Hij wil ook reizen gaan organiseren naar het gebied, en dan ben ik een van de eersten! Anel Mahmutefendic importeert sinds een klein jaar op professionele wijze wijnen uit voormalig Joegoslavië, voornamelijk uit Kroatië en Slovenië. De wijnen die Mahmutefendic mij voorzette vorige week woensdag waren zeer de moeite waard, maar nu probeer ik ze in een kader te plaatsen. En dat valt niet mee. Zelf ben ik ooit wel in Macedonië geweest, maar dat ligt zo ver van de kuststreken van Kroatië en Slovenië dat ik daar niets aan heb. Informatie op internet is er wel, maar is het betrouwbaar? Tijdens de vinologenopleiding heeft P.R. Blom van Schermerwijnen het gebied behandeld, maar daar was vm. Joegoslavië slechts een onderdeel van een veel groter verhaal over Oost-Europa. Dus zit er niets anders op: in de toekomst moet ik Kroatië en Slovenië gewoon bezoeken, om meer grip op de wijnen daar te krijgen 😉 Want dat deze wijnen meer aandacht verdienen, daar ben ik wel van overtuigd.
Mahmutefendic zette Wijnimport Nelis op na een carrière als handballer en een gedegen businessopleiding. Gegrepen door het wijnvirus behaalde hij het wijnbrevet en pakte vanaf 2008 de wijnimport serieus aan. De naam van het bedrijf lijkt Nederlands, maar is een voortzetting van de naam van de groothandel die zijn vader vroeger in Joegoslavië leidde.
De wijnen van Nelis zijn verkrijgbaar bij de groothandel en in de horeca, en bovendien is er voor de consument een webshop.
Ik proefde acht wijnen afgelopen woensdag: drie wit (waarvan een frizzante), één rosé en vier rood. Producenten waar ik wijn van proefde waren Katunar uit Kroatië en Vipava en Vinakoper uit Slovenië. Van die wijnen was ik het meest verrast door de wijnen van Katunar en de Malvasia van Vinakoper. Waarschijnlijk niet heel toevallig allemaal wijnen uit de kuststreek, waardoor ze wat frisser overkwamen dan de andere wijnen. Juist om die reden importeert Mahmutefendic ook graag wijnen uit Istrië, dat zowel een Kroatisch als een Sloveens deel heeft.
Katunar is het bedrijf van de broers Anton en Ivan, die het familiebedrijf hebben gemoderniseerd met nieuwe kelders, nieuwe technologie hebben geïntroduceerd en een eeuwenoude traditie van mousserende wijnen nieuw leven hebben ingeblazen. Het bedrijf is gevestigd op het eiland Krk, waar het druivenras zhlatina een belangrijke rol speelt.
Ik proefde van Katunar:
Biser Mora (Zeeparel) 2006, een wijn van 60% chardonnay en 40% zhlatina en pinot grigio. Frizzante (druk 2 bar), 10,5% alcohol. Een volle, aromatische geur: bloesem, muskaat, maar ook zilt!; prettig droog, met net even de noodzakelijke indruk van zoet om hem wat voller te maken. Prijs circa 10 euro. Heerlijke zomerse terraswijn.
Opolo 2007, een rosé uit de Nigra-lijn, gemaakt van shiraz, 12% alcohol. Een diep oranjeroze kleur, in de geur kruidig en pittig, in de mond vol en mineraal, ook weer zilt, lange afdronk. Prijs circa 9 euro. Echt een wijn om bij te eten.
Nigra Shiraz 2007, een rode wijn waar naast shiraz ook de inheemse soorten debejan, brajda en sansigot bijgemengd zijn, 12.5% alcohol. Donkerrood van kleur, in de geur wat eucalyptus/mentholachtigs, rood fruit. In de mond stevige tannines, veel zwart fruit, nog wat jong. Prijs 9,50 euro.
