• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnalmanakken 2010

25 september 2009 door Mariëlla Beukers

Ik heb me er maar bij neergelegd. Wijnalmanakken moeten nu eenmaal, schijnt het. We willen horen van experts welke wijnen we het beste kunnen kopen. Het gaat om lijstjes, om de beste zijn, en in Nederland dan graag ook nog om ‘welke wijnen zijn nou lekker goedkoop’.
Lichtpuntje: er is naast een Wijnalmanak 2010 met de beste wijnen onder de € 5,- dit jaar ook een Wijnalmanak met wijnen tussen de € 5,- en de € 10,-, allemaal geproefd door Harold Hamersma, daarbij geassisteerd door Ronald de Groot (van Perswijn).

De eerste Wijnalmanak werd ooit, in 1990, samengesteld door Hubrecht Duijker. Dit jaar viert Het Spectrum dan ook het 20-jarig jubileum voor deze voor veel mensen onmisbare gids in wijnland. De beide gidsen werden gisteren in Amsterdam aan pers en deelnemende wijnhandelaren gepresenteerd. Na een korte inleiding van de uitgeefster kreeg de schrijver het woord. In een fraaie speech memoreerde Harold Hamersma, die het stokje enige jaren geleden van Duijker overnam, wat er zoal in die 20 jaar tussen die eerste gids en nu gebeurd is. Twintig jaar geleden was er bijvoorbeeld nog geen rosé te bekennen, en van prosecco hadden we al helemaal niet gehoord. Mousserende wijn dronk je alleen bij de oliebollen. Van 14,5 liter per jaar in 1990 zijn we in 2008 21,6 liter per hoofd van de bevolking gaan drinken.
Naast Frankrijk, Italië en Spanje verwachten we ook Chili, Argentinië en Zuid-Afrika op de schappen van de supermarkt. En de kwaliteit van de wijnen is eigenlijk alleen maar toegenomen.

Uiteraard werd ook geteld naar aanleiding van de ingezonden wijnen voor de wijngidsen. Alle punten (sterren in dit geval) die de wijnen van een bepaalde wijnhandel kregen, zijn opgeteld, en daaruit volgt dan een beste supermarkt, een beste slijter, een beste wijnspeciaalzaak. Het resultaat:

Wijnalmanak 2010 Overall Winnaar
– Wijnsupermarkt van het jaar: Albert Heijn
– Slijterij van het jaar: Dirck III
– Wijnspeciaalzaak van het jaar: Les Généreux

Wijnalmanak 2010 De beste wijnen onder €5,-
– Wijnsupermarkt van het jaar: PLUS
– Slijterij van het jaar: Dirck III
– Wijnspeciaalzaak van het jaar: Henri Bloem / Hart’s Wijnhandel

Wijnalmanak 2010 De beste wijnen van €5,- tot € 10,-
– Wijnsupermarkt van het jaar: Albert Heijn
– Slijterij van het jaar: Gall & Gall
– Wijnspeciaalzaak van het jaar: Les Généreux

Aangezien ik toch ook af en toe wel iets bij de supermarkt koop, ga ik de komende tijd eens wat wijnen uit de gids uitproberen. Bijvoorbeeld die van de Plus (Wijnsupermarkt van het jaar voor wijnen onder de € 5,-). Blijk ik al jaren in de buurt bij een van de grootste Plus-winkels te wonen, aldus inkoopster Alexandra Pouderoyen, en ben ik er nog nooit geweest. Daar gaan we iets aan doen….
Tot slot: tijdens de presentatie werden uiteraard wijnen geschonken die hoog in de gidsen scoorden. En eerlijk is eerlijk: ik heb alleen maar prima kwaliteit geproefd. Zoals bijvoorbeeld de rosé van La Colombette, verkrijgbaar bij Henri Bloem voor onder de € 5,-. Maar vooral de mousserende Vouvray Brut Vintage 2004 van Pichot (Sauter) viel in de smaak. Daarover zegt Harold Hamersma: ‘Een wijn om bijvoorbeeld een jubileum luister mee te zetten.’

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in