• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijn onder andere voor de Liefde

12 oktober 2009 door Mariëlla Beukers

Het blijft lastig, het ‘nieuwe wijnschrijven’. Ooit probeerde ik het al, naar aanleiding van een boek van Natalie McLean. Om te schrijven over wijn zonder schalen met frambozen, aardbeien, pruimen en bramen te noemen. Om gewoon aan te geven voor welke gelegenheid een wijn nou geschikt is, of andersom, om een wijn te suggereren bij dat ene speciale moment.

Gelukkig is er weer nieuwe inspiratie op dit vlak, dit keer uit België. België’s jonge, vrouwelijke sommelier Hilde Jonckheere publiceerde een boekje getiteld ‘Wijn voor de Liefde, Liefde voor de Wijn’. Het concept bedacht ze niet zelf, dat deed de uitgever voor haar. Het resultaat is er echter niet minder leuk om. Want als je wilt weten welke wijn je nodig hebt voor een geslaagd voorspel, kun je bij Hilde (nou ja, bij dit boek dan) terecht. Ook de cadeaufles die je voor je jarige oma (yes! een zoete Coteaux du Layon) moet meenemen, staat erin, evenals een suggestie voor een lome picknick met je geliefde of een bad in wijn (neem dan bisschopswijn of sangria, aldus Hilde).
Een aantal gewaagde suggesties toch ook wel: wil ik nu echt weten welke wijn ‘een extra dimensie geeft aan fellatio’? En de baby zoet krijgen met een druppel Riesling Auslese gaat me ook wat ver.

Overigens vervalt ook Hilde regelmatig weer in frambozen en bessen. Maar ja, je wilt toch af en toe aangeven hoe die wijn ruikt en smaakt? Andere levensmiddelen zijn dan toch het eerste waar je aan denkt. Tenminste, zo ben ik opgevoed….

Het boek is uitstekend verzorgd, goed geïllustreerd en leest lekker weg. Een treinreis van Utrecht naar Rotterdam volstaat. En het is regelmatig lekker grinniken. Dat de gekozen wijnen van Belgische winkels en importeurs afkomstig zijn, mag in Nederland de pret niet drukken. De meeste tref je ook hier aan (bijvoorbeeld via de database van Wijninfo.nl) en anders zijn alternatieven goed te bedenken.

Nog even wat informatie over Hilde Jonckheere, aangezien ze in Nederland waarschijnlijk helemaal niet bekend is. Hilde Jonckheere (geboren 1986) studeerde in 2003 af aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Ze werkte als sommelier in diverse restaurants en is sinds kort eigenaar van Bed & Breakfast tannine et cuisine, samen met haar partner.
Ze won diverse wedstrijden, waaronder de Young Award of Excellence van de Vereniging van Professionele Vlaamse Sommeliers. Op het Gala van de Gouden Garde in november 2008 werd zij uitgeroepen tot sommelier van het jaar.

Hilde Jonckheere, Wijn voor de liefde – Liefde voor de Wijn, Stichting Kunstboek, 112 p., isbn 978 90 5856 317 0, prijs € 17,95. Verkrijgbaar onder andere bij de uitgever.

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in