• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijn in de trein – smulverhalen in Food on the Move

24 februari 2019 door Mariëlla Beukers

Eten in de trein heeft geen onuitwisbare indrukking bij me achtergelaten. Helaas ben ik nog nooit aangeschoven in een restauratiewagen, in ieder geval niet om te dineren aan met linnen gedekte tafels en van zwaar hotelporselein. Als ik met de trein op reis gaan, neem ik meestal mijn eigen boterhammen mee of koop een broodje op het station. Waar ik wel leuke herinneringen aan heb, is wijn in de trein. Een aantal jaar geleden reisde ik per vliegtuig naar Innsbruck, om daar op de trein te stappen naar Bolzano. Met mijn reisgezelschap had ik afgesproken in de restauratiewagen, want daar zou altijd wel plek zijn. En inderdaad, ik kon aanschuiven, en genoot op deze bergroute over de Brennerpas van het prachtige uitzicht én een glas prima witte wijn. Ik meen Grüner Veltliner, maar hou me dat maar ten goede. De combinatie van voorbij glijdend landschap en mooie wijn houdt iets magisch. Een andere fijne wijn-treinherinnering betreft een half flesje sekt. Samen met een vriendin treinde ik vanuit wijnregio Saale-Unstrut via Frankfurt terug naar Nederland. Op het station van Frankfurt sloegen we broodjes en ander lekkers in, plus dat halve flesje sekt. We lieten het ons prima smaken, uit plastic bekers.

Food on the Move

Uit: L’Illustration 1899

Dat wijn in de trein wel iets meer kan zijn dan deze toch wat karige herinneringen, staat te lezen in het boek Food on the Move. Dining on the Legendary Railway Journeys of the World. In negen  bijdragen van verschillende auteurs reizen we door alle continenten, met beroemde treinen als de Transsiberië Expres, de Santa Fe Super Chief, de Darjeeling Himalayan Line of de Japanse Shinkansen. Centraal staat telkens het eten en drinken in deze lange-afstandstreinen, vooral in historisch perspectief.

Boeiend is te lezen over de verschillende manieren waarop de verzorging met eten en drinken aangepakt werd. Zo had de Amerikaanse Santa Fe-lijn lang beroemde restauraties op de stations  De serveersters die er werkten werden bekend als de Harvey Girls. In India was het ondenkbaar dat de treinen restauratiewagens hadden: te ingewikkeld vanwege het kastesysteem. Je kon niet zomaar met iedereen in een ruimte in het openbaar zitten eten…. De Transsiberië Express staat weer bekend om zijn vele particuliere verkopers die hun waren op de stations komen aanbieden. Een reis met deze beroemde trein werd (en wordt) zo een kennismaking met de streekspecialiteiten van Rusland.

Oriënt Express

De mooiste bijdrage vindt ik echter die van de Nederlander Arjan den Boer. Zijn specialisme is de Oriënt Express, waarover hij zelf enige jaren geleden een prachtige app lanceerde. (En die later weer de inspiratie vormde voor mijn eigen app Nederlanders en wijn). De afbeeldingen in zijn verhaal zijn de mooiste uit het boek, én in zijn verhaal komt de meeste wijn in voor.

In die Oriënt Express, daar had ik wel eens mee naar het oosten willen reizen. Eten en drinken was er tot de Tweede Wereldoorlog van hoge kwaliteit. Uiteraard wel alleen voor degenen die het zich konden veroorloven. Den Boer haalt een citaat aan uit Le Figaro van 1883, waarin gemeld wordt dat aan boord ‘de beroemdste jaargangen van de Moezel, de Rijn en uit Hongarije en Roemenië’ geschonken worden. Een afgebeelde prijslijst (zie onderaan dit artikel) uit 1887 somt diverse rijnwijnen op, naast Hongaarse en Oostenrijkse wijnen, bordeaux, port, sherry, champagne en nog diverse likeuren. Let ook op het ontbijt: daar werd geen wijn bij geserveerd…
Opvallend is dat er in Oriënt Express wijnen werden geschonken van de landen waar de trein doorheen trok, niet alleen internationaal beroemde bordeaux of champagne. Datzelfde komt voor in meer treinen:  in de Australische Ghan schijnen de beste Australische wijnen geschonken te worden, lees ik in een andere bijdrage, en de Santa Fe Super Chief serveert Californische wijnen.

Locale cuisine

Cocktails en crusted port in de trein. Poster ontworpen door Austin Cooper, 1933

Food on the Move biedt niet alleen een paar middagen lekker wegdromen en lezen over verre landen en culinaire geneugten, maar ook tientallen recepten. Zo kunnen we de Mascarpone Mousse met Marsala maken uit de Venice-Simplon-Orient-Express, of de erwtensoep die chef Joseph Plante in 1946 ontwikkelde voor de gasten van de Canadian Pacific Railway. Dit laatste recept was geënt op oude recepten van de oorspronkelijk  Franse inwoners van Quebec, de habitants. Net als op veel andere treinroutes blijkt deze Canadese lange-afstandstrein een uitgelezen kans te bieden lokale cuisine te ervaren. Locale cuisine, weggespoeld met locale wijnen.

Flying Scotsman

Om af te sluiten, het enige drankrecept dat in het boek voorkomt. Barman Harry Craddock van het Savoy Hotel in London maakte het in 1928, ter gelegenheid van de eerste non-stop run van de Flying Scotsman, van Londen naar Edinburgh. De cocktail was zo succesvol dat deze trein in 1932 zelfs een eigen cocktailbar kreeg.

60 ml blend Scotch whisky
60 ml zoete vermouth
1 ½ tl suikersiroop
1 tl Angostura bitter
schijfje citroen

Giet de vloeibare ingrediënten over ijs in een coctailshaker. Schudt goed, en zeef boven een gekoeld cocktailglas. Serveren met het citroenschijfje.

Food on the Move. Dining on the Legendary Railway Journeys of the World, ed. Sharon Hudgins, Reaktion Books, London 2019, isbn 978 1 78914 007 1, prijs € 23,99

Menukaart van de Oriënt Express, met een mooie lijst wijnen, 1887

Categorie: Beleven, Nieuws, Wijngeschiedenis Tags: boeken, cocktail, Food on the move, trein

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in