• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijntips Beaune

30 april 2009 door Mariëlla Beukers


Nog geen 24 uur was ik vorige week in Beaune, maar dat was genoeg om volop te genieten en een aantal leuke wijngerelateerde dingen te doen:
• Een bezoekje gebracht aan de fantastische boekhandel Athenaeum de la vigne en du vin, tegenover het beroemde Hôtel Dieu. Deze boekwinkel heeft een enorme collectie wijnboeken (wel vooral in het Frans), kookboeken, wijnhebbedingen én wijnen. Uiteraard heb ik me niet ingehouden en een paar bijzondere boeken meegenomen. Onder andere twee manga’s van Kami no Shizuku, vertaald in het Frans als Les Gouttes des Dieu; daarnaast een boek over wijn in het Midden-Oosten en een over de bijzondere collectie houten drinkbekers van het Zwitserse wijnmuseum.

• De gigantische houten wijnpersen bewonderd in een grote schuur van het Musée du Vin (de rest van het museum was al dicht, helaas).

• Gewandeld in de sfeervolle straatjes, waar je zomaar ineens een kleine wijngaard kunt aantreffen. Hier werden in vroeger eeuwen de druiven verbouwd ten behoeve van de miswijn van een van de vele kloosters in het stadje.

• Het Hôtel Dieu bezocht, het beroemde middeleeuwse ziekenhuis, waar in november ook de beroemde wijnveilingen van het Hospices de Beaune plaatsvinden.

• Gezeten op een terrasje, in het zonnetje, op de Place Carnot, met een glaasje crémant de Bourgogne uiteraard. Nog weinig toeristen en uitzicht op een bijzondere winkel in wijnbenodigdheden, het Comptoir Viticole.

• Heerlijk gegeten in La Cave du Paradoxe. Het diner bestond uit jambon persillé vooraf, oeuf en murette als hoofdgerecht en uiteraard kaas toe. Bij de eieren in stevige bruine saus dronken we een simpele Auxey Duresses 2007 van Christophe Buisson; dit is een minder bekende appellation van de Bourgogne, maar heerlijk bij dit typische streekgerecht. Het kaasplankje bevatte een Comté, een plaatselijke chèvre en een kaasje dat Brillat Savarin heette. Als extraatje kregen we nog een stukje Délice de Pommard met mosterdzaad. Om een moord voor te doen!! Helaas was de bekende fromager Hess op de Place Carnot de volgende dag dicht, anders hadden we het een en ander mee naar huis genomen.

• En tot slot, de volgende ochtend, vlak voor het Concours de Féminalise: een fles mooie wijn gekocht, in de hypermarché notabene.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Frankrijk, wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Lizet Kruyff zegt

    1 mei 2009 om 14:04

    Heel herkenbaar! Wij brengen regelmatig Auxey-Duresse mee naar huis, fietsten daar tussen de wijngaarden door, prachtig gebied vlak bij Saint Romain. Heerlijke wijnen. Krijg enorm weg-wee van zo’n verhaal!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in