• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Weer niet snoeien

4 februari 2007 door Mariëlla Beukers

En weer werd er niet gesnoeid vandaag: toen we met zo’n man of zeven bij ‘onze’ wijngaard aan de oevers van de Kromme Rijn aankwamen, bleek de snoei al gedaan voor ons. Wie of wat konden we op dat moment niet achterhalen, maar we konden alleen nog maar de takjes opruimen en er kransen van vlechten…..
Wat we onder het genot van thee en cake natuurlijk gedaan hebben. Waarschijnlijk heeft de eigenaar van het land gedacht: die snoei moet nu toch echt, ik ga aan de slag. Maar ons leermoment (dat van de leden van het UWWG) is nu dus helaas voor dit jaar voorbij.
Restte Nico en mij alleen nog de riesling in eigen tuin te snoeien, wat we bij thuiskomt maar gelijk hebben gedaan.

Het is inderdaad vrij laat om te snoeien: de snijwonden van de plant gaan bloeden omdat de sapstromen eigenlijk al op gang gekomen zijn. Als het tussen nu en een dag of tien gaat vriezen, heb je kans dat de vorst in de plant trekt en de stam gaat splijten. Laten we duimen dat het niet zo ver komt.

Onze riesling hebben we keurig teruggesnoeid tot een hoofdstam, drie leggers en op die leggers uitlopers van vorig jaar met maximaal twee ogen. Ik geloof dat we nu eindelijk begrijpen hoe het werkt, dus volgend jaar kunnen we het hopelijk zonder verder advies. En nu maar hopen op een goed jaar, zodat we na de zomer nog weer meer trossen hebben dan vorig jaar, om toch iets meer wijn te kunnen maken. Teveel trossen moet overigens ook weer niet, dan krijg je druiven die slappe, smakeloze wijn opleveren.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in