Heen…
Van kinds af aan ben ik het gewend: onderweg naar verder weg gelegen vakantiebestemmingen overnachten op bijzondere locaties. Op die manier worden de reisdagen ook vakantiedagen, en leer je ook nog eens Europa beter kennen. Toen we daarom eind april naar Toscane afreisden voor een week historisch koken, was dat een goede gelegenheid weer eens wat van Zwitserland te gaan verkennen. En vooral ook proberen weer wat Zwitserse wijnen te proeven. Op de heenreis kozen we daarom voor een overnachting in het historische plaatsje Luzern, met zijn beroemde Kapellbrücke. Zwitserse hotels zijn niet goedkoop, maar een nachtje in het historische Chateau Gutsch is het zeker waard. Kamers met prachtig uitzicht over het Vierwoudstedenmeer en de middeleeuwse binnenstad van Luzern aan je voeten. Plus je eigen kabelbaantje om snel en comfortabel van en naar beneden te komen. Dit kabelbaantje werd in 1881 aangelegd als toegangsroute voor het hotel, en in 2015 volledig gemoderniseerd.
Het oude centrum van de stad ligt langs de rivier de Reuss die uit het meer stroomt. De beroemde houten en overdekte Kapellbrücke verbindt de beide overs van de rivier. Op onze wandeling in het late middagzonnetje was een van de eerste terrassen die we tegenkwamen dat van wijnbar Opus. Een keuze voor een glas wijn was snel gemaakt: een blend van Riesling en Grüner Veltliner van de AOC Luzern voor mij, een Zwitserse Pinot Noir voor Nico. Uitstekende wijnen, maar uiteraard wel met een aardig prijsje van 9 euro per glas.
Op zoek naar een fijne plek om iets te eten viel ons oog op Restaurant Zunfthaus Pfistern, ooit het gildehuis van de bakkers en de pasteibakkers; pfister komt van het Latijnse pistor, bakker. Het huis staat aan de oever van de Reuss, naast het historische stadhuis van de stad. Op de kaden en onder de galerijen van het gildehuis en van het stadhuis was vroeger de groentemarkt. Tegenwoordig is er overdag nog altijd een groentekraam te vinden. Een passende plaats om te eten, onderweg naar een historische kookreis! Op typisch Zwitserse wijze was de geschiedenis van het pand ook nog eens duidelijk op de gevel af te lezen.
Zunfthaus Pfistern serveert lokale gerechten, en de wijnkaart heeft een leuke selectie Zwitserse wijnen. De sommelier liet ons bovendien de eigen huisblends nog even proeven, uiteraard van druiven uit de regio Luzern. Een aanrader om hier de inwendige mens te versterken! Via het oude centrum en middeleeuwse stadsmuren wandelden we weer terug naar de voet van het kabelbaantje naar Chateau Gutsch. Onze eerste stop in Zwitserland was een echt eerste vakantie uitje geworden!
en weer terug
Op de terugweg, na een voorspoedige reis van Florence naar Zürich, kozen we voor een wijngebiedje dat we niet kenden, de Zürichsee. Helaas bleek maandag niet echt een goede dag om met dit gebied kennis te maken. De keuken van ons hotel in Meilen, Hirschen am See, is dan dicht en ook de buurman, het bekende wijnhuis Schwarzenbach, is dan niet open. Vanwege Schwarzenbach had ik deze locatie uitgekozen, aangezien zij specialist zijn op het gebied van het druivenras räuschling. Gelukkig wist ik dit allemaal van te voren, en had ik maatregelen genomen. Aangezien ik graag kennis wilde maken met Räuschling, had ik thuis al een doosje bij Schwarzenbach besteld. Het stond keurig voor me klaar in het hotel; thuis kunnen we hier nu lekker van gaan genieten.
Räuschling komt oorspronkelijk uit de vallei van de Rijn in Duitsland en is daar sinds de middeleeuwen bekend. Het is een kruising tussen de ‘vader van alle druiven’ gouais blanc en savagnin. Elders is räuschling zo goed als verdwenen, aan de Zürichsee in Zwitserland staat echter nog zo’n 23 hectare (cijfers uit 2009). Verwacht in dit gebied geen grote lappen wijngaard: de kleine percelen liggen in de dorpjes aan het meer verstopt tussen de bebouwing, waarvan ze de laatste jaren ook steeds meer concurrentie ondervinden. Wij ontdekten de wijngaardjes eigenlijk pas de volgende ochtend, bij onze route door het binnenland terug naar de snelweg.
Overigens: het is mogelijk dat räuschling ook in Nederland werd gebruikt. In 1671 had de latere gouverneur van de Kaapkolonie in Zuid-Afrika Simon van der Stel in zijn wijngaard in Muiderberg russel-druiven staan. De naam räuschling is mogelijk afgeleid van russling, waarbij ‘rus’ donker hout betekent. Uit 1614 is ook wel de spellingsvariant reuschling bekend.
Aangezien we niet in ons hotel konden eten op maandag, kozen we voor het diner Gasthof zum Löwen uit, op een kwartiertje lopen. Al sinds de 15e eeuw zit op deze plaats in Meilen, pal naast de kerk, een herberg; de keuken en de wijnkaart zijn uitstekend. Bij een zeer smakelijke groentetartaar koos ik uiteraard een glas Räuschling, van Weingut Hasenhalde in Feldmeilen. Een opwekkend glas wijn, met fijne zuren en veel citrustonen. Als Simon van der Stel in goede jaren van zijn russel-druiven een dergelijke wijn heeft weten te maken, had hij een mooi glas wijn in het vat!
Foto’s © Mariëlla Beukers