• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnmuseum: Musée valaisan de la Vigne et du Vin

10 december 2014 door Mariëlla Beukers

Kaas, chocolade, horloges, banken, dat was het wel zo’n beetje als ik aan Zwitserland dacht. O ja, Wilhelm Tell en reformatoren, die misschien ook nog. Maar wijn? Nee, wijn niet. Maar daar is verandering in gekomen. Dankzij een kort bezoek van nog geen zes dagen afgelopen november heb ik geleerd dat er geweldige wijnen uit het land komen. En ik ben tamelijk verliefd op die wijnen geworden! Heerlijke frisse witte, mooie elegante rode, vaak van druivenrassen die eeuwenver teruggaan, tot in de middeleeuwen en nog verder soms. Wijnbouw vindt in Zwitserland al heel lang plaats. Er zijn in de buurt van Brig zelfs druivenpitten uit pre-Romeinse tijden gevonden. Het druivenras rèze, dat nu nog voorkomt op in totaal twee hectare wijngaard in Valais, en waar een bijzondere Gletsjerwijn van gemaakt wordt, is misschien zelfs verwant aan de beroemde Raetica van de Romeinen. Deze wijn uit het noordoosten van het huidige Italië werd 2000 jaar geleden via Aquileia bij Trieste verscheept naar het zuiden. Rèze leek uitgestorven, maar kwam vroeger voor in alle Alpenlanden. Inmiddels is het druivenras door ampelograaf José Vouillamoz ook in de Savoie (Frankrijk) geïdentificeerd.

Een land met zo’n oude wijnbouw traditie heeft uiteraard ook wijnmusea. Ik bezocht de Espace Vin, onderdeel van het kleine maar zeer fijne Musée valaisan de la Vigne en du Vin in Sierre. Deze locatie is gewijd aan wijnconsumptie. De tweede vestiging, de Espace Vigne in Salquenen, behandelt alles rondom de wijnbouw, werktuigen etc.. Tussen de beide locaties is een Sentier viticole aangelegd, een wandelpad van een kilometer of vijf waarlangs in 80 panelen uitleg wordt gegeven over de wijnbouw hier in de streek.

vigneronDe tentoonstelling in het Espace Vin is modern vormgegeven. In de kelder voorwerpen en teksten over het gebruik van wijn in het huishouden. Iedere boer of fruitteler had vroeger wel zijn eigen druivenplanten, om zelf wijn van te maken. Commerciële wijnbouw is hier een ontwikkeling van de negentiende eeuw, met een enorme sprong voorwaarts na de Tweede Wereldoorlog.

Op de verdiepingen is ruimte voor wisseltentoonstellingen, met onder andere aandacht voor de wijnbouw in de 21ste eeuw. Tijdens mijn bezoek illustreerde een schitterende fototentoonstelling het leven als wijnbouwer in Valais anno 2014. Daarnaast was er aandacht voor oude gebruiken rondom wijn, zoals de wijn Humagne Blanc, die eeuwenlang aan kraamvrouwen werd geschonken.

Photos of the press trip to Valais.Samen met een team van auteurs, waaronder de al genoemde José Vouillamoz, is de directeur van het museum, Anne-Dominique Zufferey, verantwoordelijk voor een schitterende publicatie over de geschiedenis van de wijnbouw in Valais. Histoire de la Vigne et du Vin en Valais is 576 pagina’s dik, enorm rijk geïllustreerd en barst van de wetenswaardigheden. Ik heb er al menig uurtje in gebladerd en gelezen! Jammer dat niet meer wijngebieden zulke degelijke én leesbare boekwerken produceren.

Als je dorst heb gekregen na een bezoek aan dit wijnmuseum, is een deur verder de wijnwinkel én wijnbar van het Château de Villa gevestigd. Hier vind je tientallen, misschien wel honderden wijnen van wijnboeren uit de omgeving, in een ruimte waar ook een enorme houten druivenpers staat opgesteld. Je kunt proeven én kopen. En heb je nog honger, dan is er boven een uitstekend raclette-restaurant. Alleen voor de échte kaasliefhebbers. En dan zijn we toch weer bij die Zwitserse kaas…

Mocht je na het skiën deze winter even cultuur willen happen en een goed glas wijn willen drinken: nu weet je waar je terecht kunt.

 

Categorie: Beleven, Wijngeschiedenis Tags: José Vouillamoz, rèze, Sierre, Valais, Wallis, wijngeschiedenis, wijnmuseum, Zwitserland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in