Waarom Rheinhessen er zo bekend om staat, weet ik eigenlijk niet. In andere wijnbouwgebieden moeten ze toch ook een rol spelen? Ik heb het over de Jungwinzer, de jonge wijnboeren en –boerinnen die naam voor zichzelf én de wijnen uit Rheinhessen maken. Het zijn twintigers en dertigers die in de afgelopen jaren het bedrijf overgenomen hebben van hun ouders, en nogal eens een frisse wind laten waaien. Maar toen ik Christine Huff vroeg wat zij nu zo anders doet dan haar vader, had ze daar niet onmiddellijk een antwoord op.
Je komt de term Jungwinzer in nogal wat artikelen en publicaties over Rheinhessen tegen. Maar er zijn toch ook jonge wijnboeren in de rest van Duitsland en in Oostenrijk, Frankrijk en Italië? Een deel van de verklaring ligt waarschijnlijk in het feit dat deze jongeren niet in hun eentje werken, maar zich verenigd hebben. Message in a Bottle is de bekendste ‘club’ en verbindt jonge wijnmakers uit heel Rheinhessen. Maar ook op lokaal niveau ontmoet de jongere generatie elkaar graag en veelvuldig, om ervaringen te delen, kennis uit te wisselen, elkaars wijnen te proeven en soms ook gewoon om feest te vieren. Bovendien organiseren zij evenementen die publiek van gelijke leeftijd aantrekken, zoals de Riesling Lounge tijdens de presentatie van de wijnen van de Roter Hang in het weekend van 9 en 10 juni. Onder het genot van de EK voetbalwedstrijd Duitsland-Portugal konden de aanwezigen 16 verschillende Rieslings proeven, en het was zeer druk bezocht door twintigers, aldus Stefan Raddeck, een van de organisatoren (zelf dertiger).
Bij een wijnwandelvakantie naar Rheinhessen konden deze Jungwinzer niet ontbreken uiteraard. Organisator Jeanet Bruining had dan ook gezorgd voor bezoeken aan Weingut Fritz Ekkehard Huff, waar we ontvangen werden door Christine Huff (eind twintig) en Weingut Raddeck, waar Stefan Raddeck (begin dertig) het woord deed. Beide waren het zeer interessante bezoeken. Ik geef een korte impressie van ons bezoek aan Huff, later volgt Raddeck.
Christine Huff
Voor Christine Huff, opgegroeid aan de voet van de stevige vierkante toren die nog rest van het middeleeuwse Schloss Schwabsburg, zijn de wijngaarden die zij en haar ouders bezitten op de Roter Hang van zeer groot belang. Toen ik na enig aandringen op de vraag wat zij anders deed als haar ouders een antwoord kreeg, kwam de Roter Hang naar voren: ‘Als ik íets anders doe, dan is het waarschijnlijk de nadruk die ik leg op de wijnen van de Roter Hang.’
Als we aankomen, is er wat verwarring: Christine is nog in de wijngaarden, bezig met het aanbinden van de scheuten. We hebben er echter geen enkel bezwaar tegen even te wachten met het glas koele, verfrissende Scheurebe 2011 dat haar moeder voor ons neerzet. Gelukkig arriveert de voormalige wijnprinses van Rheinhessen 2006/07 al snel, nog bezweet en gekleed voor het werk op het land. Dat verhindert haar er niet van meteen van wal te steken, en volop te vertellen over haar passie: de wijn! Christine is wijnbouwingenieur en inmiddels eigenaar van het Weingut Fritz Ekkehard Huff. Vader en moeder zijn echter nog volledig bij de bedrijfsvoering betrokken. Recent is een modern proeflokaal geopend, en er zijn plannen het huis en erf van de buren te verbouwen. Gezien de situatie in de kelder en de andere bedrijfsruimtes – als er geoogst wordt, is het een geschuif van jewelste met apparatuur en vaten, om alles voor elkaar te krijgen – is dat geen overbodige luxe.
Weingut met veel druivenrassen
Weingut Fritz Ekkehard Huff bezit 7 ha , verdeelt over een vrij traditioneel areaal aan druivenrassen: riesling, scheurebe, weissburgunder, grauburgunder, sylvaner, kerner, portugieser, st. laurent, dornfelder … Het belangrijkste druivenras is ook hier riesling, met de Lageweine van de Roter Hang als hoogste categorie: Schloss Schwabsburg, Orbel, Pettenthal en “Rabenturm”, een Riesling van geselecteerde percelen rondom de eerder genoemde toren. Hoewel deze Huff (er zijn er meer met die achternaam) geen lid is van de VDP, wordt hier toch dezelfde indeling van de wijnen aangehouden: Gutsweine, Herkunftsweine (Ortsweine) en Lageweine. Daarnaast worden ook nog edelzoete wijnen gemaakt.
We proefden een fors deel van het assortiment, waarbij vooral de Scheurebe en Weissburgunder me zijn bijgebleven (Gutsweine), evenals de Riesling ‘Vom Rotliegendes’ en de ‘Rabenturm’. Ik zou de wijnen van Christine Huff willen omschrijven als elegant, licht en zeer prettig te drinken, zonder dat ze ‘simpel’ of ‘gewoon’ worden. De sterke mineraliteit van de Roter Hang is aanwezig in de Rabenturm, maar niet heftig of zwaar. We proefden ook de eerste wijn die Christine helemaal zelf maakte, Schloss Schwabsburg 2006, een Spätlese feinherb (met een klein beetje restzoet, 11 gram per liter tegen 5,2 gram zuur). Een heerlijke lichte, frisse wijn, ondanks die viltstift die Christine er in 2006 even in had laten vallen ;-).
Oudere jaargangen
Speciaal voor ons waren nog wat oudere jaargangen in de kelders gevist, een geweldige belevenis. Je drinkt niet iedere dag een 1975 Rothenberg Auslese (Riesling en Gewurztraminer), of een 1985 Rothenberg Spätlese (Riesling). Vooral de wijn uit 1975 maakte indruk: een geweldig tropisch bouquet, met aroma’s van appelcompôte en abrikozen, en toch nog fris en heel erg kruidig. ‘Heel erg mooi’, zeggen mijn aantekeningen! Verder heb ik gewoon genoten.
Volgens sommigen is Weingut Fritz Ekkehard Huff een nog onontdekt geheim van Rheinhessen. Wat mij betreft zou dat best eens waar kunnen zijn: ik heb inmiddels een doosje naar Nederland laten komen.