• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Welschrieslings te kust en te keur

31 maart 2006 door Mariëlla Beukers

139_3916Wij zijn helemaal in de Welschrieslings. Om de al maar uitblijvende lente toch een beetje dichterbij te halen, zijn we half maart begonnen met het proeven van een aantal zeer boeiende jonge wijnen, beschikbaar gesteld door een aantal Nederlandse importeurs. En nu de lente echt is begonnen, kunnen we er eindelijk op het terras van genieten.
In 2005 proefde ik de Welschriesling voor het eerst en hij maakte onmiddellijk een uitstekende indruk. Het leek me een prima zomerwijn. Bij de grote Oostenrijkse proeverij op 6 maart jl. greep ik daarom mijn kans en probeerde zoveel mogelijk Welschrieslings te proeven. Helaas waren dat er niet veel. Maar dankzij de later nog geproefde flessen heb ik nu een goede indruk van deze wijn, die veel meer aandacht verdient buiten het land van herkomst. In Oostenrijk zelf weten ze het wel: daar is Welschriesling zomers dé drank voor op het terras, vooral in de gebieden van herkomst Steiermark en Burgenland.

De Welschriesling is een intrigerende druif. Jancis Robinson wijdt er in Vines, Grapes and Wines drie pagina’s aan. Opvallend voor zo’n ‘obscure’ druif. Ook zij beschrijft het dorstlessende, verfrissende karakter van de wijn. “Welschriesling can be a relatively light (for Austria) fruity flowery wine with a distinct crackle of carbon dioxide that cries out to be gulped immediately”, schreef Robinson in 1986. Naast lichte droge wijnen kan de druif echter ook hele goede zoete wijnen voortbrengen, vooral rondom de Neusiedlersee. Een voorbeeld is de Goldackerl Beerenauslese van Willi Opitz.
Van de kenners mogen we de Welschriesling absoluut niet verwarren met de Riesling, waar hij niet verwant aan is. Er is zelfs door Rieslingproducenten geprobeerd om de term Welschriesling op een fles te verbieden, juist vanwege die naamsverwantschap.

Op Wijnsuggestie beschrijf ik de diverse geproefde wijnen kort en globaal. Hieronder volgen per wijn de uitgebreidere notities en overpeinzingen, plus de verkoopadressen. Zum wohl!

Monocépages (alleen Welschriesling in de fles)
Welschriesling Klassik 2005, Erwin Sabathi, Südsteiermark
Heisterkamp, € 8,15
Zo goed als kleurloos, lichte belletjes, geur van kruisbessen, petrol (toch Riesling ;-)?).
Elke slok is fris en nieuw, een wijn om lang van door te drinken, een echte dorstlesser. Heeft niet heel veel lengte. Fris fruit en zuur goed in balans. 11% alcohol. Topper voor op het terras.

Welschriesling 2004, Braunstein, Neusiedlersee-Hügelland
Wilhelmer Wijnmarketing, € 7,20
Heel bleek geel, naar kleurloos toe, lichte belletjes. Geur van appels, tropisch fruit, mango (?). Volle, bloemige smaak. Is wat klassieker, zwoeler dan de Sabathi, heeft meer lengte. Zuren zijn iets minder aggresief. Kan liggen aan het jaar (2004 vs 2005) of het gebied (Steiermark vs Burgenland/Neusiedlersee). 11,5% alcohol

Welschriesling 2004, Humer, Neusiedlersee-Hügelland
Wilhelmer Wijnmarketing, ± € 7,50
Bleek geel, lichte belletjes. Geur van groen fruit, citrus. In de afdronk een bittertje van grapefruit, is iets minder droog dan de Sabathi. Is klassieker, heeft meer lengte. Kan het jaar of het gebied zijn. 12,5% alcohol. Was een topper bij de quiche lorraine.

Ook geproefd en aan te raden:
Pole Position Welschriesling 2005, Willi Opitz, Neusiedlersee
rechtstreeks via producent, € 9,00
Bleek geel, 11,5% alcohol (uitgebreidere notities volgen nog)

Paul Vetter Welschriesling 2005, Gut Altenberg, Neusiedlersee
Paul Vetter NL, € 8,40
Bleek geel, 12% alcohol, frisse geur van druiven en citrusfruit. Wat vlakker van smaak dan de andere Welschrieslings, minder afdronk.

Cuvée’s (mengwijnen)
Vom Sand 2005, Sattlerhof, Südsteiermark
Residence Wijnen, € 11,00
Bleekgeel, geur van boterbabbelaars. Bloemig. Combinatie van Sauvignon blanc, Welschriesling, Pinot blanc en Morillon (Chardonnay). De zuren zijn mooi afgerond, de wijn zal minder makkelijk met kaas en eieren gaan dan Welschriesling alleen. Wel goed bij andijviesalade met kerrie-kip. Zal meer mensen aanspreken dan pure Welschriesling: scherpe kantjes van de Welschriesling zijn eraf. Wijn wel goed koud drinken: bij opwarming is hij stukken minder interessant. 11% alcohol.

Sabathini 2005, Erwin Sabathi, Südsteiermark
Heisterkamp, circa € 10,00
Bleekgeel, geur spuit enthousiast het glas uit, rijk, appels en tropisch fruit. Stevige zuren, het frisse fruit komt volledig tot uiting. Lichte tinteling in de mond. Combinatie van Sauvignon blanc en Welschriesling. 11% alcohol.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Burgenland, Neusiedlersee, welschriesling

Lees Interacties

Reacties

  1. Cuno zegt

    31 maart 2006 om 21:56

    Hai Mariëlla,

    Prachtige proefnotities. Ik denk zeker dat we de Welschrieslings tot lente 2006 wijnen moeten gaan bombarderen.
    Prachtige en klassieke wijnen, vol frisheid, mooie en allezins betaalbare alternatieven voor de inmiddels vermoeiende ‘zomerwijnen’…

    Cuno

  2. Ed - Wijnerij zegt

    2 april 2006 om 07:51

    Klinkt goed, jouw ervaringen met Welschrieslings. Ik ken de druif wel, maar heb er maar heel weinig van gedronken, en dat was al tien tot vijftien jaar geleden !

    Dus, zo te lezen, moet ik de schade maar eens gaan inhalen en ook op zoek gaan naar Oostenrijkse Welschrieslings !

    Ed

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in