• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijn in de tijd van Jeroen Bosch. Puntneuzen en het Valse Paradijs

13 oktober 2016 door Mariëlla Beukers

puntneuskanToen schilder Jeroen Bosch in 1488 zijn medebroeders van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap een maaltijd voorzette, werden het rundvlees en de wortelen weggespoeld met wijn. Wijn bij de maaltijd was in de late middeleeuwen voor mensen met wat meer geld in de beurs de normaalste zaak van de wereld. Helaas vertellen de bronnen vaak niet wat voor soort wijn. De kans was echter groot dat die uit het Rijnland kwam. Witte, droge tot lichtzoete wijn van de hellingen van Rijn en Moezel was al eeuwen een gewild product. En dat zou nog eeuwen zo blijven. Dankzij de goede verbindingen over water en land en dankzij de activiteiten van de Bossche kooplieden in belangrijke wijnhandelscentra als Dordrecht en Keulen kon die rijnwijn de stad bereiken. Daarnaast dronk men in Brabant wijn uit Frankrijk en zoete wijnen uit Griekenland. Die laatste werden aangevoerd via Venetiaanse handelaren.

Schaaltjes en roemers

Wijn werd gedronken uit aardewerken schaaltjes en bekers. Wie het wat breder had, kon zich glazen veroorloven. Dat waren eerst nog groenige ondiepe kommetjes, maigelein, die later uitgroeiden tot berkemeiers en de bekende roemers. Wijn kwam niet aan tafel in flessen, maar in kannen, zowel van tin als van aardewerk. Een wijnhandelaar, taveernehouder, kanunnik van het kapittel van Sint Jan of rijke stadsbestuurder bestelde dan ook geen flessen wijn voor in zijn kelder, maar liet een of meer vaten brengen. Vanuit die vaten werd de wijn in kannen uitgeserveerd.

puntneuzenPuntneuzen en kersenpitten

Deze wetenswaardigheden over middeleeuwse wijn vind je in Puntenneuzen en kersenpitten, met verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch. Voor dit boek schreef Jeroen Thijssen, onder andere bekend van De Ronde van Gallië, Smaak en de roman Solitude, een aantal verrukkelijke korte verhalen. Culinair historica Lizet Kruyff leverde achtergronden en recepten. Zelf schreef ik over wijn en drinkgerei. Het geheel werd prachtig geïllustreerd met detailopnames uit de werken van Jeroen Bosch en foto’s van gerechten op origineel keukengerei, beheerd door de Archeologische Dienst van ’s-Hertogenbosch. Zelfs als je nooit één van de recepten gaat maken, is dit nog een boek om niet te missen. Je reist er al lezende even 500 jaar mee terug in de tijd en proeft het verleden!

Het Valse Paradijs

cover-hvp-defWil je meer weten over de mensen die de rijnwijn en het middeleeuwse eten weg werkten, dan kun je in je leesstoel kruipen met Het Valse Paradijs, Kroniek van een moordenaar. Het Valse Paradijs is een roman over de leef- en ideeënwereld van Jeroen Bosch, geschreven door Jeroen Savelkouls. Savelkouls dook in de wereld van kanunniken, ambachtslieden en stadsbestuurders in het ’s-Hertogenbosch van het eind van vijftiende eeuw. Zijn inspiratiebron werd onder andere gevormd door de werken van Jeroen Bosch en zijn eigen onderzoek naar het laatmiddeleeuwse ’s-Hertogenbosch. Centraal in de roman staat een onwettige priesterzoon die kroniekschrijver wil worden. In dienst van zijn neef Marten Greve, notaris van het Bossche kapittel van Sint Jan, verricht hij allerhande klussen. Daarnaast wordt hij verliefd op de dienstmeid van Jeroen Bosch en raakt hij betrokken bij de politieke gebeurtenissen in de stad. Ook wijn speelt in dit boek een grote rol: het ligt aan de basis van een grote zwendelactie die onderdeel is van de plot van het boek. Of de hoofdpersoon zijn doel, schrijver worden, ooit zal bereiken? Lees het in dit boeiende romandebuut, dat in eigen beheer werd uitgegeven. Het Valse Paradijs verdient de aandacht van eenieder die in de tijd rond 1500 is geïnteresseerd en dol is op een goed verhaal.

Puntenneuzen en kersenpitten is een uitgave van uitgeverij Loopvis en is voor € 27,50 te koop.

Het Valse Paradijs is te koop bij de auteur zelf voor € 19,95.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: middeleeuwse wijn, rijnwijn, wijnboeken, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in