• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnprijzen

16 februari 2008 door Mariëlla Beukers

Zo hier en daar duiken ze op, de berichten dat wijn duurder gaat worden. Onder andere hogere belastingen en hogere grondstofprijzen voor bijvoorbeeld glas en ander verpakkingsmateriaal zijn hiervan de oorzaak. Zelf heb ik er niet zo’n moeite mee om iets meer te betalen voor iets goeds. Voor kwaliteit betaal je nu eenmaal, of het nu kleding, vlees of wijn is. Hoeveel de wijnprijzen zullen stijgen, is nog niet duidelijk. Frank Jacobs houdt het op € 0,25 cent per fles, bij Oud Reuchlin en Boelen spreken ze van 10 tot 20%. Maar wat is nu een kwartje op een fles van 5 euro? Slechts 5% prijsverhoging….. Ook één euro op een fles van 10 euro (10%), zou ik nog geen probleem vinden. In het uiterste geval trok ik maar een fles minder in de week open, om die andere zes dagen wel iets lekkers te kunnen drinken 😉
De angst van wijnliefhebbers, al verwoord door Ellen Dekkers, is natuurlijk dat grote wijninkopers de onderkant van de markt koste wat kost willen sparen en psychologische prijzen als € 2,99 willen vasthouden. Daartoe moeten ze dan wijn halen uit echte lage lonenlanden, met alle gevolgen vandien voor de kwaliteit van die wijnen.

Wordt het niet eens tijd dat er een offensief begint tegen die knallerprijzen? Dat wijndrinkend Nederland beseft dat je nu eenmaal geen drinkbaar glas hebt onder de 3 – 4 euro? Ik stel voor dat we met zijn allen (alle wijnliefhebbers) besluiten dat er geen enkele fles goedkoper dan € 3,49 wordt aangeschaft. Niet voor feestjes, cadeautjes, kookwijn of om welke reden dan ook. Dan komen we misschien ergens met de verhoging van de wijnkwaliteit in het onderste segment.

Ik was erg benieuwd wat jullie van de mogelijke prijsverhogingen vonden. In de zijbalk heeft de afgelopen dagen een eerste experimentele poll gestaan. Ik stelde de vraag: “Als wijn € 0,25 per fles duurder wordt, wat doe je dan?”. Daarop hebben 20 mensen gereageerd. 80% daarvan had geen moeite met de prijsstijging van een kwartje, gelukkig. Niemand zou minder wijn gaan kopen. Slechts twee mensen gaven aan geen wijn meer te kopen, maar of dit serieuze reacties zijn…. De overige twee zouden op zoek gaan naar andere wijn, met de oude prijzen. Ai, zijn dat de mensen die inderdaad zo’n psychologische grens in de gaten houden?

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    18 februari 2008 om 20:43

    Je stelt, dat wijndrinkend Nederland eens moet beseffen, dat je nu eenmaal geen drinkbaar glas onder de 3–4 euro kunt hebben.

    Je hebt gelijk als je zegt, dat onder die vier Euro grens weinig goede wijn te koop is. Dat vind jij, dat vind ik en nog enkele procenten van wijndrinkend Nederland.

    Ik denk dat de overgrote meerderheid van de wijndrinkers daar heel anders over denkt, getuige het feit, dat onnoemelijk veel wijn uit die prijsklasse (en lager) in het supermarktsegment wordt verkocht. Kijk maar eens bij Lidl of Aldi hoeveel dozen met prijsknallers langs de kassa-scanner gaan.

    Was afgelopen zaterdag bij een vestiging van EDEKA in Duitsland waar torenhoog flessen 2007 Dornfelder Rotwein stonden opgestapeld voor de prijs van zegge en schrijve € 1,11 (!)

    Het wordt dus verkocht en niet zo weinig ook. Dus wie zijn wij dan om te zeggen dat er geen drinkbaar glas onder de vier Euro kan worden verkocht. De goegemeente denkt er waarschijnlijk toch anders over.

    Ed, die nu een glas 2005 Chateau de Gaudou Renaissance uit de Cahors gaat inschenken, waarbij de prijs ‘iets’ boven de vier Euro lag -)

  2. Mariëlla zegt

    19 februari 2008 om 09:34

    Ed, ik ben een tijdje ook zo relativerend geweest, maar kom er steeds meer van terug. Een kruistocht beginnen is niet mijn stijl, maar ik zou het soms bijna doen aangaande die plonkwijnen.

    Gisteren hadden we college van Fred Nijhuis: een verademing om weer eens onomwonden iemand te horen zeggen dat íe het vertikt slechte wijn te drinken. Er zijn zoveel producenten die het beste weten te halen uit de druiven en hun wijngaarden, waarom zou je je tijd aan slecht spul verdoen?

    Mensen die bij de Lidl of de Aldi wijn kopen met dozen vol, dat zijn geen wijnliefhebbers. Punt. Die willen gewoon cola met alcohol, om het maar eens zo bot uit te drukken.

  3. Robert Koopman zegt

    21 februari 2008 om 13:17

    Asl niemand meer de goedkoopste wijnen koopt dan worden die wijnen vanzelf iets duurder…
    Kortom dan koopt de consument bagger-wijn voor meer geld…:-)

  4. Renzo zegt

    10 maart 2010 om 15:30

    hai mariella, je verwart nu wel je mening over mensen die wijn kopen bij de aldi/lidl met de wijnen zelve.

    want wat nu als bij die aldi echt dornfelder ligt? dat is goede wijn…

    Ik koop trouwens geen wijn daar.
    maar je neerkijken op groepen mensen vind ik apart. Veel drinkers van goede wijnen houden ook van te veel drinken… trouwens.

  5. Anonymous zegt

    25 februari 2011 om 09:45

    al die wijn kenners die schrijven dat die wijn goed is en die wijn niet.
    dat is puur geklets
    over smaak valt niet tetwisten
    laat je niets aan praten.
    door die kenners

  6. Mariëlla zegt

    25 februari 2011 om 09:50

    Over smaak valt niet te twisten, en zo is het maar net. Maar feit blijft dat je voor onder de 5 euro nooit echt iets goeds kunt hebben. Als je alleen al de kosten van wijngaardonderhoud, wijnmaken, fles, label, kurk, vervoer, btw, accijns etc.. optelt, blijft er bar weinig voor de wijn zelf over, waar de wijnboer van moet leven!

  7. Anonymous zegt

    25 februari 2011 om 10:04

    een dornfelder spatburgunder uit 2009 is een goede wijn voor nog geen 3 euro per fles
    bij de aldi in duitsland
    die wij altijden drinken
    deze wijn is goed , kenners

  8. Teus zegt

    8 december 2013 om 11:59

    Wat een gelul!
    Alle kenners roepen maar wat,omdat zij aandelen in “dure zure wijn ” hebben

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in