De laatste maanden komen er heel wat flessen langs bij Wijnkronieken; proefflessen, cadeauflessen, flessen waar ik nieuwsgierig naar was etc… Niet allemaal hebben ze Wijnkronieken gehaald, meestal wegens tijdgebrek. Vanaf deze week zal er echter iedere week op vrijdag een weektopper gepresenteerd worden: een wijn die ik de afgelopen week heb gedronken en waar ik aandacht voor wil vragen.
Vandaag is dat de Dolcetto d’Alba Fossati 2007 van Brezza, een wijn uit Piemonte, het noordwesten van Italië. Rondom het dorp Barolo liggen niet alleen de wijngaarden voor de beroemde Barolo’s, gemaakt van nebbiolodruiven, maar ook wijngaarden met dolcetto, een wat ‘makkelijker’ rode druif die heerlijk frisse en fruitige wijnen levert. De Italianen zelf drinken deze wijn graag bij de dagelijkse maaltijd; wij maakten er een heerlijke rijke lasagne bij, met tomaten-gehaktsaus, salami, ricotta en geraspte oude kaas.
De kleur is diepdonkerpaars, de geur romig en vol rood sappig fruit. In de mond proef je opnieuw dat prikkende frisse fruit, met een kruidig, peperig accent. Het deed me denken aan aardbeien met balsamico-azijn. De afdronk is enorm lang en heeft het karakteristieke Italiaanse bittertje. De tannines zijn jong maar rijp, en het alcoholpercentage 13%. De wijn kreeg geen houtopvoeding en werd gebotteld in april na de oogst. Na een maand rust in de fles ging hij in de verkoop.
Al met al een heerlijke wijn, die voor € 12,95 te verkrijgen is bij WerkhovenHelming Wijnkopers in Nieuwegein.
Dolcetto’s zijn bedoeld om jong te drinken, van lang bewaren worden ze niet beter! Mede daarom gaf producent Enzo Brezza de fles een vernieuwende sluiting mee: de Vinolok, het glazen stopje dat sinds 2004 naast de schroefdop langzaam furore maakt. Deze Dolcetto zal niet snel ‘gekurkt’ zijn, en zo hoort het ook met jonge frisse wijnen. Brezza is de eerste in Noord-Italië die deze sluiting toepast. Dat er maar snel meer mogen volgen!
Peter van den Besselaar zegt
Da’s een heel mooie nieuwe rubriek, Weektoppers. Succes!