• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnen van de Etna: een korte introductie

26 september 2012 door Mariëlla Beukers

Trouwe volgers hebben het vast al opgemerkt: vorige week bezocht ik Sicilië, en speciaal de wijngaarden op de hellingen van de Etna. Mt. Etna is een actieve vulkaan, die op dit moment (in 2012) maandelijks van zich laat horen: gas, as en kleine steentjes worden met enige regelmaat over de omgeving uitgestrooid. Uiteraard heeft dit grote gevolgen voor de wijnbouw in deze streek. De komende weken / maanden kun je op Wijnkronieken regelmatig een bijdrage over de wijnen van de DOC Etna verwachten.

Vandaag aandacht voor de druivenrassen van de DOC Etna: dat zijn er vele, maar vier rassen zijn het waard om te onthouden. Voor rood zijn dat nerello mascalese en nerello capuccio. Voor wit: carricante en cattaratto. Daarnaast zijn er nog legio andere, van obscure rassen als minella (wit) tot internationale als grenache, dat hier alicante heet. Deze grenache werd hier al aan het begin van de 19e eeuw door de Britse Lord Nelson geïntroduceerd.

Een andere bijzonderheid van de wijngaarden van de Etna is hun ouderdom: wees niet verbaasd percelen aan te treffen met bushvines (gobelet, alberello) die ouder zijn dan 100 jaar. Hier tref je  wijnstokken die groeien als een struik en die de phylloxera-epidemie van het eind van 19e eeuw hebben overleefd. Ze worden nu gekoesterd door diverse wijnmakers; bekend zijn bijvoorbeeld de wijngaarden van I Vigneri, waar Salvo Foti een belangrijke rol speelt, en van Graci, waar Alberto Graci de grote naam is. (Later meer over diverse producenten op de Etna).

Heel bijzonder in deze oude wijngaarden: rood en wit staan er lekker door elkaar! De ene stok levert rode druiven, de andere witte. Dit gebruik was vroeger door heel Europa wijd verspreid. Bij sommige producenten worden deze druiven anno 2012 apart geoogst en gevinifieerd, bij andere gaat alles op de grote hoop. In beide gevallen levert het mooie wijnen.

Categorie: Rare druiven Tags: alberello, bush vines, carricante, cattaratto, Etna, Italië, nerello capuccio, nerello mascalese, Sicilië

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in