• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wereldwijnen

28 december 2008 door Mariëlla Beukers

In 2005 startte Andrew Bailey zijn importfirma FortyFour Degrees – naar de centrale breedtegraad van Nieuw-Zeeland – om de Nederlandse markt van de beste Nieuw-Zeelandse wijnen te voorzien. Sinds 2006 werkt Andrew samen met Jarrod Englefield. Samen wisten zij hun wijnen onder de aandacht én op de kaart van ruim 150 restaurants te krijgen, waaronder De Librije en Oud-Sluis. Omdat de restaurants ook belangstelling hadden voor topwijnen uit andere delen van wereld, werd een nieuw concept uitgedacht, dat in oktober 2008 gelanceerd is: ThreeSixty (360) Degrees.

Inmiddels kunnen ook consumenten bij beide firma’s terecht: een uitgebreide website voorziet het Nederlandse publiek van informatie over en bestelmogelijkheden voor een keur aan wijnen uit de hele wereld. Vertegenwoordigde landen zijn onder andere Argentinië, Australië, Zuid-Afrika, Hongarije, Spanje, Italië en Roemenië.

Bij zowel FortyFour Degrees als ThreeSixty Degrees gaat het uitsluitend om kwaliteitswijnen die model kunnen staan voor wat een specifiek wijnland te bieden heeft, zo lees ik op de websites. Onlangs heb ik me een beeld van het assortiment kunnen vormen aan de hand van een miniproeverijtje van vier flessen. Twee uit Nieuw-Zeeland, één uit Zuid-Afrika en één uit Australië. En eerlijk gezegd waren we danig onder de indruk. Alle vier de wijnen vallen in de categorie € 10 – € 15, en dat zijn ze ook zeker waard. Over de Cabernet Merlot Malbec van CJ Pask, uit Nieuw-Zeeland, schreef ik vorige week vrijdag al.
Daarnaast proefden we Chenin Blanc 2008 van Saam, Zuid-Afrika; Sauvignon Blanc 2007 van Zephyr, Nieuw-Zeeland en Sangiovese 2006 van Ceravolo, Australië.

Saam, Chenin Blanc 2007, Zuid-Afrika; top Chenin Blanc, heel vol, rijp tropisch fruit in de neus, maar ook wat zachte groene kruiden, frisse zuren. Mooie gebalanceerde wijn, duidelijk niet-Frans, maar de naam Chenin absoluut waardig.
Saam, Afrikaans voor ‘samen’, is gevestigd in Eensaamheid, aan de voet van de Perdeberg in het bekende wijngebied Paarl. De wijnmakerij verenigt 40 Zuid-Afrikaanse boeren met wijngaarden op kwalitatief goede stukken land. Opbrengsten zijn kleinschaliger dan in de meeste omringende bedrijven, zodat de kwaliteit van het fruit hoog is.
Het ‘samen’ is een belangrijke thema voor het bedrijf: het zijn volgens de bedrijfsfilosofie vooral de mensen die alles mogelijk maken. Er is bovendien aandacht voor omgeving en milieu, en terroir is een belangrijk thema

Ceravolo, Sangiovese 2006, Australië; categorie 2+-wijn, heel blij als we dit op een feestje krijgen; aards en kruidig, rode bessen, licht en fris, jonge tannines, afdronk wat kort. De geur is spannender dan de smaak, maar de wijn combineert uitstuikend met saucijsjes van wild zwijn.
De wijngaarden van Ceravolo liggen op de terra rosso-bodems van de vruchtbare Adelaide Plains in Zuid-Australië. Vijftig jaar geleden kwam de Ceravolo-familie vanuit Italië naar Australië, waar zij de wijnbouwtradities van eeuwen voortzetten én omzetten naar de moderne omstandigheden. De huidige generatie, Joe en Heather Ceravolo, besloot enige jaren geleden zelf wijn te gaan maken en de druiven niet meer te verkopen aan grotere spelers in het veld. De resultaten zijn er naar: de wijnen hebben inmiddels diverse onderscheidingen ontvangen.

Zephyr, Sauvignon Blanc 2007, Nieuw-Zeeland; klassieke geur van kruisbessen, daaronder tropisch fruit; fris met stevige zuren, een bittertje in het middenpalet, vettig, vol en rond. In onze herinnering smaakte de Cloudy Bay die we ooit dronken zo.
De naam Zephyr slaat op de overheersende winden die in het Marlborough gebied op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland voor zulke geweldige omstandigheden voor sauvignon blanc zorgen. Owen en Wendy Glover startten hun wijngaarden in 1985. Zij concentreren zich op het verbouwen van topkwaliteit fruit in de wijngaarden en passen in de wijnmakerij minimale interventie toe. Het fruit voor hun sauvignon blanc werd voorheen opgekocht door Cloudy Bay! (Dit wisten wij absoluut niet toen we de wijn proefden en bovenstaande proefnotitie maakten.)

Met deze drie wereldwijnen kregen wij een aardige indruk van het assortiment van 360- en 44 Degrees. Het maakt zeker nieuwsgierig naar de rest!

Categorie: En verder.... Tags: Australië, Nieuw Zeeland

Lees Interacties

Reacties

  1. Dennis zegt

    20 november 2009 om 08:33

    Naast 44 degrees is Wijnhandel KIWI ook een interessante importeur van Nieuw Zeelandse wijnen, en dan met name de wijnen van Rimu Grove Winery. Zeker het proberen waard. Kijk eens op hun website, http://www.wijnhandelkiwi.nl.
    Interessante EXCLUSIEVE wijnen voor een redelijke prijs!

  2. info zegt

    19 januari 2010 om 14:30

    Nu ook te verkrijgen bij http://www.VinOlive.nl

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in