• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnen in het zonnetje

1 oktober 2005 door Mariëlla Beukers

Tijd om weer eens een wijn te beschrijven. Met mijn cursisten heb ik deze week dan ook twee heel bijzondere geproefd. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een vreemde combinatie, maar het verhaal erachter is als volgt: de les ging over praktische zaken als etiketten, glazen, wijn serveren, serveertemperaturen en wijn en spijs-combineren. Ik vertelde over de effecten van zuur, zoet, zout en bitter op wijn en wilde het effect van zout op een tanninerijke wijn laten proeven. Dus een stevige tanninerijke wijn gezocht en gecombineerd met lekker zoute naturel chips. Aangezien ze ook graag verschillende druivenrassen wilden proeven, koos ik een Nebbiolo Langhe van Conterno Fantino (Ginestrino, 2003, verkrijgbaar bij Margaret Wines voor € 16,15). Een beetje barbaars, ik geef het toe, maar het effect was geweldig. De combinatie was uiteraard vreselijk, de cursisten waren verbaasd door het verschil voor en na een hapje chips. Niemand zal meer een stevige rode open maken en daar chips bij eten, denk ik zo.
Verder was de wijn geweldig, dat vonden we unaniem. Rijp donker fruit, heel lichte houttonen, vol, warm. Wel harde tannines, maar gelukkig had ik de wijn gedecanteerd en dat had goed gewerkt. Een wijn om dit najaar absoluut nog eens in te slaan te drinken.
Daarnaast wilde ik ook de stelling bewijzen dat streekwijnen bij streekproducten passen. Hoe doe je dat met simpele middelen? Weer een grapje: Nederlandse kaas met Nederlandse wijn. Klopt natuurlijk niet helemaal, maar de moeite van het proberen waard. Bij Wijngaard De Linie van Marius van Stokkom bestelde ik drie flessen wit van 2004 (de bekroonde in Tsjechië) en schonk die blind bij biologische belegen kaas. Prima combinatie, zo bleek. Iedereen was blij verrast dat deze geweldige witte wijn van Nederlandse bodem bleek, uit Made! Sommigen zouden volgens mij het liefst nog diezelfde avond wat flessen in huis gehaald hebben.
Ik heb ze uiteraard de website doorgegeven. Zelf heb ik nog twee flessen liggen. De wijn had geweldig veel aroma, met volgens mij (getipt door één van mijn cursisten) heel duidelijk aanwezig het exotische fruit van de Gewürztraminer. Van Stokkom gebruikt alleen Elzasdruiven, volgens de website, waaronder Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir en Gewürztraminer. De afdronk was lekker droog, niet te, maar ook niet te zoet. Echt klasse.
De flessen van deze unieke avond heb ik vandaag nog maar even in het zonnetje gezet – letterlijk, om er nog eens met genoegen aan terug te denken.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in