• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnen uit Kroatië en Slovenië

24 juni 2009 door Mariëlla Beukers

Hij wil ook reizen gaan organiseren naar het gebied, en dan ben ik een van de eersten! Anel Mahmutefendic importeert sinds een klein jaar op professionele wijze wijnen uit voormalig Joegoslavië, voornamelijk uit Kroatië en Slovenië. De wijnen die Mahmutefendic mij voorzette vorige week woensdag waren zeer de moeite waard, maar nu probeer ik ze in een kader te plaatsen. En dat valt niet mee. Zelf ben ik ooit wel in Macedonië geweest, maar dat ligt zo ver van de kuststreken van Kroatië en Slovenië dat ik daar niets aan heb. Informatie op internet is er wel, maar is het betrouwbaar? Tijdens de vinologenopleiding heeft P.R. Blom van Schermerwijnen het gebied behandeld, maar daar was vm. Joegoslavië slechts een onderdeel van een veel groter verhaal over Oost-Europa. Dus zit er niets anders op: in de toekomst moet ik Kroatië en Slovenië gewoon bezoeken, om meer grip op de wijnen daar te krijgen 😉 Want dat deze wijnen meer aandacht verdienen, daar ben ik wel van overtuigd.

Mahmutefendic zette Wijnimport Nelis op na een carrière als handballer en een gedegen businessopleiding. Gegrepen door het wijnvirus behaalde hij het wijnbrevet en pakte vanaf 2008 de wijnimport serieus aan. De naam van het bedrijf lijkt Nederlands, maar is een voortzetting van de naam van de groothandel die zijn vader vroeger in Joegoslavië leidde.
De wijnen van Nelis zijn verkrijgbaar bij de groothandel en in de horeca, en bovendien is er voor de consument een webshop.

Ik proefde acht wijnen afgelopen woensdag: drie wit (waarvan een frizzante), één rosé en vier rood. Producenten waar ik wijn van proefde waren Katunar uit Kroatië en Vipava en Vinakoper uit Slovenië. Van die wijnen was ik het meest verrast door de wijnen van Katunar en de Malvasia van Vinakoper. Waarschijnlijk niet heel toevallig allemaal wijnen uit de kuststreek, waardoor ze wat frisser overkwamen dan de andere wijnen. Juist om die reden importeert Mahmutefendic ook graag wijnen uit Istrië, dat zowel een Kroatisch als een Sloveens deel heeft.

Katunar is het bedrijf van de broers Anton en Ivan, die het familiebedrijf hebben gemoderniseerd met nieuwe kelders, nieuwe technologie hebben geïntroduceerd en een eeuwenoude traditie van mousserende wijnen nieuw leven hebben ingeblazen. Het bedrijf is gevestigd op het eiland Krk, waar het druivenras zhlatina een belangrijke rol speelt.

Ik proefde van Katunar:
Biser Mora (Zeeparel) 2006, een wijn van 60% chardonnay en 40% zhlatina en pinot grigio. Frizzante (druk 2 bar), 10,5% alcohol. Een volle, aromatische geur: bloesem, muskaat, maar ook zilt!; prettig droog, met net even de noodzakelijke indruk van zoet om hem wat voller te maken. Prijs circa 10 euro. Heerlijke zomerse terraswijn.

Opolo 2007, een rosé uit de Nigra-lijn, gemaakt van shiraz, 12% alcohol. Een diep oranjeroze kleur, in de geur kruidig en pittig, in de mond vol en mineraal, ook weer zilt, lange afdronk. Prijs circa 9 euro. Echt een wijn om bij te eten.

Nigra Shiraz 2007, een rode wijn waar naast shiraz ook de inheemse soorten debejan, brajda en sansigot bijgemengd zijn, 12.5% alcohol. Donkerrood van kleur, in de geur wat eucalyptus/mentholachtigs, rood fruit. In de mond stevige tannines, veel zwart fruit, nog wat jong. Prijs 9,50 euro.

