• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijn in de ruimte

8 maart 2007 door Mariëlla Beukers

‘Daar moet je over bloggen, mam. Wat zou daar nou bij smaken?’ Aldus mijn zoon gisterenavond, na het nieuwsbericht over haute cuisine in de ruimte. Chef Alain Ducasse heeft in samenwerking met de ESA en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES maaltijden voor astronauten ontwikkeld. Het nieuws is al wat ouder overigens, een leuke site voor kids meldt het al op 4 december 2006.

Gisterenavond zagen we de astronauten dus aan de kwartel in rode wijnsaus, uit een zakje met ventiel. De heren misten echter nog iets: ze hadden er in het vervolg graag ook een fles wijn bij! Zie je het voor je? De wijn zit dan waarschijnlijk in een kartonnen pakje of een zakje en je drinkt het met een rietje.
Maar, zoals mijn zoon al aangaf, wat zou daar nou smaken, bij die maaltijden in de ruimte? Voor vliegtuigmaatschappijen worden wijnen geselecteerd met een krachtige, onderscheiden smaak, omdat er anders niet veel te genieten valt. Het heeft iets te maken met de luchtdruk in het vliegtuig en de grote hoogte. Ooit heeft Perswijn er een artikel aan gewijd, wat echter uitblonk in nietszeggendheid.
Ik ben wel geïnteresseerd van iemand te horen wat de omgeving van een Spaceshuttle of ander ruimteschip met de smaak van wijn zou doen. Wie legt het hier eens voor me uit?

Zelf stel ik me zo voor dat ik daar niet al te alcoholische, krachtig smakende wijnen wil drinken: een goede Grüner Veltliner, of een Spaanse rode van maximaal 13% bijvoorbeeld. Maar ik hoor graag jullie meningen. Barst maar los!

Categorie: Wijn & eten

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    9 maart 2007 om 17:37

    Misschien de eerste wijnproef in de ruimte, blind proeven onder de naam: Discovery !

    Zal dan wel uitdraaien op Cape wijnen, echter op Cape Canaveral (Florida) groeit geen wijn.

    Dan maar de Amerikaanse versies van Kaapse Pracht, zijnde Cape Magnificence !

  2. Mariëlla zegt

    9 maart 2007 om 17:59

    ’t Klinkt of je er geen hoge pet van op hebt, Ed 😉 Overigens vraag ik me af of er in Florida geen druiven groeien. Ik ga eens zoeken…

  3. Robèrt zegt

    10 maart 2007 om 09:29

    Met wijnproeven in de ruimte zou ik toch wat oppassen…

    Bij gebrek aan zwaartekracht vliegt het goddelijke goedje zo je glas uit en zwweft het als kleine bolletjes door de cabine.
    Die vlekken gaan vast moeilijk uit het ruimtepak…:-)

    Tijd is geld en dat is vooral daar het geval. Wijnproeven kost tijd dus dat mag niet. Alcohol is toch al verboden daarboven hoewel daar recentelijk verandering in is gekomen. De Russen wilde toch hun wodka blijven drinken. Of het al mag weet ik niet precies.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in