Sinds 28 maart 2012 mogen de eerste wijnen met de aanduiding Neusiedlersee DAC op de markt gebracht worden. Dit mogen wijnen zijn van de oogst van 2011. Met deze nieuwe herkomstbenaming heeft het Oostenrijkse wijngebied Burgenland nu vier DAC’s: naast de Neusiedlersee zijn dat Mittelburgenland, Leithaberg en Eisenberg. Binnen de DAC Neusiedlersee staat de druif zweigelt centraal, een druif voor rode wijnen. Zweigelt is met 1812 hectare de meest aangeplante druif in het Burgenland.
DAC staat voor Districtus Austriae Controllatus en wil staan voor wijnen van een geografisch bepaalde herkomst met een duidelijk smaakprofiel. Het doel van de invoering van de DAC’s is de consument te helpen makkelijker wijnen te kiezen. Sinds de eerste DAC in 2003 werd gecreëerd zijn er nu inmiddels acht. Behalve de al genoemde zijn dat nog Weinviertel, Traisental, Kremstal en Kamptal.
Wijnen met op het etiket DAC Neusiedlersee vallen onder de regels van Oostenrijkse kwaliteitswijn. De nieuwe DAC omvat twee niveau’s:
Neusiedlersee DAC
Deze categorie omvat wijnen waarbij het karakter van de druif goed naar voren komt: fruitig en kruidig, van zweigelt die in roestvrijstalen tanks of op houten vaten heeft gerijpt. Minimumalcoholpercentage is 12%. De wijnen mogen op de markt komen vanaf 1 maart van het jaar volgend op de oogst.
Neusiedlersee DAC Reserve
Wijnen mogen ook aangeboden worden met het woord ‘Reserve’ op het etiket. De wijn moet dan bestaan uit pure zweigelt, of mag een blend zijn die door zweigelt gedomineerd wordt, minimaal voor 60%. De overige 40% moet bestaan uit wijn van autochtone druiven. (Dus geen merlot of cabernet sauvignon, maar st. laurent of blaufränkisch bijvoorbeeld.) De wijn moet gerijpt hebben in traditionele grote houten vaten of in barriques, en het alcoholpercentage moet tenminste 13% zijn. Reserve-wijnen mogen op de markt gebracht worden vanaf 1 maart in het tweede jaar volgend op de oogst.
foto: Neusiedlersee, © AWMB / Anna Stöcher
[Persbericht Austrian Wine Marketing Board]