• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijn bij de kruidenier, 1949

22 oktober 2008 door Mariëlla Beukers


Afgelopen zondag was het tijd voor wat cultuur, en bezocht ik de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum ‘Gewoon de jaren veertig’. Aan de hand van prachtige deels zwart-wit, deels kleurenfoto’s wordt de ‘gewone’ kant van het decennium tussen 1940 en 1950 getoond. Meestal staan tentoonstellingen over dit decennium in het teken van de Tweede Wereldoorlog en zien we bommenwerpers en vernietigingskampen; op deze tentoonstelling stond echter het gewone dagelijkse leven centraal: de was, de keuken, sport, ontspanning, vervoer etc…. Het leukste onderdeel vond ik de foto’s over eten en drinken, waaronder deze foto hierboven. Volgens het bijschrift had een kruidenier in Amsterdam in 1949 ‘alweer’ gewoon wijn op de plank staan. De flessen staan uiterst rechts, bijna in de etalage.

Wat zou ik op zo’n moment graag weten wat er precies op het etiket stond, en natuurlijk wat er in de fles zat… Een ding weet ik (misschien wel) zeker: de wijn kwam gewoon uit Europa, hoogst waarschijnlijk uit Frankrijk en mogelijk uit Luxemburg. In een prijslijst van de Utrechtse wijnhandel van Van Wageningen en de Lange uit 1949 staan namelijk inderdaad wijnen uit die landen! Of zou dit zoete Spaanse wijn geweest zijn? Ook dat is mogelijk in die tijd…

Foto: Ben van Meerendonk, collectie Algemeen Hollands Fotopersbureau, IISG, via Het Geheugen van Nederland

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    23 oktober 2008 om 07:23

    1940-1950 is voor mijn tijd. Maar tien jaar later kan ik mij, heel vaag, herinneren dat er in levensmiddelenwinkels wijn verkocht werd, o.a. bij filiaalbedrijf ‘de Gruyter’.

    Een succesnummer destijds, was Graves Supérieur, een wat plakkende, witte, zoete wijn uit de Bordeauxregio.

    Graves Supérieur was dan ook de wijn die mijn ouders dronken tijdens hoge feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen.

    Het maakte niet uit bij welk gerecht, er werd Graves Supérieur bij gedronken -).

    De overige 363 dagen van het jaar, kwam er nooit wijn in huis.

    Ed

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in