• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnspuwers, wijntappers en wijnroeiers

15 april 2007 door Mariëlla Beukers

Vandaag heb ik me weer eens gewijd aan mijn artikel over de wijnhandel in Utrecht in de late Middeleeuwen. Vragen als wat een wijntapper precies deed, welke maatregelen de stad nam om de kwaliteit van de wijn te waarborgen en wie er precies wijn dronken zijn aan de orde geweest. Ook heb ik me verdiept in de diverse beroepen die in Utrecht met de wijnhandel verband hielden.

Niet in iedere middeleeuwse stad waren die beroepen hetzelfde: zo kenden de Vlaamse steden bijvoorbeeld wijnspuwers, mensen die op last van de stad de kwaliteit van de wijn in een geopend vat moesten beoordelen. Was de wijn bedorven of voldeed hij op andere wijze niet aan het oordeel van de wijnspuwer, moest de inhoud van het vat vernietigd worden. Je mocht overigens pas vanaf je 32ste wijnspuwer worden. Pas op die leeftijd werd je geacht over voldoende proefkwaliteiten te beschikken om zo’n verantwoordelijke functie op je te nemen!

In Utrecht bestond deze functie niet. Hier hebben we voornamelijk wijntappers, wijnroepers, wijnscroders en wijnroeiers. De wijnroeper was in dienst van de wijntapper en riep om wanneer een nieuw vat werd aangeslagen. De wijnscroder vervoerde de wijnvaten van de kelder naar de klant, de wijnroeier was een functionaris betaald door de stad: hij had tot taak met zijn peilstok de inhoud van de vaten vast te stellen. Op basis van de inhoud van een vat werd later accijns afgedragen.

De wijntapper was degene – in Utrecht althans – die de wijn verkocht aan de klant: vaak gegoede burgers, geestelijken of het stadsbestuur. Als een wijntapper een vat eenmaal had aangeslagen, moest dat vat ook helemaal leeg verkocht worden voordat er aan een ander vat begonnen mocht worden. Werd er nog dezelfde dag aan een tweede vat begonnen, moest de wijntapper dat kenbaar maken door een hoepel uit te hangen boven zijn wijnkelder. Daarmee gaf hij aan dat er een nieuw vat, van mogelijk andere kwaliteit, in de verkoop ging.

Wijn aan de straat laten proeven aan passanten was ook mogelijk. Die wijn moest dan wel afkomstig zijn van het vat dat op dat moment in de verkoop was. Overtredingen hiervan werden streng bestraft. In een tijd zonder etiketten en appellations wilde men ook wel graag weten wat de inhoud van zijn gekochte kannetje wijn was: de geproefde wijn moest ook de aangekochte wijn zijn!

Legio bepalingen regelden allerlei mogelijke manieren van falsificaties: slechte wijn van het ene vat in het andere overhevelen bijvoorbeeld of, zoals hierboven al aangehaald, eerst goede wijn laten proeven om vervolgens slechtere wijn in de kan te tappen. Goede Rijnwijn met andere kwaliteiten wijn mengen was ook streng verboden, evenals het toevoegen van allerhande kruiden. Het was geen makkie om wijn te verkopen 500 jaar geleden: een hedendaagse supermarktmanager heeft het een stuk makkelijker!

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    16 april 2007 om 20:28

    Wat een leuk stukje historie! En wat een mooie regels hadden ze toen. Elk wijnvat controleren, dat lijkt me wel wat…

    Maar dat van die supermarktmanager is misschien niet helemaal waar…
    Het barst tenslotte tegenwoordig van de fraude in de wijnwereld. Deze manager verkoopt het misschien wel zonder het te weten…

  2. Mariëlla zegt

    17 april 2007 om 17:19

    Je hebt gelijk Robèrt. Maar die supermarktmanager hoeft uiteindelijk alleen maar de flessen te verkopen die de inkoper voor hem uitzoekt. In die zin heeft íe het makkelijk. Maar misschien kan ik die wijntapper dan maar beter vergelijken met de inkoper… En die zal ook heel wat proeven!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in