Nigra Riserva 2004, van dezelfde druivenrassen als de wijn hierboven. Kleur gaat al iets naar roodbruin, geur is ook duidelijk ontwikkeld. Verder een heel klassieke neus, van bessen, specerijen en hout. De wijn heeft een rijping van 18 maanden ondergaan op vaten van Slavoons eiken. Uitstekende wijn, topper, zeker voor 15 euro.

Vinakoper is een voormalig staatsbedrijf in de buurt van Koper, aan de kust van Slovenië. Het bedrijf heeft veel geïnvesteerd in apparatuur en technieken, en beheert een groot areaal eigen wijngaarden. Zo dicht bij Italië is hier veel Italiaanse invloed op de wijnbouw, onder andere in druivenrassen maar ook in vinificatietechnieken. Een belangrijke witte druif is de malvasia.
Van Vinakoper proefde ik uit de Capris-lijn de Malvasia 2006. In de neus heel kruidig, met indrukken van venkel en dille uit eigen tuin. In de mond enige ontwikkeling, met zilte tonen, droog en wat streng. Graag zou ik eens een wat jongere jaargang hiervan proeven! Prijs circa 8 euro. Een wijn die prima bij gegrilde vis en zelfs kreeft zal passen.

Dat de prijs van deze wijn iets lager ligt, is geen toeval: Slovenië is lid van de EU, Kroatië nog niet! Hetzelfde zie je in de levertijden: Sloveense wijnen kunnen hier na bestelling binnen vijf werkdagen zijn, Kroatische wijnen zijn toch wel twee weken onderweg. Ik had me nooit eerder zo gerealiseerd wat ‘Europa’ voor invloed heeft op de wijnhandel…. Weer wat geleerd!

Categorie: Proeven Tags: Kroatië, Slovenië

Lees Interacties

Reacties

  1. Mirka Ridder zegt

    5 oktober 2011 om 14:52

    Beste Mariella, wat een leuke site heb je, heel inspirerend. Sinds april van dit jaar importeren mijn man en ik als echte liefhebbers “wijnen met Karakter”. Ons bedrijf heet Chateau Het Loo en wij zijn gevestigd in Apeldoorn. We zouden het leuk vinden als je ook eens wat van onze wijnen zou willen proeven en horen graag van je of je hier interesse in hebt. Onze website gaat eind oktober de lucht in: http://www.chateauhetloo.com

    Hartelijke groet,

    Mirka Ridder
    06-25060963

  2. jos dullaard zegt

    23 oktober 2012 om 00:32

    Kunt U voor het NRC-Handelsblad wijnen selecteren zowel in wit als in rode wijn.
    Uit de lidstaten Slovenie en Kroatie.

    Mede namens HoofdredacteurPeter Vandermeersch van het NRC-Handelsblad.

    Met vriendelijke groeten mede namens zijn wijnadviseurs.

    Jos Dulard

  3. jos dullaard zegt

    23 oktober 2012 om 00:41

    Beste wijnadviseurs dezer regio’s

    Hoe komt het dat er afgezien van enkele kleine wijninporteurs nagenoeg geen markt is
    voor Nederland,
    Ik heb zeer mooie wijnen geproefd uit Slovenie uit Kroatie uit Bosnie-Hercegovina uit Montenegro
    en zeer prijswardige wijnen uit Servie (zowel rood als wit) echter hoe komt het nou dat de meeste
    wijnen niet in algemene zin te koop zijn in algemene zin behalve in delicatessezaken .

    IK bedoel hiermee aan te geven: Er wordt zeer veel wijn geproduceerd in het voormalig
    Joegoslavie maar je ziet het bijna nergens.in de Nederlandse supermarkten/wijnhandels?

    Hoe komt dat ??

    Jos Dullaard

  4. Mariëlla zegt

    23 oktober 2012 om 09:00

    Jos, ik probeerde je te mailen, maar krijg de mail terug. Bel je me even op 06-10621640?

  5. Hans Verhoeff zegt

    14 december 2012 om 15:12

    Iets verder afzakken langs de dalmatische kust, kom je bij de groenere (schier) eilanden.
    Hvar, Korcula, Brac en Peljesac. Met name de eerste en laatste zijn erg populair bij de Kroaten zelf.
    Niet voor niets. Hopelijk snel bij de EU en in de handel ermee…

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in