We hadden ons geen mooiere Paasdagen kunnen voorstellen dit jaar. Drie dagen met heerlijk weer, die we doorbrachten in Zuid-Limburg bij B&B en wijnhuis Domein Holset. We kwamen om de wandeling na te lopen die voor het wijnwandelboekje van Gegarandeerd Onregelmatig is uitgezet, maar ook om te genieten van de omgeving, de rust én natuurlijk de mousserende wijnen van Domein Holset.
Verscholen dorpje
Domein Holset ligt in het verscholen dorpje Holset, niet ver van de voet van de Vaalserberg. Vanuit onze kamer in de B&B hadden wij zicht op de glooiende heuvels tot Vaals en op de top van de Vaalserberg, met het Drielandenpunt. In Holset zelf staat een fraaie kerk, kun je heerlijk eten bij twee goede herbergen en kun je onder andere slapen bij Domein Holset. In de omgeving liggen kilometers fiets- en wandelroutes, door bossen, tussen glooiende weilanden en door diverse wijngaarden. De stokken reikten tot slechts 50 meter van onze kamer! Ook hardlopers kunnen vanuit Holset een prima rondje maken, wat wij op zondagochtend dan ook deden. Bovendien ben je in een half uurtje in Maastricht (om te gaan dineren bij Mes Amis bijvoorbeeld), of steek je in 10 minuten de grens over om in België een wijnhuis te gaan bezoeken. Ons bezoekje aan de bekende Pietershof in Teuven deden we op zaterdagmiddag, nadat we ’s morgens al gewandeld hadden en heerlijk geluncht op het terras van onze eigen kamer. (Deze beschikte over een volledig uitgeruste keukenhoekje, slim verstopt in een kast.) Het Duitse Aken ligt ook dichtbij, al bezochten wij dat niet.
Paasontbijt met bubbels
Op Eerste Paasdag smaakte het toch al rijke ontbijt bij Domein Holset nog beter door een glaasje van de uit pure chardonnay bestaande Dame, een van de drie mousserende wijnen die het huis maakt. ’s Middags besteden we aan de rondleiding over het domein en proefden we de drie mousserende wijnen: Bruut, Prins en Dame. Ze worden geproduceerd bij wijndomein Sint Martinus, in het naburige Vijlen. Het wijngaardonderhoud van Holset is in eigen handen. Die wijngaarden liggen in Vijlen (4 ha.) en rondom het domein (2,5 ha.). De druivenrassen die er aangeplant staan zijn solaris, cabernet blanc, souvignier gris, johanniter en chardonnay. De solaris wordt door Sint Martinus gebruikt voor de speciaal voor Vijlen ontwikkelde Bergdorpje Wit. De overige druiven vinden hun weg naar de mousserende wijnen, die allen een tweede gisting op de fles krijgen, net als champagne. Daarna rijpen ze nog tussen de 12 en 30 maanden ‘sur lie’. Dit laatste gebeurt in Duitsland.
Favoriete Prins
Onze favoriet was de Prins, een serieuze en verfijnde bubbel van johanniter en souvignier gris, elegant, en uitstekend te combineren bij mooie voorgerechten met vis bijvoorbeeld. Van een fles van de wat rondere Dame (van pure chardonnay) genoten we de eerste avond op ons eigen terras, met wat hapjes en zicht op de ondergaande zon boven de heuvels. Het is goed toeven, daar in Holset!
Tot slot
Wie straks de wandeling gaat lopen die in ons wijnwandelboekje staat, komt behalve langs Domein Holset en Sint Martinus ook door het dorpje Vijlen. Een advies: wijk er even van de route af om op het terras van Herberg A gen Kirk een glaasje Bergdorpje Wit te gaan drinken. De wijn zal bij velen in de smaak vallen, en laat goed proeven waartoe solaris in staat is. Niet vergeten!
Als je zelf van plan bent te gaan logeren bij Domein Holset, reserveer dan tijdig. De locatie is inmiddels al erg populair. En plan absoluut tijd in voor de rondleiding en een proeverij.
Naschrift: een dag nadat ik dit artikel publiceerde meldde eigenaar Erik Leferink me dat er inmiddels weer wijngaard bijgeplant is, op terrein net onder de ramen van de B&B!