Spanje, en veel producenten pikten een graantje mee van de toenemende vraag naar mousserende wijn. De plaatstelijke druif xarel.lo, aangevuld met macabeo en parellada, bleek een goede basis voor de Spaanse variant op champagne. Al snel ging het de firma Goulart voor de wind; een prachtige wijnkelder werd gebouwd, een ware kathedraal voor de cava. Architect was Ignasi Mas i Morell, een vertegenwoordiger van de modernistische stijl die op dat moment enorm populair was en bijvoorbeeld in de straten van Barcelona nu nog bewonderd kan worden. In 1919 was het gebouw gereed, en het staat er nog steeds. Het siert de etiketten en de de metalen plaatjes bovenop de kurk van de cavaflessen van Goulart.

Roger Goulart maakt een serie van zes cava’s, van simpele wijnen voor alledag tot stevige exemplaren voor bij een culinaire maaltijd. De Gran Cuvée Brut de Bruts behoort tot de laatste categorie, al dronken we hem bij een alledaagse maaltijd van rijst met een linzencurry met tuinerwten en bloemkoolroosjes. Een pittige Indiaas gerecht, geserveerd met pappadums. De cava combineerde er heerlijk bij! Vooral pappadums en cava is een combinatie die ik nog eens verder wil uitproberen. Maar ook bij de stevige curry hield de cava zich uitstekend staande, en bluste op verfrissende wijze telkens onze aardig geprikkelde kelen. We roken veel zacht fruit, peer en ananas bijvoorbeeld, en slechts een heel lichte hint van geroosterd brood en noten. In de mond is de wijn vol en zacht, met een bescheiden maar toch prikkelende mousse.
Naast de drie traditionele druivenrassen xarel.lo, macabeo en parellada is ook een beetje basiswijn van chardonnay toevoegd, voor de karakteristieke aroma’s van toast en noten – aldus de brochure. De wijn heeft 48 maanden gerijpt in de kelders, ruim drie jaar meer dan de verplichte 9 maanden!

Deze Roger Goulart Gran Cuvée is met recht mijn topper deze week! Voor € 19,50 bovendien een fles mousserende wijn van een kwaliteit die je voor die prijs onder de champagnes niet snel zal vinden.

Categorie: Proeven Tags: Spanje, Weektoppers

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in