De renners zullen er vandaag niet veel van merken, denk ik. Op en langs de 9e etappe van de Tour de France, van Issoir naar Saint-Flour, is veel lekkers en moois te ontdekken. De wijnen van David Pélissier bijvoorbeeld, of de kazen uit de Auvergne: Cantal, Fourme d’Ambert, Saint-Nectaire en nog diverse andere.
Als toeschouwer langs de kant in Saint-Flour heb je het dan maar makkelijk. Dan sla je het boek van Alain Bloeykens open, De Ronde van Frankrijk à la Carte, en dan vind je precies wat er in de omgeving van de etappe van vandaag voor lekkere adresjes te vinden zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de etappes van de komende weken! Voor iedere etappe van de Tour 2011 is er een hoofdstuk. En zelfs voor thuisblijvers en Francofielen die later deze zomer naar het zuiden afreizen is er in dit nieuwe wijnboek uit België ontzettend veel te genieten.
De Belgische wijnjournalist Bloeykens, die wekelijks voor het Nieuwsblad over wijn schrijft, reisde voorafgaand aan de bekendste wielerronde ter wereld Frankrijk door en bezocht er per etappe wijnmakers, ciderboeren, restaurants, wijnwinkels, kaasmakers en chambres d’hôtes. Het boek doet verslag van de vele heerlijke wijn-, eet-, slaap-, kaas-, cider-, en andere adresjes die hij tegenkwam. Dat geheel is opgevrolijkt met zonnige foto’s, impressies van de Tour, recepten en kleine weetjes. Ik heb er in mijn luie stoel op het terras de afgelopen dagen menig vrolijk kwartiertje mee beleefd.
‘Vergeten’ wijngebieden
Opvallend genoeg gaat de Tour de France dit jaar door gebieden waar je lang niet altijd wijn zou verwachten. Bloeykens zocht echter net zolang tot hij de plaatselijke wijnmaker had gevonden, en beschrijft de meestal kleurrijke personages met veel enthousiasme. We lezen over wijnmakers in Normandië, de Hautes-Alpes, de Pyreneeën en net over de Italiaanse grens bij Pinerolo, etc… Stuk voor stuk regio’s waar de wijnstok ooit veel talrijker stond aangeplant dan nu, en de inheemse druiven koning zijn. Gebieden waar eenlingen de wijnbouw weer nieuw leven inblazen. Precies de wijngebieden waar ik van hou! De grote wijngebieden als Bourgogne, Bordeaux en Champagne zijn totaal afwezig: daar komen de renners nu eenmaal niet door dit jaar!
De Ronde van Frankrijk à la Carte. Lekker eten, drinken en genieten in het spoor van de Tour de France is een boek waar iedere Frankrijk- en wijnliefhebber enorm van zal genieten, of zij dit jaar nu de betreffende gebieden bezoekt of niet. Ook volgend jaar zullen de vele bijzondere adresjes nog zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. En als je er helemaal nooit komt, in de gebieden van de Tour 2011, dan heb je nog een prachtig vormgegeven kijkboek met goede recepten. Ik ga de garbure de Bearn maken deze week!
Slechts één heel klein gemis in het boek: uiteraard eindigt ook deze Tour weer in Parijs. Als slothoofdstuk had aandacht voor de Parijse wijngaarden (die er ook zijn!) niet misstaan!
Alain Bloeykens, De Ronde van Frankrijk à la Carte. Lekker eten, drinken en genieten in het spoor van de Tour de France, Linkeroever Uitgevers, isbn 978 90 5720 415 9, prijs € 19,95.