Al weken liggen er wat wijnboeken te wachten om aandacht op Wijnkronieken. Het is een uiterst gemengd stapeltje, met boeken die helemaal niets met elkaar te maken hebben. Maar nu Zwarte Piet (jawel, die) druk bezig is lijstjes te verzamelen voor de Sint, is het misschien handig nog wat ideeën aan te reiken. Daar komen ze!
Het beste van de Wijnalmanak
Een verademing, het team van de Wijnalmanak heeft het begrepen! Dit jaar verscheen er niet weer de zoveelste wijngids vol supermarktkoopjes, maar een handig naslagwerk, met houdbaarheidswaarde. In een fraai uitgegeven vierkant boekje zijn de wijnen verzameld die al meer dan 20 jaar favoriet zijn in deze gids. Inclusief up-to-date informatie over landen, streken, druiven en wijnmakers. Ook zijn illustraties toegevoegd, en is iedere besproken fles afgebeeld. En zonder mezelf nu op de borst te willen kloppen: format en opmaak doen zelfs een beetje denken aan mijn eigen Rainbow Wijngids van twee jaar terug. .. Go, go, Wijnalmanak-team, en verras ons volgend jaar weer met iets nieuws!
Het beste van de Wijnalmanak, Ronald en Sjoerd de Groot, isbn 968 90 00 31361 7, prijs € 17,50
Bij die Wijnalmanak verschenen inmiddels ook een aantal digitale magazines, te lezen via een app op de iPad. Helaas wil mijn iPad die magazines nog steeds niet openen. Ik vraag me af of ze iOS7-proof zijn…
Slurp Grand Cru
Ilja Gort bracht weer een rijk geïllustreerd wijnboek uit, en zoals bij een vorige recensie al voorspeld: de herhaling begint irritant te worden. De rode draad – hoe maak ik een Grand Cru – is nog wel aardig uitgewerkt, zowel in tekst als beeld, maar de verhalen eromheen hebben we nu allemaal wel gezien. Toegegeven, ik heb af en toe gegrinnikt, maar ik zou toch aan Ilja willen meegeven: denk er eens over volgend jaar iets hééél anders te schrijven. Bij de Wijnalmanak is het ze ook gelukt. (Want Gort kan schrijven, en zijn succes als wijnboer is onmisbaar.)
Slurp Grand Cru, Ilja Gort, isbn 978 94 0328 1, prijs € 14,95
Château China
De Belg Marnix Laureys volgde in 2011 de opleiding tot wijnkenner/sommelier. Hij moest daarvoor een scriptie schrijven, en het lot bedeelde hem een heftig onderwerp toe: Wijn in China. Maar Marnix beet zich erin vast, en wist een bewonderingswaardige hoeveelheid gegevens bij elkaar te brengen, die hij in eigen beheer uitgaf. En daar wreekt zich gelijk het nadeel van ‘eigen beheer’: een redacteur ontbreekt namelijk bij zo’n uitgave. Dit boek had er veel baat bij gehad als iemand de stof op een veel logischer en leesbaarder wijze had geordend, en af en toe een rood pennetje had gehanteerd. Zo lezen we veel te veel over rijstwijnen, en veel te weinig over wijnen van ons onbekende maar in China inheemse druiven. En had ik veel eerder in het boek willen lezen over de achtergrond van het verhaal. Ik bleef me maar afvragen waarom dit boek geschreven was en wat voor autoriteit ik aan Marnix Laureys kon toeschrijven. Dit werd pas duidelijk op pagina 189, terwijl dit naar mijn idee in de inleiding had moeten staan!
Ondanks deze punten van kritiek, brengt het boek toch veel boeiende informatie over wijnbouw in China bijeen, en kan het bij gebrek aan uitgebreide informatie in onze taal goed dienen als eerste kennismaking.
Château China, Marnix Laureys, isbn 978 94 022 0235 9, prijs € 19,55, verkrijgbaar bij de Boekscout.
Mariëlla Beukers zegt
De auteur meldde mij dat het boek Château China niet in eigen beheer is uitgegeven; de uitgeverij heeft redactie gepleegd. Dan blijft mijn kritiek gelden: dat had er zeker meer werk van gemaakt kunnen worden. Een góede redacteur had wonderen kunnen doen!