Tijd om weer eens een wijn te beschrijven. Met mijn cursisten heb ik deze week dan ook twee heel bijzondere geproefd. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een vreemde combinatie, maar het verhaal erachter is als volgt: de les ging over praktische zaken als etiketten, glazen, wijn serveren, serveertemperaturen en wijn en spijs-combineren. Ik vertelde over de effecten van zuur, zoet, zout en bitter op wijn en wilde het effect van zout op een tanninerijke wijn laten proeven. Dus een stevige tanninerijke wijn gezocht en gecombineerd met lekker zoute naturel chips. Aangezien ze ook graag verschillende druivenrassen wilden proeven, koos ik een Nebbiolo Langhe van Conterno Fantino (Ginestrino, 2003, verkrijgbaar bij Margaret Wines voor € 16,15). Een beetje barbaars, ik geef het toe, maar het effect was geweldig. De combinatie was uiteraard vreselijk, de cursisten waren verbaasd door het verschil voor en na een hapje chips. Niemand zal meer een stevige rode open maken en daar chips bij eten, denk ik zo.
Verder was de wijn geweldig, dat vonden we unaniem. Rijp donker fruit, heel lichte houttonen, vol, warm. Wel harde tannines, maar gelukkig had ik de wijn gedecanteerd en dat had goed gewerkt. Een wijn om dit najaar absoluut nog eens in te slaan te drinken.
Daarnaast wilde ik ook de stelling bewijzen dat streekwijnen bij streekproducten passen. Hoe doe je dat met simpele middelen? Weer een grapje: Nederlandse kaas met Nederlandse wijn. Klopt natuurlijk niet helemaal, maar de moeite van het proberen waard. Bij Wijngaard De Linie van Marius van Stokkom bestelde ik drie flessen wit van 2004 (de bekroonde in Tsjechië) en schonk die blind bij biologische belegen kaas. Prima combinatie, zo bleek. Iedereen was blij verrast dat deze geweldige witte wijn van Nederlandse bodem bleek, uit Made! Sommigen zouden volgens mij het liefst nog diezelfde avond wat flessen in huis gehaald hebben.
Ik heb ze uiteraard de website doorgegeven. Zelf heb ik nog twee flessen liggen. De wijn had geweldig veel aroma, met volgens mij (getipt door één van mijn cursisten) heel duidelijk aanwezig het exotische fruit van de Gewürztraminer. Van Stokkom gebruikt alleen Elzasdruiven, volgens de website, waaronder Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir en Gewürztraminer. De afdronk was lekker droog, niet te, maar ook niet te zoet. Echt klasse.
De flessen van deze unieke avond heb ik vandaag nog maar even in het zonnetje gezet – letterlijk, om er nog eens met genoegen aan terug te denken.