Die kruisbessenstruiken in mijn tuin hebben heel wat op hun geweten! Want wat ik nooit had gedacht is geschied: ik heb zelf wijn gemaakt, en hij is nog geweldig lekker ook. Maar dan moet ik er onmiddellijk en wel heel snel aan toevoegen dat ik de wijn niet alleen heb gemaakt, en zelfs niet voor 50%. Aan Ariane alle eer. Van een portie kruisbessen en pruimen uit eigen tuin, aangevuld met pruimen van de buurman van de Herberg, maakten we begin 2008 van fruit uit 2007 een pruimen-kruisbessenwijn. Ik heb geholpen met het kleinmaken van het fruit en het eerste opstarten van de gisting. Daarna is alle werk door Ariane gedaan. We hadden als opzet een dessertwijn te maken. En ik kan wel stellen dat we de Sauternes onder de fruitwijnen ontdekt hebben. Wauw, wat was die goed geslaagd zeg. Vorige week zondag dronken we onze kruisbessenpruimen-dessertwijn in de tuin van Herberg de Ketel en de Kurk. Wat een verrassing: goede zuren, goede balans, mooi zoet, met duidelijk de aroma’s van rijpe kruisbessen en zoete pruimen. Heerlijk bij de verse kruisbessencrumble!
Deze topper onder de fruitwijnen besloot een zeer verrassend middagje wijn proeven. Zelfs Nico, die echt een ‘druiven’wijn-man is ;-), ging voor sommige wijnen helemaal door de knieën.
Wat stond er allemaal op tafel?
– Perzikenwijn, gemaakt van perzik uit blik, met aroma’s die aan Viognier deden denken. Niet te versmaden met een stukje roodschimmelkaas.
– Ananaswijn, van verse ananas. Een hele pure, schone wijn, die alleen net een tikje zuur mistte. Verder mooi droog met zelfs een aangenaam bittertje.
– Rijstwijn, met een overduidelijke geur van deeg. Het kwam op mij over als een licht mousserende versie van saké; hij smaakte uitstekend bij de zelfgemaakte sushi.
– Aardbeien-rababerwijn, die in de geur wat van een Aligoté weghad. Ik herkende de lucht van natte zwembroekjes, die zo kenmerkend is voor deze Franse wijn. De aardbeien-rabarberwijn was verrassend droog en heel fruitig.
Verder waren er nog een prima honingwijn, goed bij blauwschimmelkaas en een vlierbloesemwijn die wel iets van een sauvignon blanc weghad, al ontbraken er wat zuren.
Wil je meer weten over zelf maken of de wijnen van Ariane? Kijk dan even op Herberg de Ketel en de Kurk. Er komen dit jaar nog heel bijzondere wijnen aan….
Ariane zegt
Wat een eer, mijn wijnen op Wijnkronieken! Het was een leuke en leerzame middag, met dank voor al jullie opmerkingen en tips.
Lizet Kruyff zegt
Wat leuk, ik heb net een recept voor meiwijn gevonden, trouwens, in A. Simons Geïllustreerd Kookboek uit 1903, op basis van twee flesschen Moezelwijn of lichte Rijnwijn en ongeveer 00 grm suiker, een handvol versche, goed gewasschen lievevrouwebestroo. Tesamen kostte dat toen 1, 65. De twee flessen wijn 1 gulden 60. Iets voor volgend jaar?
Ergens kwam ik ook een recept voor kruisbessenwijn tegen in een oud kookboek, maar dat heb ik geloof ik een beetje verdrongen.
Mariëlla zegt
Meiwijn heb ik al eens geprobeerd, zoek maar even op Wijnkronieken of Herberg de Ketel en de Kurk. Kruisbessenwijn: ben ik wel benieuwd naar. Hou je niet van kruisbessen?