Al weer een fors aantal jaar geleden deed ik de cursus Spanish Wine Educator. Nadat ik het examen succesvol had afgelegd, nam ik me voor vaker naar Spanje te gaan, want wat een mooie wijnen konden ze daar toch maken! Veel wijngebieden stonden op mijn lijst, maar ik heb er inmiddels weinig bezocht, helaas. Alleen de omgeving van Jerez, Sevilla, Cordoba en Malaga, Rioja en Catalonië staan inmiddels aangevinkt. Maar naar Galicië, de kust bij Valencia en tal van andere mooie en historische wijngebieden zou ik dolgraag nog eens afreizen. Het zal moeten wachten, zeker nu een pandemie het reizen vooralsnog onmogelijk maakt.
Gelukkig ontving ik onlangs een spannende doos met zes Spaanse wijnen, From Spain with Love… Op deze manier wilde de Spaanse Ambassade in Nederland de aandacht warm houden voor de wijnen van het land. En dat is wat mij betreft prima gelukt. We maakten aan de hand van de wijnen een reisje door vooral het Spaanse noorden: onder andere naar Catalonië, Baskenland, Rioja en de oevers van de Duero.
Reis je mee? Onderweg geef ik nog wat tips die misschien voor de komende feestdagen nuttig kunnen zijn.
We frissen de smaakpapillen maar eens op met een koel glaasje cava Brut Reserva, van Fermí Bohigas, een bodega met een lange familiegeschiedenis gelegen noord-oostelijk van Barcelona, bij het dorpje Odena. De cava is gemaakt van de traditionele druivenmix xarel.lo, macabeo en parellada, en verpakt in een sjieke zware fles. Gewoon een lekker glas wijn, licht en elegant, wat tonen van gist en citrus en een fijne mousse, geen pretenties. Prima om het bezoek mee te verwelkomen voorafgaand aan het Kerstdiner, of de Oudejaarsavond te beginnen. Of zomaar, als je op Netflix een avondje La Catedral del Mar gaat kijken. Verkrijgbaar voor circa € 11,- bij Wijnimport Van Broekhuizen.
Voor wat serieuzer werk reizen we naar Baskenland, waar de Zudugarai Blanco 2019 ons weer eens herinnerde aan het feit wat een spannende druif hondarribi zuri kan zijn. Bodega Txakoli Zudugarai maakte deze wijn in de DO Getariako Txakolina, een van de drie DO’s die Baskenland rijk is. De laatste jaren is er een serieuze ontwikkeling in het gebied gaande, waarbij steeds meer wijnhuizen kiezen voor complexiteit in plaats van de licht sprankelende dorstlesser die de lokale wijn, txakoli, ooit was. Vooral rijping op de lees (sur lie) wordt steeds vaker toegepast. Deze Zudugarai combineert een beetje van beide stijlen: jong, met een licht prikkeltje, met stevige zuren, een mineralige toets en veel citrus. Maar korte tijd later komt de complexiteit naar voren, die de wijn zelfs een lichte indruk van champagne geeft, maar dan in niet-mousserende vorm. Een basiswijn voor champagne, noteerde ik. Perfect bij de toastjes met paling, forel en zalm op Oudejaarsavond! Verkrijgbaar via Fourcroy Nederland, prijs € 10-14.
Iets zuidelijker gaan we nu, over de bergen naar de DOCa Rioja, en wel de Rioja Alta. In het bekende Haro liggen de wijngaarden van Bodegas Carlos Serres, die een prachtige Gran Reserva 2012 van tempranillo, graciano en mazuelo leverden. In de neus barstensvol fruit met toch ook die klassieke Rioja-indrukken, in de mond soepel en elegant, enorm uitgebalanceerd. Een ‘rustige’ Rioja, zonder enige opdringerigheid. Geniet ervan bij wildgerechten op Eerste Kerstdag, of bij stevige gerijpte gele kazen. Verkrijgbaar bij Boomsma Distilleerderij/Wijnkoperij BV voor € 19,95.
Voor nog wat meer rode-wijn power reizen we iets naar het zuidwesten, naar de DO Ribera del Duero, langs de oevers van de rivier de Duero. Hier heeft Bodegas Arzuaga-Navarro haar wijngaarden, in Valladolid. De Arzuaga Reserva Especial 2015 rijpte 24 maanden rijping op vat, maar bleek geen houtbom. De tannines waren prachtig ontwikkeld en geïntegreerd. Een romige en volle wijn, fluweelzacht en tegelijkertijd pittig, met tonen van kersen en pruimen, hintje van mokka. Lange afdronk, tonen van bittere chocolade. Een wijn om u tegen te zeggen! Wij schonken de wijn bij een menu dat we bij WTUrban Kitchen in Utrecht (in de volksmond De Watertoren) hadden afgehaald. Ook al een menu om niet te vergeten, met als hoofgerecht een hertenstoofpotje met gnocchi, een krokant van cavolo nero, anijspaddestoelen en cacaojus. Misschien een suggestie, voor als je de feestdagen niet zelf wilt koken. De wijn is verkrijgbaar bij Wijnimport J. Bart, prijs € 65-70.
Uit het hart van Spanje kwam de volgende wijn, de wat mij betreft wat al te gelikte Wandering Grace Rosé, van 100% garnacha. Een wijn die meer lijkt te drijven op een marketingconcept dan op iets anders; € 17,50 is voor deze rosé een boel geld. Verder netjes gemaakt, zuiver en clean, maar wat laag in de zuren, een korte afdronk. Het lichte zoetje in de wijn maakt hem wel geschikt om te combineren met gekruide gerechten, bijvoorbeeld couscous met geroosterde groenten en ras-al-hanout. Verkrijgbaar bij De Druivenboer.
Liever ga ik snel over naar een absolute topper, de biologische Albillo Centenario 2015, van Bodega Ermita del Conde, van het druivenras albillo mayor. Het wijnhuis ligt in de omgeving van Burgos, waarmee we weer noordelijk zijn afgebogen, en terug zijn in het dal van de Duero. Ik geloof niet dat ik eerder een wijn van albillo mayer proefde, en het was een kennismaking die uitstekend beviel. Ermita del Conde is door de eigenaren in 2006 opgericht, speciaal om 100 jaar oude wijngaarden met tempranillo te redden en om het lokale witte ras albillo mayor voor uitsterven te behouden. Het is bovendien waarschijnlijk dat albillo mayor en tempranillo nauw verwant zijn, genetisch gesproken. De druiven komen van tientallen micropercelen, meestal aangeplant op circa 1000 meter boven zeeniveau op een grote verscheidenheid aan bodems. De wijnen komen op de markt onder de herkomstbenaming Vinos de la Tierra de Castilla y León.
In ons glas vonden we een bleekgele wijn, romig van geur, met hints van peer. Vol in de mond, met mooie zuren, wat amandeltjes, fluwelig en met een licht bittertje. Een zeer bijzonder glas wijn, waar je graag even voor gaat zitten. Goed te combineren bij kip en varkensvlees. Wij aten er een simpele maar goed bereide Wiener schnitzel bij, heerlijk! Verkrijgbaar voor € 13,50 bij Duurzaam Bourgondisch.