• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wie wordt de nieuwe Europese Ambassadeur du Champagne?

13 oktober 2011 door Mariëlla Beukers

Gesprek met Anja Vondenhoff, Nederlands Europees Champagne Ambassadeur 2011

Elk jaar organiseert het Champagne Bureau Nederland in opdracht van Internationale Comité Champagne de Nederlandse finale van het Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne. Dat Concours vindt vandaag, 13 oktober 2011, plaats in Epernay. Voor Nederland neemt Anja Vondenhoff deel. Zij won op 8 september jl. de genoemde Nederlandse finale. Thema in september én vandaag is ‘Drie druivenrassen voor één terroir, de kunst van de assemblage in de Champagne’.

Ik was benieuwd wat Anja’s taken zouden zijn als Nederlands ambassadeur, dus spraken wij af om te lunchen en te praten over de wedstrijd en het ambassadeurschap. Ik ken Anja sinds een aantal jaren; zij hielp mij uitstekend bij het voorbereiden van mijn examen proeven van de vinologenopleiding. Uiteraard wilde ik eerst weten wat ze gewonnen heeft! “Nou de Nederlandse Champagne Ambassadeur 2011 mag niet alleen naar Epernay, maar ik kreeg ook nog 24 flessen Champagne en 24 glazen. Dat wordt genieten deze winter”, lacht Anja.

Nederlandse finale
Na een spannende finale verkoos de Nederlandse jury Anja boven de twee andere kandidaten die dit jaar meededen. Anja vertelde me hoe dat in zijn werk ging: “Om toegelaten te worden tot de finale moest ik allereerst 10 erg lastige theorievragen beantwoorden. Dat mocht thuis, dus ik kon dingen opzoeken. Maar ondanks dat was het bar lastig. Daarnaast moest ik een presentatie over de Champagne opsturen, gericht op beginnende wijnliefhebbers.”

Anja zit al meer dan 15 jaar in het gastronomisch- en hospitality onderwijs en geeft les aan ROC Aventus in Apeldoorn. Een presentatie voorbereiden is voor Anja dan ook gesneden koek, al vertelt ze dat ze het best wel lastig vond. Aan haar wijnkennis zou het ook niet liggen, die is zeer uitgebreid. Zij is niet alleen vinoloog van Wijnacademie maar behaalde ook het zware examen van de Diploma Course van de Wine and Spirit Education Trust. In 2010 behaalde ze bovendien aan de Oostenrijkse Wijnacademie de titel Weinakademiker.

“Ik koos ervoor mijn presentatie niet uit te schrijven, maar in te spreken. Aan de usb-stick met mijn presentatie bevestigde ik bovendien een champagnekurk, wat bij de jury goed is gevallen. Mijn presentatie viel blijkbaar een beetje op”, zegt Anja lachend. “Ter voorbereiding van de Nederlandse finale ben ik bovendien met Leonie Mooijekind, Nederlands Champagne Ambassadeur in 2007, naar de streek zelf gereisd. We hebben er samen veel producenten bezocht en heerlijk geproefd. Tijdens de reis hoorde ik bovendien dat ik toegelaten was tot de Nederlandse finale!”

Vier thema’s
Die finale vond plaats in het Okura Hotel in Amsterdam. Hier moesten de drie kandidaten een presentatie houden van 30 minuten met als thema assemblage. De precieze invulling kregen de kandidaten niet van te voren te horen. Anja had besloten zich in de voorbereiding te richten op vier thema’s: terroir, de mens (wijnboer), de assemblage van de druiven en het huwelijk van wijn en eten, ook een vorm van assemblage tenslotte.

Voorafgaand aan de presentatie moesten vier champagne’s geproefd worden, en aan die wijnen moest de presentatie opgehangen worden. “Ik besloot aan elk van mijn vier thema’s een wijn te koppelen, maar dat moest ik allemaal wel heel snel beslissen. Het is allemaal goed uitgepakt. Het thema was uiteindelijk de praktische toepasbaarheid van de champagnes, en daar had ik me goed op voorbereid. Bij iedere champagne kon ik een gerecht suggereren, en samen met het verhaal dat ik voorbereid had, rondom die vier thema’s, heeft dat de jury blijkbaar overtuigd.”

Hoewel Anja dus nu de titel Nederlands Champagne Ambassadeur 2011 mag voeren, zijn er geen taken aan deze titel verbonden. “Dat had ik eigenlijk wel verwacht, dat ik wat verplichtingen zou hebben, zoals aanwezig zijn op belangrijke proeverijen rondom champagne bijvoorbeeld. Maar het enige dat ik hoef te doen, is Nederland te vertegenwoordigen in Epernay. Het thema is ook hier weer assemblage, dus daar ga ik me goed op voorbereiden!”

Epernay
De jury vandaag in Epernay bestaat uit negen man en vrouw, waaronder ook de Nederlander Frank Jacobs. De zeven andere kandidaten komen uit België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland. Ik zit nu eigenlijk te wachten op het sms-je dat de jury dit jaar een Nederlandse winnaar heeft gekozen. Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn!

Vrijdag 14 oktober 03:20 am: een sms-je komt binnen. Anja heeft gewonnen! Zij is de nieuwe Europese Ambassadeur du Champagne. Anja, gefeliciteerd!

 

 

Categorie: En verder.... Tags: ambassadeur, Anja Vondehoff, champagne

Lees Interacties

Reacties

  1. Hans Schmetz zegt

    19 oktober 2011 om 15:59

    Fantastisch Anja, Van harte gefeliciteerd. Je hebt er hard voor gewerkt en het ook echt verdiend.
    Hartelijke groet
    Hans Schmetz

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in