Het was weer lastig deze week, aangezien er diverse fraaie wijnen mijn pad hebben gekruist. Gisterenavond dineerde ik namelijk in kasteel Heemstede in Houten, en hoewel ze hun Michelin-ster kwijt geraakt zijn onlangs, schenken ze nog steeds heerlijke wijnen. Maar daarover bericht ik later dit weekend.
De topper van de week is uiteindelijk een heel fraaie rode wijn uit Nieuw-Zeeland geworden, Gimblett Road Cabernet Merlot Malbec 2005 van CJ Pask, uit Hawkes Bay op het Noordereiland. De wijn wordt geïmporteerd door FortyFour Degrees, een zeer recent op de Nederlandse markt verschenen importeur, waarvan ik een aantal proefflessen toegezonden kreeg. In een apart bericht zal ik meer over het bedrijf vertellen.
CJ Pask is een van de pioniers in Hawkes Bay in de jaren tachtig, de tijd waarin Nieuw-Zeelands huidige roem als wijnland een aanvang heeft genomen. Samen met zijn dochter Tessa startte hij in 1985 de winery; sinds 1991 is Kate Redburnd aangetrokken als wijnmaakster. In het grotere gebied Hawkes Bay liggen ook de beroemde Gimblett Gravels (een naam die alle vinologen-in-spe onmiddellijk doet denken aan tentamenvragen ;-)), een zeer karakteristieke bodem die uitermate geschikt is voor rode druivenrassen als syrah, cabernet sauvignon en merlot. Die bodem bestaat uit rivierafzettingen van stenen, keien en zand, gedeponeerd door de nabij gelegen Ngaruro River.
De Gimblett Road die ik eerder deze week in mijn glas had, is afkomstig van de wijngaarden die Pask in de Gimblett Gravels bezit. Als algemene karakteristiek van de wijnen wordt meestal ‘vol en fruitig’ genoemd. Dit konden wij helemaal beamen: de wijn ruikt heerlijk fris, naar sappig rood fruit en heel licht wat paprikapoeder, van die stevige Hongaarse, gerookte soort. Ook ontdekten we heel licht wat houttonen. In de mond overheerst het rode, koele, fruit, terwijl we de wijn ook aardig mineraal vonden. We omschreven het zelfs even als ‘bloed’, wat waarschijnlijk duidt op ijzer in de bodem. De tannines zijn aanwezig maar niet overheersend, de zuren gebalanceerd. Eindoordeel: een uiterst elegante, maar toch stevige wijn, met veel fris fruit. Echt een wijn om vrolijk van te worden! We dronken hem bij een stevige stoofpot van rundvlees, pompoen, aardappel en wortel. Heerlijk!
Prijs € 14,95, online te bestellen bij FortyFour Degrees.