• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnwandelen rond Amerongen

17 juni 2007 door Mariëlla Beukers

Zowel in de krant als in het blad van de Vereniging Natuurmonumenten kwam ik recent artikelen tegen rondom Tom Bade, die onderzoek doet naar de relatie tussen natuur, economie en de beleving die daarbij een rol speelt. Bade’s uitgangspunt is ‘investeer in de natuur zodat het de economie uiteindelijk ten goede komt’. Mensen zijn bereid te betalen voor een groene woonomgeving. Huizen in een bosrijk gebied brengen meer op dan huizen elders. Na een wandeling door een bos- of weidegebied wordt in het pannenkoekenhuis of het café de portemonnee getrokken en fietsverhuurders op de Veluwe bestaan bij de gratie van de recreanten. Op deze en andere manieren betalen investeringen in de natuur zich weer terug.

Een aardig voorbeeld van een dergelijke wisselwerking tussen natuur en economie beleefde ik gisterenmiddag. Samen met mijn dochter nam ik deel aan een wandeling door het prachtige bosgebied rond Amerongen. De wandeling was georganiseerd door wijnhandel Wijnen van ’t Fort te Amerongen en eindigde met een maaltijd in de Stallerij van Herberg Den Rooden Leeuw. Tijdens de wandeling kon op drie plaatsen wijn geproefd worden en die wijnen konden na afloop natuurlijk ook gekocht worden. En ik moet zeggen: het werkte als een trein.

Mijn dochter en ik hebben genoten van de klim naar boven, de Amerongse berg op. Net voorbij het hoogste punt was de eerste stop, waar zij genoot van een glaasje mousserend druivensap ‘Éclats d’Or’ van Domaine de la Bregeonette (Loire Atlantique) en ik van een glas Arbois Méthode Traditionnelle Blanc (11,5%).
Tussen de buien door scheen de zon en op een zonovergoten hertenweitje werd de tweede wijn, een uitstekende Côtes du Forez rosé (12%) van Cave Verdier-Logel geschonken. Evenals de mousserende Arbois is dit een wijn van biologisch werkende wijnboeren. En ook de derde wijn, geschonken aan de rand van de Utrechtse heuvelrug met uitzicht op een oude afgesneden arm van de Nederrijn én op kasteel Amerongen, was van biologische herkomst: een Côtes du Ventoux Le Prieuré AOC 2005 (12,5%). Deze rode wijn is ongefilterd en vrij troebel in het glas. Daardoor houdt hij echter ook in de buitenlucht een stevige en sappige indruk.

De wandeling werd afgesloten met een simpele maaltijd van groenten in bouillon met daarover een deksel van bladerdeeg en een fors kaasplateau. Uiteraard kon daar een glas van de geproefde wijnen bij gedronken worden. Ik heb genoten van een glas rosé en liet me vervolgens door mijn dochter overhalen om zowel een doos van deze rosé als een doos van het alcoholvrije druivensap mee te nemen.
De economie van Amerongen en omstreken werd op deze manier toch weer aardig vooruit geholpen: petje af voor de eigenaren van Wijnen van ’t Fort die op originele manier gebruik hebben gemaakt van de omringende natuur om hun wijnen onder de aandacht te brengen. Zo wil ik wel vaker wijnen proeven en kopen!
De rosé van Cave Verdier-Logel zal ik in een aparte bijdrage binnenkort verder bespreken.

Categorie: Beleven Tags: Frankrijk, Wijntoerisme, wijnwandelen

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in