• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijn bij de Oosterscheldekreeft

17 mei 2017 door Mariëlla Beukers

Binnenkort mag ik weer. Tijdens een zeilweekend in Zeeland ga ik mij zeker weten weer te buiten aan Oosterscheldekreeft, ergens in een restaurantje in Willemstad. Op donderdag 30 maart jl. werd het seizoen van de Oosterscheldekreeft weer geopend, met tal van festiviteiten georganiseerd door de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Het seizoen loopt tot zaterdag 15 juli.


Wat ik bij die kreeft ga drinken, weet ik nog niet. Het zou de officiële kreeftenwijn kunnen zijn. Want net als voor asperges wordt er ook voor Oosterscheldekreeft een speciale wijn geselecteerd die goed past bij de verschillende bereidingen van kreeft. Terwijl er natuurlijk best veel meer wijnen bij kreeft passen.

Vermentino di Sardegna

De ‘officiële’ kreeftenwijn wordt in het jaar van verkiezing aangeboden bij het kreeftenmenu van de restaurateurs van de Kring van de Oosterscheldekreeft. Dit jaar werd een Vermentino di Sardegna 2016 van wijnhuis Contini uitgeroepen tot dé kreeftenwijn. ‘Een frisse droge witte wijn met een licht vette afdronk, die het prachtige zoetje van de Oosterschelde kreeft mooi belicht’, aldus het persbericht.

Vermentino is bekend als dé witte wijn van Sardinië. Het wijnhuis van Attilio Contini werd opgericht in 1898 en is een van de meest prestigieuze van het eiland. De wijnen worden in Nederland onder andere verkocht bij Henri Bloem, waarvan ik de kreeftenwijn (met een andere naam op het etiket, Pariglia, maar wel degelijk dezelfde wijn) mocht proeven. Wij kochten er speciaal een reeds gekookte kreeft voor, eentje uit Noord-Amerikaanse wateren. Dat het nog best een kunst is die goed klaar te maken, leerden we vervolgens. Maar de wijn smaakte er inderdaad uitstekend bij; hij leefde helemaal op bij de op de barbecue nog iets gegrilde kreeft. Onze notities: zwoel, geurend naar in de zon doorstoofde keien (ja, lach maar, daar deed het me gewoon aan denken). Droog, notig, vol en prikkelend in de mond, ook wat kruidig (groene kruiden) en peperig. Een lekker glas wijn, waar we graag nog eens van willen genieten. Maar dan bij échte Oosterscheldekreeft.

Foto: afkomstig van www.oosterscheldekreeft.nl

Categorie: Beleven, Proeven

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in