• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnwandeling in Twente

8 oktober 2006 door Mariëlla Beukers

Het is me gelukt! Gisteren kon ik, ondanks het feit dat hij al maanden is uitverkocht, toch nog een glas bekroonde rosé van de Hof van Twente proeven. De rosé 2005 van Roelof en Ilse Visscher werd op Rosé aan Zee dit jaar uitgeroepen tot ‘beste’, en binnen enkele dagen waren daarna alle 1000 flessen verkocht.
En ere wie ere toekomt: deze Nederlandse rosé was inderdaad heel erg lekker. Veel lekkerder en zuiverder dan menige rosé uit welk land dan ook. Mijn notities van gisteren: diep oranjeroze kleur, fris, pittig en fruitig aroma, echt een cabernet sauvignongeur. Heerlijk fris in de mond, veel fruit, stevige afdronk.

Ik kwam op de Hof van Twente dankzij een arrangement van Els Groot Wijnwandelreizen. Els organiseerde gisteren een groepswandeling door het prachtige Twentse land rondom Delden en Bentelo, waarbij een bezoek aan de wijngaarden en de wijnmakerij van Hof van Twente het hoogtepunt vormde. Met 17 mensen vertrokken we zaterdagochtend vanaf station Delden. Na 45 minuten werden we hartelijk ontvangen in de eerste wijngaard, ’t Nieuwland. Wijnboer Roelof Visscher hield een boeiende inleiding, zijn vrouw Ilse verzorgde de koffie en de thee. Het was een aparte ervaring: thee met krentenwegge in een Nederlandse wijngaard, in de regen naast de rieseldruiven (riesel is een Zwitserse kruising van de riesling). Naast de riesel stond in deze wijngaard overigens regent aangeplant.

We vervolgden onze weg naar de tweede wijngaard, gelegen langs de prachtige Hagmolenbeek. Na een werkelijk schitterende tocht van een uur of twee stond Ilse Visscher ons daar al weer op te wachten met kom heerlijke courgettesoep en nog meer wetenswaardigheden over het bedrijf. In deze wijngaard was de oogst zo goed als afgelopen – de stokken waren leeg – terwijl op ’t Nieuwland nog flinke trossen hingen. We kwamen dan ook midden in de oogsttijd langs!
Na de soep arriveerden we binnen een kwartiertje op de Sueterie, de derde wijngaard en de wijnmakerij van de Hof van Twente. Hier kregen we een rondleiding door Roelof Visscher langs de gevulde tanks en de apparatuur en proefden we naast de rosé nog twee witte en een rode wijn. Een streekbuffet sloot deze zeer geslaagde wijnwandeling af.

Voor Els Groot was dit de laatste wandeling van haar seizoen. Wie graag eens een Nederlandse wijngaard onder leiding van deze deskundige vinologe bezoekt, moet helaas wachten tot volgend jaar. Maar ik kan zo’n wandeling van harte aanbevelen. Ook de buitenlandse wijnwandelreizen die Els organiseert moeten de moeite waard zijn, aldus een aantal medewandelaars gisteren.

Later deze week zal ik nog speciale aandacht geven aan het wijnmaken en de wijnen op Hof van Twente aan de hand van een aantal foto’s.

Op de foto: wijngaard langs de Hagmolenbeek van Hof van Twente

Categorie: Beleven, Proeven, Wijnmaken en wijngaard Tags: wijnwandelen

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in