• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Digitale wijn(web)winkelgids: Wijn van de Boer

6 december 2016 door Mariëlla Beukers

wijnvandeboerErgens in het voorjaar kreeg ik een telefoontje: of ik mee wilde proeven in het proefpanel van Wijn van de Boer. Nu kende ik deze webwinkel niet, noch degene die mij belde, Pam van Praag. Maar de uitnodiging klonk erg enthousiast, en Pam noemde een vertrouwde naam. Wijn van de Boer bleek de steun te hebben van Robbers en Van den Hoogen in Arnhem, een van de oudste wijnhandels van ons land. En zo trok ik in mei naar Arnhem, om samen met Pam een aantal wijnen te proeven.

Wijn van de Boer werd in 2014 opgericht door een aantal wijnliefhebbers met als achterliggende gedachte: iedereen moet kunnen genieten van goede wijn van goede boeren. Veel kwaliteitswijnen zijn vaak onnodig duur, de betere wijnen soms zelfs onbetaalbaar en veel boeren kunnen hun wijn nauwelijks verkopen. Wijn van de Boer vindt dat dit anders moet. Bij Wijn van de Boer koop je de wijnen rechtstreeks bij de wijnboer. De boer krijgt meer en jij betaalt altijd de beste prijs. Dat scheelt in prijs, maar niet in kwaliteit. Vandaar ook dat op de website de wijnboeren zelf hun wijnen introduceren. Op die helder en duidelijk vormgegeven website kun je bovendien uitgebreid zoeken, op land, streek, druif, smaak, prijs en zelfs op gerechten waar de wijn bij past.

Pam van Praag nam samen met een partner Wijn van de Boer in 2015 over, maar besefte dat ze voor de keuze van de wijnen gespecialiseerde wijnkenners nodig had. Zij schakelde sommeliers Harrie Baas en Karin van Eeuwijk in, en nodigde daarnaast meesterkok Angelique Schmeink, Henriëtte Rietman en mijzelf uit om regelmatig mee te proeven.

phillipe-ehrhartZelf heb ik nog lang niet alles geproefd, maar in mei was ik erg gecharmeerd van een wijn uit 2014 van wijnboer Philippe Ehrhart van Domaine Saint-Rémy in de Elzas. Zijn biologische Pinot Auxerrois dronk heerlijk weg, had prettige zuren en een mooie afdronk. De 2015 die ik recent proefde had naar mijn idee wat minder zuren, maar was nog steeds een lekkere wijn voor alledag, heerlijk bij kipsalades of als apéritief. In geur en smaak vooral bloemen en wat lichte abrikoos-tonen.
Wat me ook aan de wijn aantrekt, is het druivenras. Zo vaak zie je de auxerrois niet; ik ken ze alleen uit Nederland (Apostelhoeve!) en de Elzas. Hier hoort het ras dan ook thuis, in het noordwesten van Europa, speciaal in Elzas-Lotharingen. Wat betreft afstamming: auxerrois is een nazaat van de pinot x gouais blanc-familie, en daarmee verwant aan chardonnay, aligoté en gamay noir.

Je koopt Pinot Auxerrois voor € 9,50 per fles bij Wijn van de Boer. Minimale afname 6 flessen.

 

 

Categorie: Proeven Tags: Digitale Wijn(web)winkelgids, Wijn van de Boer

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in