Een van de fijnste dingen van het schrijven over wijn vind ik de mooie plaatsen waar je komt. Wijngaarden liggen zelden op lelijke plekken, en als er heuvels in het spel zijn krijg je in een Nederlandse wijngaard al snel een hoog buitenland-gevoel. Vanuit die gedachte werk ik ook met veel plezier aan het boekje met 10 wandelingen langs en door Nederlandse wijngaarden, dat in het najaar zal verschijnen. Niet dat er in iedere wandeling een heuvel zal zitten, maar zelfs wijngaarden in het vlakke land hebben in ieder jaargetijde iets magisch.
Afgezien van werken aan de wijnwandelingen bezocht ik de afgelopen weken tweemaal Zuid-Limburg, uiteraard voor de wijn. Met Pasen brachten we een heerlijk weekend door op Domein Holset, en op 16 mei mocht ik bij de Apostelhoeve de wijnen van de jaargang 2018 proeven. Om met de laatste happening te beginnen: een aantal wijnschrijvers, bloggers en influencers was door Bovino en Apostelhoeve uitgenodigd voor een rondleiding, proeverij en lunch.
Uitbreiding
We werden op de Apostelhoeve ontvangen door iemand die ik nog niet kende: de derde generatie in de familie Hulst die gegrepen is door de wijn, Robin. Samen met vader Mathieu en grootvader Hugo werkt Robin al weer enige tijd in het bedrijf; bovendien heeft ook Robins broer interesse getoond de gelederen te komen versterken. Ook de wijngaarden zijn uitgebreid sinds ik er voor het laatst was: recent kwam er een hectare wijngaard bij. Het totaal bedraagt nu 11,5 ha, en er zijn er plannen voor nog zo’n 3-3,5 hectare. Bovendien zijn er experimenten met een aantal nieuwe druivenrassen gaande. Vooralsnog echter blijven müller-thurgau, auxerrois, riesling en pinot gris de basis van alle wijnen.
Jaargang 2018
De jaargang 2018 heeft voor de Apostelhoeve prachtige wijnen geleverd. Het fruit was supergezond, maar het op het juiste moment binnenhalen van de druiven kostte de eigenaren desondanks een hoop hoofdbrekens. Welk druivenras het eerst oogsten, bijvoorbeeld? De drie generaties verschilden erover van mening. De oogst van 2018 startte op 9 september, in de vorige eeuw lag die meestal rond 10 oktober! Robin vertelde ons over een foto van de rieslingstokken uit de jaren zeventig, tachtig van de vorige eeuw. Toen moest grootvader Hugo de riesling zo lang laten hangen om goed rijp te worden dat al het blad al van de stokken was; dat was dan meestal november. Dat is inmiddels wel anders. Mathieu voegt eraan toe dat 2018 in de wijngaard weliswaar een makkelijk jaar was, maar dat er in de kelder moeilijke keuzes gemaakt moesten worden. Uiteindelijk wil de Apostelhoeve blijven vasthouden aan de lichte, verteerbare stijl van de wijnen, en geen alcoholische monsters produceren. Met de suikergehaltes van 2018 was het daarom zaak zeer goed te letten op de balans in de wijnen, en vooral ook zuren te behouden.
Late Harvest
De proeverij van de wijnen bewees dat dat goed gelukt was. Mijn favoriet is misschien wel de speelse, vrolijke Müller-Thurgau, met zijn kruidige, frisse tonen, zijn prikkeltje (van de mergelbodem, vertelde Robin) en zijn verrassende volheid. Müller-Thurgau is overigens de druif waar het allemaal mee begon voor de familie Hulst. In 1970 plantte grootvader Hugo deze druif aan, in 1973 was de eerste oogst. Ik proefde de nieuwe jaargang 2018 van de Müller-Thurgau ook al enige weken eerder, tijdens een diner bij Mes Amis. Daar combineerde Annaline Doelen hem met een verrukkelijk voorgerecht van palingmousse; Robin raadt Müller-Thurgau aan bij de mosselen. Ik zeg: doen!
Maar ook de Riesling eindigde hoog in mijn lijstje: vol en rijk, veel rijp fruit, maar desondanks nog steeds fris, met mooie citrustonen. Bovendien een prachtige balans: ook al weer geen wijn waar je snel genoeg van krijgt.
Heel bijzonder was de Late Harvest Pinot Gris. Hoewel deze druif elders in Limburg al eerder tot zoete wijnen heeft geleid, was dit voor de Apostelhoeve de eerste keer. De pinot gris-druiven voor de 2800 halve flesjes Late Harvest werden geoogst bij 138° Oechsle, en waren volledig gezond, zonder enige vorm van botrytis. De zoete wijn was de vorige dag pas gebotteld, maar gelukkig was het potentieel goed te proeven. Tonen van mango en peer, maar ook een fijne kruidigheid. Mooie zuren, en veel elegantie. Een wijn in de stijl van een Sauternes, aldus Mathieu.
Overige geproefde wijnen van de Apostelhoeve waren de als altijd fijne Auxerrois, de Pinot Gris en de Pinot Gris Barrique. De beide laatste waren mijns inziens lastig te proeven: enige tijd in de fles zal beide versies van de Pinot Gris goed doen. De Auxerrois ervoer ik eerst als nog iets te gesloten; met een beetje zuurstof kwam hij echter goed los. Net als de Müller-Thurgau heeft de Auxerrois een licht prikkeltje, en kent verder tonen van rijp geel fruit.
BOB Mergelland
Op de flessen van de jaargang 2018 had al de nieuwe BOB, Mergelland, kunnen staan. Voor de Apostelhoeve zal dat echter nog niet het geval zijn, omdat de proeverijen waarin de wijnen beoordeeld moeten worden, later waren dan Apostelhoeve wilde bottelen en labelen. Wijn maken en verkopen is niet alleen kunde en techniek, maar ook logistiek! Dat bleek in 2018 overigens ook nog eens vanwege de problemen die veel wijnboeren hadden met opslag. De oogst van 2018 was zo overvloedig dat menig wijnboer te weinig vaten en tanks had om alles te bergen. De Apostelhoeve was zo gelukkig nog net op tijd wat tanks in Duitsland te kunnen kopen, maar er zijn ook verhalen bekend van wijnboeren die wijn hebben moeten laten weglopen om andere wijn te kunnen opslaan.
Aspergelunch
Onze lunch tenslotte vond plaats bij het Maastrichtse café Sjiek. Twee bereidingen van asperges kwamen op tafel, begeleid door de Cuvée XII van Apostelhoeve, uiteraard ook van 2018. Cuvée XII is een blend van pinot gris (30%), auxerrois (30%) en müller-thurgau (40%). Breed en rijk, vol tropisch fruit, maar ook vol van de elegante lichte en kruidige tonen van de müller-thurgau en auxerrois. Bij asperges een rijke, mooie combinatie!
Die donderdag stapte ik terug op de trein naar huis, maar blijven slapen in Zuid-Limburg is na zo’n dagje eigenlijk aan te raden. Een goede suggestie daarvoor bespreek ik volgende keer.
Wijnen van de Apostelhoeve zijn in Nederland goed te verkrijgen. Online kun je onder andere uitstekend terecht bij Bovino.nl. Genieten van de wijnen van de Apostelhoeve kun je in mei en juni overigens ook in het unieke pop-up restaurant aan de voet van de Louwberg, een initiatief van Mes Amis (dat dan gesloten is vanwege verbouwing). Meer over dit wijnrestaurant op het land vind je hier.