• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnfilm: A Good Year

28 oktober 2007 door Mariëlla Beukers

Gisterenavond bij de videotheek had ik zin in iets luchtigs. Het werd A Good Year, over wijn, liefde en passie…. Vaag herinnerde ik me dat deze film van Ridley Scott en met Russell Crowe in de hoofdrol zwaar afgekraakt was, maar ach, de hoes van de dvd zag er zonnig en ontspannen uit, dus ik probeerde het gewoon….

En hoewel de recensent op Decanter volkomen gelijk had: slechte plot, onuitgewerkte détails (waarom roepen ze toch telkens ‘lavendel’ als er schorpioenen in de kamer lopen?) en vreselijke oneliners, hebben we toch genoten. Mijn dochter wil nu echt een château in de Provence kopen, en zelf zie ik het ook wel voor me: ’s morgens wakker worden met uitzicht op je eigen rijen wijnranken, croissantjes op het terras, ’s avonds afdalen in je eigen wijnkelder om in een vergeten hoekje een topwijn te ontdekken.

A Good Year is de verfilming van een roman door Peter Mayle, die eerder zijn eigen ervaringen in de Provence beschreef in A Year in Provence. Het verhaaltje is flinterdun, maar wel ontspannend. De Londense aandelenhandelaar Max Skinner erft van zijn oom Henry een 18e-eeuws château met wijngaard. Max heeft zijn oom al jaren niet meer bezocht, maar reist vanwege de erfenis even snel tussen het dealen door af naar het zuiden van Frankrijk. Hij is van plan zijn erfenis zo snel mogelijk te verkopen. Tijdens zijn afwezigheid gebeuren er in Londen echter minder prettige dingen met zijn baan, en Max besluit nog maar een paar dagen in de Provence te blijven. Hij wordt verliefd op een Franse bistro-eigenaresse, knapt het huis weer op, en krijgt te maken met een onwettige, tot dan toe totaal onbekende dochter van oom Henry. Bovendien is er nog het raadsel van de slechte wijn van het kasteel, terwijl er in de kelder ook flessen blijken te liggen van een mysterieuze garage-wijn Le Coin Perdu. Deze wijn is in de wereld erg bekend en gewild, is onbetaalbaar en niemand weet waar hij gemaakt wordt. Jammer genoeg wordt dit laatste plotelement veel te weinig uitgewerkt, de kijker blijft aan het eind van de film met heel wat vragen zitten.
Maar uiteraard overwint de liefde, blijft Max in Frankrijk en komt het goed met de dochter (die in Napa al ervaring met wijnmaken opgedaan blijkt te hebben). Dat er nog een aantal totaal onbegrijpelijke slotbeelden in Londen volgen, ach, dat nemen we op de koop toe.
Voor zo’n avond dat je even helemaal niet wilt nadenken: huur A Good Year en trek er een lekkere fles bij open!

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk, wijnboeken, wijnfilms

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    23 februari 2011 om 09:26

    Waar exact ligt deze chateau in de Provance? Ik kan me herinneren dat deze vorig jaat te koop was, een geweldige plek met kleine wijngaard.

  2. Mariëlla zegt

    23 februari 2011 om 15:41

    Helaas weet ik niet precies waar het ligt. Even Googlen misschien?

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in