• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijn voor vorst en volk – lezing met proeverij in de Maand van de Geschiedenis

22 september 2013 door Mariëlla Beukers

Jordaens-KoningdrinktOktober is Maand van de Geschiedenis, en Wijnkronieken doet dit jaar weer mee. Ditmaal met een luchtige lezing rondom het thema van de Maand: Vorst & Volk.

Aan de Europese hoven werd in de loop der eeuwen goed gegeten en gedronken. Maar als er door de koning Bordeaux, Bourgogne of Champagne werd geschonken, dronk het volk zurig, goedkoop bocht van twijfelachtige herkomst. Sommige wijnen hadden bovendien meer status dan andere. De Hongaarse zoete Tokaji, die eeuwenlang aan het Habsburgse hof werd geschonken, staat bijvoorbeeld bekend als vinum regum, rex vinorum  – ‘wijn der koningen, koning der wijnen’.

Net zoals er gebieden waren die bekend stonden om hun hoge kwaliteit wijn, waren er ook streken waar slechts vin ordinaire vandaag kwam. Zo’n gebied was de Pays Nantais in westelijk Frankrijk, waar Hollandse kooplieden vooral de allergoedkoopste wijnen opkochten…

Tijdens een luchtige lezing met afbeeldingen maken we een reis door de rijke geschiedenis van de wijn, en bezoeken we diverse hoven. We horen over de lievelingswijnen van Napoleon en Josephine, bezoeken de wijnkelders van de tsaren en nemen een kijkje in de keukens van de Hofburg in Wenen. En misschien verklap ik zelfs wel wat koningin Beatrix zo lekker vond!

Natuurlijk proeven we ook zelf van allerhande beroemde en minder beroemde wijnen.

Er zijn twee mogelijkheden om deze lezing mét proeverij bij te wonen:

  • op 11 oktober a.s. om 16.30 uur ben je van harte welkom in het Culinair Historisch Atelier Eet!verleden in Nijmegen. Naast drie of vier wijnen serveren we een aantal overheerlijke bijpassende hapjes. De prijs van de bijeenkomst is € 15,00. Aanmelden kan op de website van Eet!verleden.
  • Daarnaast kunnen organisaties de lezing bij mij boeken. Wil je wel meedoen aan de Maand van de Geschiedenis, maar heb je nog geen passende activiteit, dan kom ik graag naar je toe, met de wijnen én de lezing. Kijk op de website van de Maand van de Geschiedenis voor alle informatie!

 

Categorie: Beleven Tags: Maand van de Geschiedenis, Vorst en volk, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in