Het was even schrikken (en slikken). In dezelfde tijd dat ons boek Wijn van eigen bodem verscheen, kwamen er twee andere boeken met zeer gelijkluidende titels op de markt: Wijn van Nederlandse bodem, van Geert-Jan Vis, Denise Maljers en Stan Beurskens, en Wijn van eigen bodem, van Peter Doomen. Met dat laatste boek kwam ik het eerst in aanraking via Facebook. Gelukkig bleek het om een boek over Belgische wijn te gaan. Ook ‘van eigen bodem’, in dezelfde taal, maar over een ander land.
Wijn van eigen bodem. Wijnbouw in Vlaanderen en België verscheen oorspronkelijk in 2015 als e-book, maar is er dankzij inspanningen van Jens en Jonas de Maere, voorvechters van Belgische wijn, nu ook in print. Een keurig verzorgde uitgave, met een beperkt aantal illustraties, maar een stuk prettiger leesbaar dan de digitale versie. Gisteren werd het boek officieel gelanceerd, bij Belgian Wines in Antwerpen, waar alleen Belgische wijnen worden verkocht.
Feiten en statistieken
Het Belgische Wijn van eigen bodem ligt hier voor me, en is een heel ander boek dan het onze. Peter Doomen verzamelde vooral heel veel feiten en statistieken, en wilde een zo compleet mogelijk beeld geven van de stand van de Belgische wijnbouw. Vandaar ook de oorspronkelijke e-bookversie: zo konden updates snel verwerkt worden. Werkelijk alles wordt opgesomd, van de herkomstbenamingen en een adressenlijst van wijnbouwers tot de druiven en de oogstjaren. Van de plaatselijke wijnbouwersverenigingen tot een hoofdstuk over de geschiedenis.
Het bijzondere van die door Doomen verzamelde feiten is dat ze nog nooit eerder waren bijeengebracht. Pas uit dit boek is duidelijk geworden hoeveel Belgische wijnmakers er eigenlijk anno 2015/16 zijn, hoeveel hectaren er in aanplant is en wat de verhouding is tussen klassieke en nieuwe rassen. Zo blijken er in Wallonië veel hobbywijnbouwers met klassieke druivenrassen te zijn, terwijl in Vlaanderen de commerciële wijnbouwers overheersen. Ook in Vlaanderen veel klassieke druivenrassen, maar eveneens enkele nieuwe kruisingen. Chardonnay en pinot noir zijn in heel België het populairst. Regent en johanniter zijn twee van de weinige nieuwe kruisingen in de Belgische druivenrassen top tien.
Verschillen en overeenkomsten
In die druivenaanplant zit dus een groot verschil met Nederland, waar de nieuwe kruisingen overheersen. Overeenkomsten zijn er echter ook: net als in Nederland worden mousserende wijnen steeds populairder. En net als in Nederland ligt de totale aanplant zo rond de 250 hectare. In België lijkt die echter nog te stijgen, in Nederland lijken de aantallen hectare wijngaard af te nemen.
Tien topproducenten geeft Doomen: we komen er bekende namen tegen als Aldeneyck, Genoels Elderen en Pietershof. Wat mij dan weer erg veel plezier doet, is dat in die top tien ook Château Bon Baron voorkomt (en terecht), waar de Nederlandse Jeanette van der Steen en haar man Pjotr de scepter zwaaien. Een hoofdstuk over de verkrijgbaarheid van de Belgische wijnen is in de printversie toegevoegd. Zou ons eigen Wijn van eigen bodem daar een kleine invloed op hebben uitgeoefend?
Wie geïnteresseerd is in de wijnbouw van onze zuiderburen kan ik aanraden dit boek aan te schaffen. Zo lang je maar niet vergeet dat er ook nog dat andere Wijn van eigen bodem is…
Peter Doomen, Wijn van eigen bodem. Wijnbouw in Vlaanderen en Wallonië, € 20,00. Bestellen kan op www.wijnvaneigenbodem.be. Het boek is ook te koop bij Belgian Wines.