Griekenland heeft het moeilijk, en voor (jonge) Grieken ligt het werk niet voor het oprapen. Beeldvorming over en weer helpt ook al niet: wij krijgen een negatief beeld van de inzet van de Grieken door alle verhalen over economische rampspoed, en de Grieken hebben het niet op de negatieve houding van de West-Europeanen. Gelukkig zijn er allerhande initiatieven om de Griekse economie en het beeld van Griekenland in positieve zin te stimuleren, zoals het diner dat ik onlangs bijwoonde in Amsterdam en het project Orange Grove, waar ik op de Vakantiebeurs van hoorde.
Door een kennis die zeilvakanties op Korfoe organiseert, werden we subtiel doch dringend naar de Vakantiebeurs gelokt, met de mededeling dat er zulke goede Assyrtiko van Santorini te proeven was bij Nikos Kavounis. Nikos is eigenaar van het bedrijf Oinovation, en is in Nederland dankzij de inspanningen van de Nederlandse ambassadeur in Griekenland, Jan Versteeg. Deze wil de kansen van jonge Griekse ondernemers bevorderen door ze een netwerk te bieden en ze in contact te brengen met potentiële afnemers van hun product. Een en ander is gebundeld in het project Orange Grove.
The full taste of Greek wine
In het geval van Nikos zijn de afnemers van zijn product de Nederlandse wijnhandel en de Nederlandse consument die op zoek is naar iets anders op het gebied van wijn. Door Nederland eerst kennis te laten maken met verrassende Griekse wijnen voor een goede prijs wil Nikos het wijntoerisme op gang brengen en zo kleine, geselecteerde Griekse wijnproducenten een markt bieden. Zijn motto: the full taste of Greek wine!
De wijnen van de producenten die Nikos vertegenwoordigt, zijn binnenkort onder andere te proeven op een evenement van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Nikos heeft ook mij enthousiast gemaakt, en ik ga proberen hem in contact te brengen met mogelijk geïnteresseerde importeurs. Niet alleen Nikos’ enthousiasme overtuigde me, ook de wijn die hij ons schonk, een Nemea 2011 gemaakt van 100% agiorgitiko van wijnmaker Constantin Gofas, wist ons te bekoren. De Assyrtiko waarmee we waren gelokt, was een dag eerder al opgedronken ‒ helaas ‒ maar de Agiorgitiko maakte veel goed.
Nemea is een wijngebied in het noorden van de Peloponessos, dat al millennia lang wijn produceert. Het plaatselijke druivenras agiorgitiko levert donkere, volle en kruidige rode wijnen. Het houtgebruik was in het verleden wel eens wat heftig, maar in de wijn die we van Nikos geschonken kregen, bleek dat zeker niet; we waren aangenaam verrast door deze mooie en elegante wijn, met zijn frisse rode fruit en soepele elegantie. De consumentenprijs van € 9,00 is deze wijn dubbel en dwars waard.
Vier druivenrassen
Voor de import concentreert Nikos zich op vier belangrijke Griekse druivenrassen: xynomavro, assyrtiko, moschofilero en agiorgitiko. Een wijze keuze; leer het Nederlandse publiek eerst deze grote vier maar, dan volgen de andere 73 nog wel ;-). (In Wine Grapes worden 77 Griekse druivenrassen behandeld; er zijn er echter zo’n 300 bekend, aldus Oinovation.)
Nikos zit vol met plannen: deelnemers aan zeiltochten op de kade opwachten en voor een tochtje naar wijnproducenten leiden bijvoorbeeld. Toeristen laten helpen met de oogst, de organisatie van zowel groeps- als individuele reizen: alles kan bij Oinovation. Mocht je naar Griekenland gaan en ‘iets met wijn’ willen, laat het hem weten. En ben je geïnteresseerd in zijn wijnen: neem contact op met mij of rechtstreeks met Nikos.
Inmiddels hebben de twee vingerwijzingen van deze week geleid tot het boeken van een weekje zeilen rond Korfoe met Pasen. Laat die mooie wijnen maar komen, Nikos!
Meer informatie over zeilen rond Korfoe.
Alles over Nikos en zijn bedrijf Oinovation.