Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar ik ken Onno Kleyn vooral als ‘eetschrijver’; ik lees zijn recepten in de Volkskeuken (Volkskrant) en zijn bijdragen aan het VK Magazine op zaterdag. Oké, toegegeven, op zaterdag is daar meestal een wijnadvies. Maar dat lijkt mij toch minder vaak te zijn dan de verschijning van zijn recepten in de Volkskeuken.
Toch blijkt Onno veel vaker over wijn te schrijven, en nog wel heel leuk ook! Een groot deel van zijn bijdragen aan diverse culinaire en toeristische magazines is recent gebundeld in het sappige boek Weg van wijn. De lekkerste wijnverhalen van Onno Kleyn. En daaruit blijkt mij voor het eerst zijn geweldige kennis van de zonnige wereld van de wijn. Dat zonnige schrijf ik niet zomaar. Onno houdt namelijk erg van de zon! Zozeer, dat de wijnen die hij drinkt, proeft en beschrijft voornamelijk uit zonovergoten landen als Frankrijk en Italië komen. En enkele keer passeert Spanje de revue, of zoiets exotisch als Libanon. Maar Frankrijk en Italië: daar ligt Onno’s vineuze (en ook culinaire) hart. Landen als Duitsland en Oostenrijk komen in het boek niet voor, en ook de ‘Nieuwe Wereld’ is een grote afwezig. Niet dat dat laatste mij stoort, integendeel. Maar het geeft nog eens extra aan waar Onno’s belangstelling ligt. (En het laat mij de ruimte om nog eens wat meer Duitse en Oostenrijkse verhalen te vertellen ;-))
Het nieuwe boek, verschenen bij Nieuw Amsterdam, is geen wijngids, en wil dat ook niet zijn. Het persbericht spreekt over ‘lekker lui lezen over wijn’. Maar het boek lonkt toch ook wel een beetje naar gids- of almanak-zijn. Want ieder grappig, hilarisch, informatief of spannend verhaal dat Onno vertelt eindigt met een aantal geproefde wijnen. Meestal van een Nederlandse importeur, soms ook alleen ter plekke genuttigd. Hij vertelt het verhaal achter die wijn(en), of zijn eigen ervaringen ermee. Op prijs wordt niet gelet, en dat is een verademing. Met evenveel verve wordt een prima supermarktwijn beschreven of een exclusief toppertje dat alleen bij een gespecialiseerde importeur te krijgen is, voor meer dan € 20,-.
Rijk en overdadig
Het boek leest heerlijk weg; 40 minuten in de trein naar je werk zijn er telkens zo mee om. Een klein – persoonlijk – minpuntje is dat zijn schrijfstijl soms zo rijk en overdadig is, dat het na vier, vijf bijdragen wel weer even genoeg is. Dan is het goed het boek even weg te leggen, om er op een later moment met veel plezier opnieuw mee door te gaan.
Ander opvallend detail: Onno laat duidelijk merken dat hij wat betreft zijn culinaire en vineuze vorming beïnvloed is door Wina Born. En dat bevalt mij wel. Zelf heb ik een aantal boeken van haar staan die ik nog altijd niet echt gelezen heb. Weg van wijn is voor mij een aansporing om dat deze zomervakantie toch echt eens te gaan doen! De grondlegster van het moderne Nederlandse culinaire schrijven verdient de plek die Onno haar geeft, als ik zo een en ander in Weg van wijn lees….
Zomervakantieboek
Weg van wijn is prima vormgegeven, met tekeningen van Janneke Hoeben, culinair illustrator 2011, in slechts zwart en een steunkleur. Voor mensen die al wat van wijn weten, maar ook voor beginnende liefhebbers. Als er iemand je de liefde voor wijn kan bijbrengen en je kan inspireren tot meer proeven, meer uitproberen, dan is het wat mij betreft Onno Kleyn wel! Een heerlijk zomervakantieboek!
Onno Kleyn, Weg van wijn. De lekkerste wijnverhalen van Onno Kleyn, Nieuw Amsterdam 2011, isbn 978 90 468 0961 7; prijs € 19,95.