• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnflessen fotograferen

19 maart 2006 door Mariëlla Beukers


Weer een nieuwe hobby rondom wijn ontdekt: wijnflessen fotograferen! Nooit gedacht dat het fotograferen van een fles zo tijdrovend zou zijn. Gisteren besloot ik dat een aantal proefflessen ook op de foto moest, voor straks, bij de blogs en andere artikelen. Maar Nico en ik zijn wel ongeveer de hele middag bezig geweest om de juiste achtergrond, de goede belichtingsomstandigheden en dergelijke uit te zoeken. Heel leerzaam en gezellig, maar wel tijdrovend dus. Uiteindelijk hebben we alle flessen maar mee naar buiten genomen, op een tafeltje gezet en in het zonnetje gefotografeerd. Met gebruik van het onlangs aangeschafte statief en de digitale spiegelreflexcamera. De schutting van onze tuin diende als achtergrond, met een zodanig diafragma dat deze een beetje vervaagt. Gelukkig is er tegenwoordig de digitale camera, zodat de resultaten onmiddellijk op de pc bekeken konden worden: uploaden, bekijken, afkeuren, opnieuw fotograferen, opnieuw uploaden en opnieuw bekijken, net zolang totdat we tevreden waren. Gelukkig kan het eindresultaat ook nog eens digitaal bewerkt worden. En echt tevreden zijn we nog steeds niet.
Enig zoeken op Internet leverde de bevestiging van ons vermoeden: het fotograferen van glas gevuld met vloeistoffen schijnt één van de moeilijkste dingen op fotografiegebied te zijn. Er bestaat zelfs een soort tentje van witte stof waarin je de fles moet neerzetten, waarna je met allerlei lampen de belichting kunt regelen: van links, van rechts en van voren. Voorlopig fotograferen wij maar gewoon in de tuin, op een zonnige dag.
Onze beloning was vervolgens een heerlijke salade met pancetta, rucola, gepocheerd ei en gebakken ciabatta (in de milde olijfolie van Inpetto). Daarbij een glas Welschriesling, waarvan we daarvoor drie flessen uitgebreid doorgeproefd hadden. Bij het zout van het spek en de grana pardano en het filmende van het ei was de Welschriesling een fantastische combinatie. Daarover rond Pasen meer. Weer een dag in het teken van de wijn, maar ditmaal toch weer heel anders dan anders…..

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed - Wijnerij zegt

    20 maart 2006 om 19:48

    Best wel mooie foto’s Mariëlla !

    De getoonde flessen spreken schuttingtaal -)

    Groeten,
    Ed

  2. Carla zegt

    21 maart 2006 om 11:02

    Behoorlijk gelukt, de foto’s ! Leuk om te lezen wat er allemaal bij komt kijken Mariella !
    Ik ben vanavond overigens helaas verhinderd, maar hoop op een vervolg later in het jaar. Veel plezier gewenst natuurlijk en ik ben in afwachting van het verslag.

    Groet van Carla

  3. nico zegt

    23 maart 2006 om 15:41

    Over het fotograferen van wijnflessen kun je vergelijkbare dingen zeggen als over wijn:

    1. natuurlijk, ongefilterd zonlicht geeft fraaie resultaten (waarom moeilijk doen met fototenten en kunstlicht?)

    2. een oude houten schutting geeft een rustige achtergrond (dus absoluut geen 100% nieuwe houten schutting)

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in