• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Weektopper: Crozes Hermitage Les Hauts de Pavières 2005

9 januari 2009 door Mariëlla Beukers

We hebben geluk gehad deze feestdagen: tussen de flessen die als cadeautje naar ons toekwamen, zat ook een echte weektopper. De Crozes Hermitage Les Hauts de Pavières 2005 van de Cave de Tain smaakte ons uitstekend bij zwijnskotelet van de grill en een gratin van knolselderij.

Les Hauts de Pavières is een mooi heldere bordeauxrode wijn, die kruidig en tegelijkertijd romig geurt. Ook wat bosfruit is in de geur te ontdekken. In de mond troffen we frisse zuren, pittigheid, een licht pepertje, jonge tannines, veel fruit. Een heel prettig glas, niet overdreven stevig maar toch met pit. En met zijn 12.5% alcohol eens een uitzondering tussen al die 14%-monsters van tegenwoordig. Dit is wat ons betreft een categorie 1 wijn: yes, daar wil ik wel meer van drinken!

Van deze wijn, gemaakt van 100% syrah, worden 120.000 flessen gemaakt, door een bekende coöperatie, de Cave de Tain. De wijnen rijpen zeker een half jaar op eiken vaten; daarna wordt geassembleerd met wijnen die niet op eikenhout hebben gerijpt. Syrah is de verplichte druif voor Crozes Hermitage, eventueel mag maximaal 15% roussanne en marsanne toegevoegd worden, twee witte druivensoorten. De AOC Crozes Hermitage – niet te verwarren met de AOC Hermitage – is de grootste appellation van de noordelijke Rhône. De wijngaarden strekken zich uit over 11 gemeenten gelegen in de Drôme, op de rechteroever van de Rhône.
De bodem bestaat in het noorden uit graniethellingen die aansluiten op die van Hermitage; in het zuiden overheersen de rivierafzettingen en terrassen met rolkeien of löss. De hellingen liggen pal op het zuiden, waar ze de invloed van de mistral ondergaan. De laatste jaren is het aantal hectaren van de Crozes Hermitage sterk uitgebreid, vooral op de vlakkere delen. Dit is niet altijd ten goede gekomen aan de kwaliteit; de wijnen van de hellingen blijven de beste. Les Hauts de Pavières verwijst ook naar een van deze hellingen; andere hellingen cq. wijnen zijn bijvoorbeeld Les Hauts de Fief en Les Hauts d’Eole.

Les Hauts de Pavières is verkrijgbaar bij Gall&Gall; de prijs ligt rond de 10 euro.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk, Weektoppers

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in