Nigra Riserva 2004, van dezelfde druivenrassen als de wijn hierboven. Kleur gaat al iets naar roodbruin, geur is ook duidelijk ontwikkeld. Verder een heel klassieke neus, van bessen, specerijen en hout. De wijn heeft een rijping van 18 maanden ondergaan op vaten van Slavoons eiken. Uitstekende wijn, topper, zeker voor 15 euro.
Vinakoper is een voormalig staatsbedrijf in de buurt van Koper, aan de kust van Slovenië. Het bedrijf heeft veel geïnvesteerd in apparatuur en technieken, en beheert een groot areaal eigen wijngaarden. Zo dicht bij Italië is hier veel Italiaanse invloed op de wijnbouw, onder andere in druivenrassen maar ook in vinificatietechnieken. Een belangrijke witte druif is de malvasia.
Van Vinakoper proefde ik uit de Capris-lijn de Malvasia 2006. In de neus heel kruidig, met indrukken van venkel en dille uit eigen tuin. In de mond enige ontwikkeling, met zilte tonen, droog en wat streng. Graag zou ik eens een wat jongere jaargang hiervan proeven! Prijs circa 8 euro. Een wijn die prima bij gegrilde vis en zelfs kreeft zal passen.
Dat de prijs van deze wijn iets lager ligt, is geen toeval: Slovenië is lid van de EU, Kroatië nog niet! Hetzelfde zie je in de levertijden: Sloveense wijnen kunnen hier na bestelling binnen vijf werkdagen zijn, Kroatische wijnen zijn toch wel twee weken onderweg. Ik had me nooit eerder zo gerealiseerd wat ‘Europa’ voor invloed heeft op de wijnhandel…. Weer wat geleerd!
Mirka Ridder zegt
Beste Mariella, wat een leuke site heb je, heel inspirerend. Sinds april van dit jaar importeren mijn man en ik als echte liefhebbers “wijnen met Karakter”. Ons bedrijf heet Chateau Het Loo en wij zijn gevestigd in Apeldoorn. We zouden het leuk vinden als je ook eens wat van onze wijnen zou willen proeven en horen graag van je of je hier interesse in hebt. Onze website gaat eind oktober de lucht in: http://www.chateauhetloo.com
Hartelijke groet,
Mirka Ridder
06-25060963
jos dullaard zegt
Kunt U voor het NRC-Handelsblad wijnen selecteren zowel in wit als in rode wijn.
Uit de lidstaten Slovenie en Kroatie.
Mede namens HoofdredacteurPeter Vandermeersch van het NRC-Handelsblad.
Met vriendelijke groeten mede namens zijn wijnadviseurs.
Jos Dulard
jos dullaard zegt
Beste wijnadviseurs dezer regio’s
Hoe komt het dat er afgezien van enkele kleine wijninporteurs nagenoeg geen markt is
voor Nederland,
Ik heb zeer mooie wijnen geproefd uit Slovenie uit Kroatie uit Bosnie-Hercegovina uit Montenegro
en zeer prijswardige wijnen uit Servie (zowel rood als wit) echter hoe komt het nou dat de meeste
wijnen niet in algemene zin te koop zijn in algemene zin behalve in delicatessezaken .
IK bedoel hiermee aan te geven: Er wordt zeer veel wijn geproduceerd in het voormalig
Joegoslavie maar je ziet het bijna nergens.in de Nederlandse supermarkten/wijnhandels?
Hoe komt dat ??
Jos Dullaard
Mariëlla zegt
Jos, ik probeerde je te mailen, maar krijg de mail terug. Bel je me even op 06-10621640?
Hans Verhoeff zegt
Iets verder afzakken langs de dalmatische kust, kom je bij de groenere (schier) eilanden.
Hvar, Korcula, Brac en Peljesac. Met name de eerste en laatste zijn erg populair bij de Kroaten zelf.
Niet voor niets. Hopelijk snel bij de EU en in de handel ermee…