Lastig, deze week een keuze maken. Naast een prachtige madera dronken we namelijk ook een geweldige rosé uit de Loire, waar ik nóg vrolijk van wordt: 2007 Reuilly van Jean Michel Sorbe, gemaakt van pinot gris druiven waarbij de schilletjes zo lang hebben meegeweekt dat de wijn licht grijsroze wordt. Normaal gesproken levert pinot gris een witte wijn, bij het meeweken van de rossige schillen wordt het een rosé. Reuilly, vlak boven Bourges, is het enige gebied waar ze de pinot gris nog op deze wijze verwerken.
Wauw, wat een rosé was dat: vol en met veel finesse, sappige zuren en een licht tikje zoet, precies genoeg om de wijn een beetje vettig te maken. Eigenlijk een wijn om niet over te lullen, maar gewoon te drinken, om met de titel van een recent wijnboekje te spreken (waarover later meer). We kochten deze Reuilly op domein, en verkoopadressen in Nederland heb ik (nog) niet kunnen vinden. De maker vertelde ons in juli dat zijn wijn in 2007 was uitverkozen tot beste rosé in Nederland, maar bij welke gelegenheid werd me toen niet helemaal duidelijk… Misschien iemand onder mijn lezers die het weet? Prijs op domein was € 6,90.
Daarom deze week een tweede weektopper: Monte Seco Extra Dry, een madera van Henriques & Henriques, geïmporteerd door Van Wageningen en de Lange en bij diverse wijnspeciaalzaken in Nederland verkrijgbaar. Ik zette dit geweldige aperitief voor aan mijn proefgroep, die er allemaal enorm door verrast waren. Want helaas, wie drinkt er tegenwoordig nog madera? Gelukkig zijn er sinds dinsdag weer een paar liefhebbers bij.
Madera wordt gemaakt op het eiland Madeira en heeft een intrigerende ontstaansgeschiedenis. De Hollanders verscheepten grote hoeveelheden wijn van Madeira naar de Amerikaanse koloniën en ontdekten dat de zeereis de wijn zeker geen kwaad deed; sterker nog, de tocht over de evenaar leverde een wijn op die er in alle opzichten op vooruit ging. Die tocht over de evenaar werd later en ook nu nog nagebootst in hete ovens, de estufas. Madera wordt in die estufas verhit, om vervolgens in houten vaten aan de openlucht te rijpen. Deze verhitting en die rijping geeft de wijn zijn karakteristieke aroma’s: ziltigheid, amandelen, noten. De wijn is zeer droog, is mooi bleekgeel van kleur en heeft 19% alcohol. Vooral als aperitief met wat noten is het een echte aanrader. De prijs is € 8,20 voor een halve liter.