Geen stad zo populair tegenwoordig als Barcelona. Wie je ook spreekt, ze gaan er net naartoe of zijn er al geweest. Tussen Kerst en Oud-en-Nieuw was het onze beurt. Drie hele dagen zijn we ons gaan onderdompelen in cultuur, shoppen, tapas en wijn natuurlijk. Van vele bekenden ontvingen we eet- en drinktips; veel leuker nog was dat Gabriella en Ryan Opaz, oprichters van Catavino, een website geheel gewijd aan de wijnen van het Iberisch schiereiland, ons wilden ontmoeten om samen een glas te drinken.
We ontmoeten elkaar zaterdagavond op de kop van de Ramblas, bij Plaça de Catalunya, om vervolgens op een heerlijke tapastour te gaan. Want dat is hoe het werkt in Barcelona: vanaf vijf, zes uur ’s avonds staan de tapas klaar in de vele barretjes en vloeit de cava. Tot een uur of negen, tien vul je daarmee vervolgens de tijd, waarna je pas echt aan tafel gaat.
Met onze pubers erbij is het van dat laat aan tafel gaan niet gekomen, maar met tapas konden wij ook uitstekend onze honger stillen.
Uiteraard kregen we van Ryan en Gabriella allerhande wijntips. Voor al diegenen die binnenkort ook of weer naar Barcelona vertrekken hierbij een aantal ideeën, deels van onze gastheren, deels van onszelf.
Allereerst: in Barcelona drink je cava! Niets is zo lekker dorstlessend als een glas goede cava. Vergeet de in Nederland bekende namen als Freixenet en Codorniú en probeer gewoon een onbekende fles! De kwaliteit is uitstekend en je zou wensen dat er in Nederland veel meer keuze aan cava’s was. Cava smaakt goed bij bijna alles: zowel bij ham als vis, chocoladetaart en Baskische pintxos, fruit en kaas. Samen met Gabriella en Ryan dronken we bijvoorbeeld bij Xaloc op de Carrer de la Palla een overheerlijke Gramona Illustros bij een schaal op de tong smeltende Iberische ham. Yummie!
Wijnbars vind je overal; bij toeval liepen wij bijvoorbeeld langs de chique Vinoteca Torres, op de Passeig Gràcia. Je kunt er alle wijnen van het bekende huis Torres proeven, uit Spanje zowel als uit Chili en Californië. Bovendien serveren ze er hapjes bij. De prijzen voor een fles wijn om mee te nemen liggen zeer gunstig; gegeten hebben we er niet, dat komt een volgende keer.
Een bar die zijn eigen cava schenkt is El Xampanyet, vlakbij de Santa Maria del Mar. Ga er vooral heen voor de ambiance en de sfeer; de cava is er wat zoetig, maar de hapjes weer verrukkelijk.
Naast Catalaanse tapasbars tref je ook diverse Baskische bars aan. De hapjes heten daar pintxos en je kunt er kiezen voor bijvoorbeeld een glas Baskische wijn, de txacoli. Maar uiteraard schenken ze er ook cava; bij de kathedraal van Barcelona op de Plaça Nova, zit Bilbao Berria, met heerlijke verse pintxos. Sommige bestaan uit een stukje stokbrood met daarop vis, vlees of kaas, andere komen uit de frituur – gefrituurde gamba’s of inktvis bijvoorbeeld.
Ben je toe aan iets zoets, ga dan naar Escriba op de Ramblas, vlakbij metrohalte Liceu. Neem hier een glas van de eigen cava Escriba bij een chocoladetaartje. Opnieuw smullen, én genieten van het fraaie in- en exterieur van het piepkleine zaakje.
Diverse wijngaarden liggen vlak buiten de stad; heb je wat langer de tijd, kun je met de trein uitstekend de omgeving gaan verkennen en huizen als bijvoorbeeld Mestres in Sant Sadurní d’Anoia bezoeken. Ryan en Gabriella schreven een mooi profiel van dit cavahuis.
Wil je wijn meenemen naar huis, breng dan een bezoek aan Vila Viniteca, dé wijnwinkel in het oude deel van de stad. Ze hebben er de meest fantastische wijnen, zowel Spaanse als van elders. We vonden er bijvoorbeeld op aanraden van Ryan een fles Fondillón, een zoete wijn uit Alicante, waaraan ik later meer aandacht zal besteden.
Met dank aan Ryan en Gabriella Opaz, voor een fantastische wandeling door een sfeervolle stad!