• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnen van DAC Neusiedlersee op de markt

8 april 2012 door Mariëlla Beukers

Sinds 28 maart 2012 mogen de eerste wijnen met de aanduiding Neusiedlersee DAC op de markt gebracht worden. Dit mogen wijnen zijn van de oogst van 2011. Met deze nieuwe herkomstbenaming heeft het Oostenrijkse wijngebied Burgenland nu vier DAC’s: naast de Neusiedlersee zijn dat Mittelburgenland, Leithaberg en Eisenberg. Binnen de DAC Neusiedlersee staat de druif zweigelt centraal, een druif voor rode wijnen. Zweigelt is met 1812 hectare de meest aangeplante druif in het Burgenland.

DAC staat voor Districtus Austriae Controllatus en wil staan voor wijnen van een geografisch bepaalde herkomst met een duidelijk smaakprofiel. Het doel van de invoering van de DAC’s is de consument te helpen makkelijker wijnen te kiezen. Sinds de eerste DAC in 2003 werd gecreëerd zijn er nu inmiddels acht. Behalve de al genoemde zijn dat nog Weinviertel, Traisental, Kremstal en Kamptal.

Wijnen met op het etiket DAC Neusiedlersee vallen onder de regels van Oostenrijkse kwaliteitswijn. De nieuwe DAC omvat twee niveau’s:

Neusiedlersee DAC
Deze categorie omvat wijnen waarbij het karakter van de druif goed naar voren komt: fruitig en kruidig, van zweigelt die in roestvrijstalen tanks of op houten vaten heeft gerijpt. Minimumalcoholpercentage is 12%. De wijnen mogen op de markt komen vanaf 1 maart van het jaar volgend op de oogst.

Neusiedlersee DAC Reserve
Wijnen mogen ook aangeboden worden met het woord ‘Reserve’ op het etiket. De wijn moet dan bestaan uit pure zweigelt, of mag een blend zijn die door zweigelt gedomineerd wordt, minimaal voor 60%. De overige 40% moet bestaan uit wijn van autochtone druiven. (Dus geen merlot of cabernet sauvignon, maar st. laurent of blaufränkisch bijvoorbeeld.) De wijn moet gerijpt hebben in traditionele grote houten vaten of in barriques, en het alcoholpercentage moet tenminste 13% zijn. Reserve-wijnen mogen op de markt gebracht worden vanaf 1 maart in het tweede jaar volgend op de oogst.

foto: Neusiedlersee, © AWMB / Anna Stöcher

[Persbericht Austrian Wine Marketing Board]

 

 

Categorie: Nieuws Tags: Burgenland, DAC, Neusiedlersee, Oostenrijk, zweigelt

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in