En ik dacht nog dat je er in Nederland moeilijk aan kon komen. Maar inmiddels ben ik al in twee wijntijdschriften verwijzingen naar de wijnen van Stefan Raddeck tegengekomen, inclusief een verkooppunt. Hoogste tijd dus om mijn indrukken van een bezoek aan dit moderne wijnhuis in Rheinhessen aan het beeldscherm toe te vertrouwen.
Net als bij de andere wijnhuizen uit Rheinhessen die ik recent beschreef, kwamen we bij Raddeck wandelend aan: heel toepasselijk voor een bedrijf dat in 2012 een Best of Wine Tourism Award heeft gewonnen. Bovendien kreeg Weingut Raddeck de prijs ook nog eens in de categorie Duurzaamheid. We hadden geen betere aankomst kunnen bedenken, eerlijk gezegd. Stefan Raddeck, keurig in wit overhemd en nette jeans, stond ons, enigszins verregend en vermoeid, al op te wachten met een opwekkend glas Sekt, 2010 Riesling Brut. We waren onmiddellijk weer bij de les. Toegegeven, dat kwam ook wel door de imponerende moderne setting van de ontvangstruime / vinotheek en het prachtige uitzicht vanuit die ruimte.
Na een welkomstwoord en korte inleiding vertrokken we voor een korte tour door de uiterst moderne en ruim opgezette bedrijfsgebouwen. Tot 2009 was het bedrijf gevestigd in het stadje Nierstein zelf, maar uitbreidingsmogelijkheden waren er daar niet. Vandaar dat na jarenlange planning in 2009 het Amerikaans aandoende complex net buiten Nierstein ingewijd werd, op een helling met schitterend zicht over het dorp en de Rijn. De gebouwen zijn er neergezet op de groei; er is nog ruimte voor méér roestvrijstalen tanks, méér houten vaten en méér flessen in opslag. Wanneer wij langs wandelen, begin juni, is het vrij rustig in de gebouwen. Er wordt gewerkt aan het verwijderen van wijnsteen uit de roestvrijstalen tanks en aan het verpakken van flessen. Dat verwijderen van wijnsteenzuur gaat overigens voornamelijk met stoom, onder hoge druk.
Stefan Raddeck (32), ook al zo\’n ‘Junge Wilde’ (een wijnboer van de nieuwe generatie, die de aanpak van de ouders respecteert, maar al vroeg weet wat hij zelf wil en dus zijn eigen weg gaat), vertelt honderduit over zijn bedrijf. Dat er 35% riesling aangeplant staat op de in totaal 16 hectare die ze momenteel bewerken. Dat daarnaast Spätburgunder en Weissburgunder belangrijk zijn. Dat ze sinds 2008 volledig ecologisch werken, maar daarvoor al heel lang natuur en omgeving voorop stelden. Dat ze mechanisch oogsten, behalve voor de wijnen van het hoogste segment. Dat hij een fan is van lange inweking op de schillen en van houten vaten. De barriques van 225 liter, zowel van Frans als Amerikaans eiken, worden uiteraard gebruikt voor de rode wijnen van Spätburgunder. Daarnaast zijn er grote Holzfasser van Duits eiken, die ook gebruikt worden voor de rode wijnen. In de toekomst wordt mogelijk ook Riesling op ‘groot hout’ opgevoed, maar aangezien zo’n vat 4400 euro kost, moet dat nog even wachten. Bovendien kost het twee jaar zo’n groot Holzfass te maken. En dat hij nog graag wil groeien, naar 25 hectare. Op die groei zijn de gebouwen al berekend!
Die gebouwen zijn overigens wel op duurzame wijze uitgevoerd: verhitting met aardwarmte, zonnepanelen voor elektriciteit op het dak, opvang van regenwater voor hergebruik, opvang van al het water dat in de kelders wordt gebruikt etc…En dat ze leerbedrijf zijn, waar jongens en meisjes van wijnbouwopleidingen het vak in de praktijk kunnen leren.
Terug in de moderne ontvangst- en proefruimte staan de wijnen voor ons klaar. Raddeck is geen lid van de VDP, maar ook hier wordt de indeling van de wijnen toegepast die leden van deze kwaliteitsorganisatie hanteren. Gutsweine zijn er, evenals wijnen van één bepaalde Lage en wijnen van topkwaliteit. Die laatste noemt Stefan met veel gevoel voor eigenwaarde Edition “S”. Zoals de wijnlijst zegt: ‘individuelle Weine mit starkem Charakter und viel Charme.’
Ik heb uitroeptekens staan met wijnen van alle typen. Bijvoorbeeld bij de 2011 Silvaner Trocken voor slechts € 4,80, of de 2011 Riesling Trocken voor € 5,50 (beide Gutsweine). Ik schreef over de eerste in mijn blocnote: zeer fruitig, vettig, vol, beetje prikkelend. Steenfruit, abrikoos, fris. Super!! Stefan Raddeck over deze wijn: ‘Wijn moet ongecompliceerd én goed zijn’.
Dat vettige, dat is iets wat terugkomt in veel van Raddeck’s wijnen: in de 2011 Riesling Edition 2Hügel bijvoorbeeld, een wijn van de Roter Hang, en in de 2011 Riesling “S”, afkomstig van de Lage Heiligenbaum op de Roter Hang. Ik schreef over die laatste wijn op: banaan, tropisch fruit, vettig, veel fruit, ontwikkelt zich sterk in het glas, mooie zuren, elegant.” De stevige inweking op de schillen speelt bij dat vettige ongetwijfeld een rol.
Ook de rode wijnen kwamen aan bod, met onder andere de fraaie 2009 Spätburgunder Barrique: mokka en kersen in de mond, aroma’s van bosfruit en rozenbottel, vol en elegant. Stefan Raddeck is in de Bourgogne in de leer geweest, en bovendien is Nierstein zustergemeente van Gevrey-Chambertin (Bourgogne). Een deel van de gebruikte Spätburgunder-klonen van Raddeck komt dan ook uit deze Franse omgeving. (Ter herinnering: Spätburgunder is Pinot Noir.)
Wandelen terug naar onze standplaats Oppenheim hoefden we na dit uiterst boeiende en gastvrije bezoek gelukkig niet meer: de taxi’s reden voor. Maar niet nadat bijna iedereen van de deelnemers aan deze wijnwandelreis een aardig voorraadje wijn had besteld, dat later die avond keurig bij ons hotel zou worden afgeleverd. Als die voorraadjes op zijn, weet ik nu dat deze wijnen ook in Nederland te krijgen zijn, en dat is maar goed ook!
Wandelen in Rheinhessen wordt je, ook zonder de goed verzorgde reizen van Jeanet Bruining, heel makkelijk gemaakt. De regio geeft legio brochures uit, met daarin veel informatie over wandelroutes, eetgelegenheden etc… Een goede website om te beginnen is www.wandelaarswelkom.info/