• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Weektoppers: Reuilly van Sorbe én Monte Seco van Henriques & Henriques

28 november 2008 door Mariëlla Beukers

reuillyLastig, deze week een keuze maken. Naast een prachtige madera dronken we namelijk ook een geweldige rosé uit de Loire, waar ik nóg vrolijk van wordt: 2007 Reuilly van Jean Michel Sorbe, gemaakt van pinot gris druiven waarbij de schilletjes zo lang hebben meegeweekt dat de wijn licht grijsroze wordt. Normaal gesproken levert pinot gris een witte wijn, bij het meeweken van de rossige schillen wordt het een rosé. Reuilly, vlak boven Bourges, is het enige gebied waar ze de pinot gris nog op deze wijze verwerken.
Wauw, wat een rosé was dat: vol en met veel finesse, sappige zuren en een licht tikje zoet, precies genoeg om de wijn een beetje vettig te maken. Eigenlijk een wijn om niet over te lullen, maar gewoon te drinken, om met de titel van een recent wijnboekje te spreken (waarover later meer). We kochten deze Reuilly op domein, en verkoopadressen in Nederland heb ik (nog) niet kunnen vinden. De maker vertelde ons in juli dat zijn wijn in 2007 was uitverkozen tot beste rosé in Nederland, maar bij welke gelegenheid werd me toen niet helemaal duidelijk… Misschien iemand onder mijn lezers die het weet? Prijs op domein was € 6,90.

Daarom deze week een tweede weektopper: Monte Seco Extra Dry, een madera van Henriques & Henriques, geïmporteerd door Van Wageningen en de Lange en bij diverse wijnspeciaalzaken in Nederland verkrijgbaar. Ik zette dit geweldige aperitief voor aan mijn proefgroep, die er allemaal enorm door verrast waren. Want helaas, wie drinkt er tegenwoordig nog madera? Gelukkig zijn er sinds dinsdag weer een paar liefhebbers bij.

Madera wordt gemaakt op het eiland Madeira en heeft een intrigerende ontstaansgeschiedenis. De Hollanders verscheepten grote hoeveelheden wijn van Madeira naar de Amerikaanse koloniën en ontdekten dat de zeereis de wijn zeker geen kwaad deed; sterker nog, de tocht over de evenaar leverde een wijn op die er in alle opzichten op vooruit ging. Die tocht over de evenaar werd later en ook nu nog nagebootst in hete ovens, de estufas. Madera wordt in die estufas verhit, om vervolgens in houten vaten aan de openlucht te rijpen. Deze verhitting en die rijping geeft de wijn zijn karakteristieke aroma’s: ziltigheid, amandelen, noten. De wijn is zeer droog, is mooi bleekgeel van kleur en heeft 19% alcohol. Vooral als aperitief met wat noten is het een echte aanrader. De prijs is € 8,20 voor een halve liter.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk, madeira, Portugal, Reuilly, Weektoppers

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in