• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Weektopper: Gimblett Road Cabernet Merlot Malbec 2005

19 december 2008 door Mariëlla Beukers

Het was weer lastig deze week, aangezien er diverse fraaie wijnen mijn pad hebben gekruist. Gisterenavond dineerde ik namelijk in kasteel Heemstede in Houten, en hoewel ze hun Michelin-ster kwijt geraakt zijn onlangs, schenken ze nog steeds heerlijke wijnen. Maar daarover bericht ik later dit weekend.

De topper van de week is uiteindelijk een heel fraaie rode wijn uit Nieuw-Zeeland geworden, Gimblett Road Cabernet Merlot Malbec 2005 van CJ Pask, uit Hawkes Bay op het Noordereiland. De wijn wordt geïmporteerd door FortyFour Degrees, een zeer recent op de Nederlandse markt verschenen importeur, waarvan ik een aantal proefflessen toegezonden kreeg. In een apart bericht zal ik meer over het bedrijf vertellen.

CJ Pask is een van de pioniers in Hawkes Bay in de jaren tachtig, de tijd waarin Nieuw-Zeelands huidige roem als wijnland een aanvang heeft genomen. Samen met zijn dochter Tessa startte hij in 1985 de winery; sinds 1991 is Kate Redburnd aangetrokken als wijnmaakster. In het grotere gebied Hawkes Bay liggen ook de beroemde Gimblett Gravels (een naam die alle vinologen-in-spe onmiddellijk doet denken aan tentamenvragen ;-)), een zeer karakteristieke bodem die uitermate geschikt is voor rode druivenrassen als syrah, cabernet sauvignon en merlot. Die bodem bestaat uit rivierafzettingen van stenen, keien en zand, gedeponeerd door de nabij gelegen Ngaruro River.

De Gimblett Road die ik eerder deze week in mijn glas had, is afkomstig van de wijngaarden die Pask in de Gimblett Gravels bezit. Als algemene karakteristiek van de wijnen wordt meestal ‘vol en fruitig’ genoemd. Dit konden wij helemaal beamen: de wijn ruikt heerlijk fris, naar sappig rood fruit en heel licht wat paprikapoeder, van die stevige Hongaarse, gerookte soort. Ook ontdekten we heel licht wat houttonen. In de mond overheerst het rode, koele, fruit, terwijl we de wijn ook aardig mineraal vonden. We omschreven het zelfs even als ‘bloed’, wat waarschijnlijk duidt op ijzer in de bodem. De tannines zijn aanwezig maar niet overheersend, de zuren gebalanceerd. Eindoordeel: een uiterst elegante, maar toch stevige wijn, met veel fris fruit. Echt een wijn om vrolijk van te worden! We dronken hem bij een stevige stoofpot van rundvlees, pompoen, aardappel en wortel. Heerlijk!

Prijs € 14,95, online te bestellen bij FortyFour Degrees.

Categorie: Proeven Tags: Australië, Weektoppers

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in